Badeanden – fra legetøj til designsymbol

Den er blevet et ikonisk stykke popkultur. Se nogle af de største designøjeblikke i den kendte "rubber ducks" historie.

Gummiænder er ikke kun for små børn i badekaret. Det kendte legetøj er blevet et popkulturelt symbol på kreativitet og glæde og et yndet samlerobjekt verden over. Rekordholderen, der i 2011 kom på Guinness World Records-listen, Charlotte Lee, ejer hele 5.631 forskellige "rubber ducks." Her får du 5 betydningsfulde øjeblikke i den rappe figurs designhistorie!

1: Skulpturel fødsel

Rubber Ducks opstod i kølvandet på Charles Goodyear's udviklingsproces med vulkanisering af gummi i slutningen af 1900-tallet. De blev støbt i massivt gummi, men uden et egentlig patent. Først i 1940'erne designede skulptøren Peter Ganine den flydende og smilende version, som vi kender i dag. Han patenterede gummianden og blev styrtende rig med over 50 millioner solgte produkter.

2: Royalt specialdesign

I 2001 opdagede en dekoratør hos den royale famile i Buckingham Palace, at Dronning Elizabeth havde en specialdesignet gummiand med en oppustelig tiara på sit private badeværelse. Han solgte historien til The Sun, der hurtigt fik lavet en forside med overskriften "Queen has rubber duck in her bath." Historen fik salget af gummiænder i England til at stige med hele 80 % for en periode.

3: Kunstnerisk installation

Rubber Duck, som skulpturen af den gigantiske gummiand hedder, er en verdens største udgaver af den ikoniske figur. Skulpturen måler hele 15 x15 x 18 meter og vejer mere end 500 kg. Rubber Duck er designet af den hollandske kunstner Florentijn Hofman, der har placeret skulpturen til forskellige events og kunstudstillinger i hele verden.

4: Ikonisk designhyldest

Rubber Duck blev i 2013 optaget i "Toy Hall of Fame," der indtil videre inkluderer 52 andre stykker design. Gummianden blev udpeget på grund af sit ikoniske design, der kan udvikle babyers motorik og gøre badet til en ekstra hyggelig og sjov oplevelse for både børn og voksne. Desuden spreder den glæde og nostalgi verden over.

5: Miljøvenlig og prisvindende rubberduck

Danske Hevea med stor succes redesignet den klassiske badeand i et prisvindende og bæredygtigt design. Badeanden Kawan er fremstillet af 100% naturgummi, håndmalet med 100% naturlige farvepigmenter. Den er fri for ftalater, PVC samt giftstoffet PBA, der kan frigives når badelegetøjet kommer i kontakt med varmt vand. Og udformet i et stykke, hvilket betyder at den ikke opsamler snavs og mug. En badeand med ventilationshul kan forurene badevandet med op til 950 gange flere bakterier på grund af mugdannelse inden i badeanden.