Bibliotekssalen Koldinghus
© Iben Kaufmann

Verdens vildeste stel kommer til Koldinghus

Flora Danica bliver hovedpersonen i den nye permanent udstilling på Koldinghus.

En ganske særligt stel

Det skrøbelige, hvide porcelæn fra 1700-tallet er dekoreret med sirlige gengivelser af det danske riges vilde botanik og bliver kun taget i brug ved helt særlige lejligheder i Kongehuset.

Den første gang, der blev spist af stellet, var til Christian den syvendes fødselsdagstaffel i 1803. Og det er sidst blevet anvendt til fejringen af Hendes Majestæt Dronningens regentjubilæum.

Nu kan du få et unikt glimt af det imponerende stel på Koldinghus, hvor det er centrum i en ny udstilling.

Flora Danica låg til terin

Overlåg som her på kasserollerne og under terriner pibler den vilde flora frem på servicets talrige dele.

© Iben Kaufmann
Flora Danica vinkeløre

Til Flora Danica-stellet hører tre forskellige vinkølere – afstemt i form og størrelse efter hvornår de under taflet skulle bruges.

© Iben Kaufmann

Fra Kongehus til Koldinghus

Flora Danica kommer nemlig til Jylland for første gang, hvor det imponerende stel får en fast plads i Bibliotekssalens udstilling på Koldinghus.

– Vi er meget stolte over at kunne vise det enestående, historiske og kongelige stel, Flora Danica, frem på Koldinghus. Publikum har hidtil kun kunnet opleve en brøkdel af servicet og historien bag, da en del af stellet har været udstillet på Rosenborg Slot, og en anden del er blevet opbevaret på magasin. Med den smukke Bibliotekssal på Koldinghus som ramme er det nu muligt at præsentere det imponerende stel i en voluminøs, sansemættet og intens udstilling, der er det fornemme stel værdigt. En passende ramme for et stel, som på linje med regalierne, kronjuvelerne og sølvløverne er en umistelig del af vores levende kulturarv. Et nyt skatkammer på Koldinghus bliver med udstillingen af Flora Danica en realitet, siger Thomas Thulstrup, museumsdirektør i Kongernes Samling.

Flora Danica præsenterfad

Det firkantede præsenterfad er dekoreret med almindelig fruebær, Rubus saxatilis, der i dag er en sjælden plante i Danmark.

© Iben Kaufmann

Den største præsentation af stellet

På udstillingen kan man opleve den hidtil største præsentation af det historiske stel med mulighed for ikke alene at udforske stellets mange fine detaljer, men også de mange fortællinger, som er knyttet til stellet.

Allerede mens stellet blev skabt, svirrede rygterne om formålet med stellet dekoreret med det danske riges vilde planter. En af historierne var, at stellet var tiltænkt den russiske kejserinde Katarina som en diplomatisk gave i en anspændt storpolitisk periode.

Flora Danica Plat-de-menage-sættet

Plat de menage sættet hørte til den faste bordopdækning. I de små kander var olie, edikke, sennep og stødt peber.

© Iben Kaufmann

FLORA DANICA – Verdens Vildeste Stel

Den nye permanent udstilling åbner sine døre for offentligheden den 7. oktober 2022.

Flora Danica stellet

Flora Danica-stellet er knyttet til bogværket af samme navn.

© Iben Kaufmann

LÆS OGSÅ