Verner Panton 3daysofdesign © Trine Jørck

3daysofdesign bød på 9 vigtige tendenser og nyheder

Årets største designfestival er netop løbet af stablen, og vi blev introduceret for et væld af nyheder og nye designtendenser. Her får du de allervigtigste.

Nomad tæpper med slikpapir
© Ragnhild Flatebø
Gittermøbel hos Frandsen
© Helle Blok

1 Anden gang er lykkens gang

Vi så et væld af smukke måder, hvorpå materialer kan genanvendes til helt nye designs. En tendens, der heldigvis ikke er ny, men som endnu engang fik sat en fed streg under sig.

Blandt andet gulvtæpper af uld og slikpapir hos Nomad, Hay, der har udskiftet alle deres skalstole med nye versioner af 100% genanvendt materiale og Frandsen, der præsenterede en række cool møbler skabt af minkbure i eklektiske farver.

New Works Shore sofa
© New Works
Keramik udstillet til Sørensen Læder udstillingen
© Trine Jørck

2 Mentalt velvære er det nye sort

Ro, nærvær og antistress var også nøgleord hos en lang række brands, der havde skabt rolige universer med udgangspunkt i mentalt velvære.

Hos New Works udmundede det i en japansk atmosfære med fokus på naturlige materialer, bløde tekstiler og en afdæmpet farvepalette kun brudt af mønstre og broderier i kontrastfarver.

Også hos Nuura var lysets indvirkning på psykologien i fokus og iscenesat med materialer fra naturen, der er inspirationskilden for lampernes organiske former.

Vaser, skulpturer og objekter i træ eller keramik var også allestedsnærværende og understregede vores behov for at omgive os med organiske objekter, der stimulerer vores sanser og bidrager med noget levende.

Montana 3daysofdesign
© Thea Guldager Olesen
Helle Mardahl 3daysofdesign
© Anna Løwe

3 Farver, farver, farver

Og meget apropos sanseoplevelser oplevede vi en vaskeægte designfarvelade rundt omkring hos de mange brands.

Blandt andet hos Hay, der præsenterede nye musthaves til badeværelset i color-blocking farver og en unisex pyjamas-linje i skønne, klare farver.

Glasdronningen Helle Mardahl kunne også præsentere nye tilføjelser til sit eventyrlige pastelunivers, mens &Tradition introducerede os for en Utzon-lampe i en smuk havblå nuance til ære for Jørn Utzons ikoniske Operahus i Sydney. For ikke at tale om Royal Copenhagen, der i samarbejde med Vitra udstillede deres nyeste koralstel i en overdådig bordopdækning fyldt med friske farver.

80'er-farver var i fokus hos Magnus Olesen, og Verner Panton kommer man heller ikke udenom, når man taler farver - hans snoede sofaer i grøn velour og klar rød vidner om en tid, hvor man godt må være modig og tage vilde farvevalg.

Montanas tre nye farver er heller ikke tilfældige: Acacia, Ruby og Clay er blide og opløftende farver, som alle har potentialet til at påvirke vores humør og generelle velvære ifølge designer og farveekspert Margrethe Odgaard. Hun har fremtryllet de tre nye farver som supplement til den farvepalet, hun tidligere har udviklet for Montana Furniture.

Ferm Living Staffa
© Ferm Living
Sno Stool, Footstool and Shelves by Anna Maria Øfstedal Eng
© Benjamin Lund

4 Flødefest

Råhvide og beige møbler og objekter er ikke nødvendigvis noget nyt, men vi så på designfestivalen flere brands kaste deres kærlighed efter den mere flødefarvede variant.

Blandt andet GUBI, der matchede en flødefarvet lænestol i læder med et sofabord med glasbordplade og flødefarvet metalstel, og hos Ferm Living, der lancerede deres nye serie Staffa, som er velegnet til både indendørs og udendørs brug. Norske Anna Maria Øfstedal Eng står bag de flødefarvede borde og reoler med snoede ben, mens køkkengiganten Reform præsenterede et nyt greb i en flødefarvet nuance.

HAY udendørsmøbler
© HAY
TAKT Spoke sofa
© TAKT

5 Bæredygtighed og flatpacking

En af branchens helt store spillere har over de seneste mange år været bæredygtighed - et tema, der naturligvis heller ikke var til at komme udenom under 3 Days of Design.

Langt de fleste brands fokuserer (heldigvis) mere og mere på bæredygtig produktion, og en af frontspillerne er TAKT, som er kendt for deres stole, der kan sendes i flade pakker - men som nu også lancerer en sofa, der kan det samme. Også Hay lancerer en fin udendørsserie, der kan sendes i flade pakker og holde år efter år.

New Mags, Karimouku 3daysofdesign
© Trine Jørck
Koyori 3daysofdesign
© Trine Jørck

6 Japandi

Indretningsfænomenet 'Japandi', der refererer til en sammensmeltning mellem japansk og skandinavisk æstetik, er stadig et (sikkert) hit.

Vi så stilretningen flere steder, blandt andet hos Karimouku hos New Mags, der havde lavet en hel udstilling med udgangspunkt i japansk æstetik, hos New Works, der havde skabt et japansk univers med lave møbler og japansk te og hos Koyori, der fokuserede på meditation og træets betydning for stilarten.

Generelt for 'Japandi' har træ ekstremt stor betydning - både i store og små formater. Den tilgang var også tydelig hos blandt and Carl Hansen & Søn, AHEC og Dinesen, der havde lavet en udstilling, der gik helt tæt på træet og dets mange forskellige sorter.

Natural Material Studio
© Natural Material Studio

7 Regenerering

I tråd med bæredygtighed og mere ansvarlig produktion så vi også et fokus på at regenerere – ikke bare genbruge – jordens ressourcer. Det resulterer i en masse spændende eksperimenter og udvikling af nye materialer, der først og fremmest opstår som et samarbejde mellem jordens ressourcer og forbrugerne af dem.

For eksempel var Natural Material Studio på Refshaleøen i gang med at udvikle byggematerialer af svampe, og under vores besøg kunne vi interagere og røre ved skamler lavet af bioskum og gulv-til-loft værker lavet af biopolymerer, naturlige blødgøringsmidler, ler og kridt.

Vi er endnu ikke i mål, men takterne er yderst interessante - og essentielle for fremtidens designproduktion.

Nuura 3daysofdesign
© Anna Løwe
Siv hos The Audo under 3daysofdesign
© Trine Jørck

8 Naturlige materialer til både sindet og indretningen

Det er ikke noget nyt, at træ og naturlige materialer er i fokus hos rigtig mange brands. Men som noget nyt havde flere brands indrettet sig med siv, græsser og træ som en naturlig del af deres udstilling, for at sætte tyk streg under, hvordan naturens materialer bør være en naturlig del af vores indretning.

Træ fastholder ikke blot CO2. Træ og naturlige materialer taler også til vores sind på en anden måde end kunstigt fremstillede materialer. Vi så det både hos Carl Hansen & Søn, der havde åbnet et værksted i butikken, hos The Audo og B&O, hvor siv var hevet ind og hos Nuura, der havde indrettet et helt rum med græs. De naturlige materialer fik især et japansk udtryk: simpelt og med fokus på netop materialet.

Eilersen sofa
© Trine Jørck
Louis Poulsen 3daysofdesign
© Trine Jørck
Reform nye greb
© Trine Jørck

9 Personificering - gammelt design i nye klæder

At give sit nuværende design nyt liv er ikke nødvendigvis noget nyt, men vi så under 3 Days of Design et større fokus på at gøre netop dette.

Hos Eilersen opfordrede de til, at man får ombetrukket sin sofa, så man har den hele livet, mens Reform - sammen med to nye køkkener - lancerede hele fire nye greb, så man kan opdatere sit køkken og give det nyt liv løbende, i stedet for at skifte det ud.

Også hos Louis Poulsen havde de klassiske lamper fået nye former og personlige attributter i form af arme, ben og horn af glas - en sjov måde at give de ikoniske design et helt andet udtryk på.