3 ting, du ikke vidste om den ikoniske Idell-lampe

Kaiser Idell-lampen gemmer på en masse designhistorie, som du måske ikke kender til. Bliv klogere på designklassikeren og manden bag her.

Du har nok stødt på den før i boligmagasiner, i designforretninger eller som vintage på auktioner – eller måske har du den endda selv stående derhjemme. Kaiser Idell-lampen, der i dag produceres af Fritz Hansen, har for længst opnået ikonstatus som en af de mest populære og genkendelige design-items.

Udover godt design er lampen også en tidskapsel, der blandt andet fortæller historien om designeren bag, Christian Dell, og hans præg på en af verdens mest fremadskuende designskoler på sin tid. Vi dykker ned i historien og giver dig tre ting, du måske ikke vidste om Idell-lampen.

Skrivebordslampen er måske en af de versioner af Kaiser Idell, du kender bedst. Med dens store, runde skærm breder den lyset godt ud på en behagelig måde. Foto: Fritz Hansen

Kaiser Idells silhuet er både strømlinet, organisk og tidløs på en og samme tid. Det gør den til en alsidig lampe, der kan bruges i det meste af hjemmet. Foto: Fritz Hansen

2. Navnet på lampen er et ordspil

Måske har du selv gjort det eller hørt andre gøre det – fejlagtigt kommet til at kalde Idell-lampen for Dell-lampen. Det er ikke så underligt, når nu det er designerens efternavn. Og det er netop det, der har været udgangspunkt for lampen navn.

Udtrykket "Idell" er nemlig en sammentrækning af ordet idé og designerens efternavn, Dell. Ordet "Kaiser" er en henvisning til lampefabrikken Gebr. Kaiser & Co i den tyske by Neheim Hüsten, der var den oprindelige producent af lampen. Det var i deres katalog, at bordlampen, model 6631 Luxus, dukkede op for første gang i 1936.

Kaiser Idell-gulvlampen, der nu fås i en ny, lækker farve, er perfekt til læsehjørnet i stuen eller i soveværelset. Foto: Fritz Hansen

3. Den fås i flere varianter, end du måske tror

En af de mest kendte versioner af Kaiser Idell er skrivebordslampen, der gennem snart 100 år har kastet lys på borde verden over. Men lampen fås også i versioner til blandt andet væggen og loftet, og den er af Fritz Hansen gennem tiden blevet udviklet og forfinet for at videreføre den stolte designarv fra Christian Dell.

Det er blandt andet blevet gjort med en gulvversion af Kaiser Idell, 6556-F, der nu også er lanceret i en nedtonet grå farve kaldet Easy Grey. Samme farve kan du også vælge til bordmodellen, 6631-T Luksus, hvor den blanke messing giver en skinnende kontrast til den matte overflade.