1961-2016 altid moderne!

Vi har bladret BO BEDREs første årgang igennem og fundet nogle af de skønne møbler, vi viste i 1961, og som vi stadig køber og bor med i dag. Som er blevet tidløse, klassikere, designikoner.

BO BEDRE 1961-2016

Vi kender den. Og vi elsker den. Mid century-æraen, som BO BEDRE blev født ind i. Vi har studeret de allerførste udgaver af BO BEDRE, og det er ikke bare boligreportager og tips til at bo bedre ... det er dansk designarv, et stykke kulturhistorie, et vidnesbyrd om danskernes boformer og levevis – og dokumentationen på, hvordan vi har indrettet os gennem 55 år. Og hvad er der så sket i de år? Ingenting! Eller ikke meget. Jo, naturligvis er værdierne og kønsrollerne ændret, mor står ikke længere i køkkenet med forklædet på og venter på at far kommer hjem fra kontoret, så hun kan servere maden, vi drikker ikke så mange drinks og ryger heller ikke så mange cigaretter som på mange af billederne i 1961, men møblerne (desværre ikke priserne) er stort set de samme. Design, vi drømte om dengang ... og som vi drømmer om i dag. Og som vi i stor stil sparer op til og investerer i, nu bare ofte i relancerede udgaver, nye farver, nye polstringer, nye materialer og andre træsorter. Til nye generationer og altid i tidens ånd uanset årtiet ...

Populært dengang og nu!
Bestikket Focus de Luxe fra Gense hittede, og gør det igen efter netop at være blevet relanceret.

AJ-bordlampe
AJ bordlampen flyttede ind hos mange danskere. Og gør det stadig. Nu i nye farver. Her står den på et Bølling Bakkebord, som også er mere populært end nogensinde i en række forskellige træsorter og farver. Louis Poulsen/Brdr. Krüger.

Wegners CH25-stol
Wegners CH25 i den typiske opstilling med sofa, bord og to stole. I dag et skulpturelt møbel, der klarer sig smukt solo.

Den spanske stol af Børge Mogensen
Den spanske stol af Børge Mogensen gik sin sejrsgang, og er her portrætteret i et for tiden meget moderne stuemiljø. Nu er den på sit allerhøjeste igen, her i en ny sort model. Fredericia Furniture.

Mogens Kochs foldestol
Mogens Kochs foldestol, MK16, var et af de første eksempler på det mobile og fleksible møbel, der nemt kunne hentes frem eller stilles væk. I dag synonym med godt, gedigent dansk snedkerarbejde – og perfekt til den lille bolig. Carl Hansen & Søn.

Frugtlygten tegnet af Kaare Klint
Frugtlygten tegnet af Kaare Klint i en annonce fra 1961-og i dag i LeKlints nye version med ophæng i messing. Lampen er som så mange andre af datidens møbler vokset og kommer nu også i XL-størrelser.

Arne Jacobsens Grandprix-stol
Arne Jacobsens Grandprix-stol i et tidstypisk køkkenmiljø fra start tresserne – og i en modig nyfortolkning med fletryg designet af high-end modebrandet Han Kjøbenhavn. Fritz Hansen.

Krenitskål af Normann Copenhagen
På BO BEDREs allerførste forside bliver der serveret salat i en Krenitskål. Den er igen et eftertragtet stykke design, nu produceret af Normann Copenhagen, der netop også har lanceret en Krenitkande.

Wegners OX Chair, EJ100
Wegners OX Chair, EJ100, et elegant statement i den kultiverede stue. I dag med samme polstring i en nylanceret udgave, nemlig Queen, EJ101. Erik Jørgensen.

Wegners Påfuglestol
I annoncen for den permanente, den tids mest anerkendte designbutik i København, troner Wegners Påfuglestol. Den var inspireret af Windsorstolen, som også i disse år inspirerer mange unge designere. I dag et af de mere elitære designikoner, som produceres af PP Møbler.

Reolsystemet Royal System
Reolsystemet Royal System anno 1961 og 2016. Tegnet af Poul Cadovius. Dengang med hjemmebar og glade gæster – ren Mad Men med drinks og cigaretter. Nu som hjemmekontor med den uundværlige bærbare. DK3.

Poul Kjærholm-møblement
Et typisk BO BEDRE-hjem i bladets første leveår. Poul Kjærholm-møblement med sofa og stole (Fritz Hansen). Stål og læder var sagen, nøjagtig som 2016-trenden dikterer. Kjærholm var inspireret af Bauhaus-stilen, som også oplever en renæssance. Dengang – som nu – var det også meget moderne med grønne planter i kummer.

Trædyr af Kristian Vedel og Hans Bølling
Trædyrerne var ikke til at komme udenom. I dag er de igen bestsellere i designbutikkerne. Her Kristian Vedels fugle og Hans Bøllings ænder. Architectmade.

BO BEDRE som manual
De forbrugsstærke læsere indrettede deres nye enfamiliehuse og brugte BO BEDRE som manual. Bladet var fyldt med annoncer med fjernsyn, båndoptagere og radioer (eller alle de nye husholdningsapparater). I dag kopierer mange producenter looket fra dengang med deres retro-design. Bemærk den mest brugte rekvisit i 1961: cigaretten eller piben!

Y-stolen tegnet af Wegner
En af verdens mest solgte spisebordsstole, Y-stolen tegnet af Wegner. I sin originale udgave i en tresserkulisse, og i dag bemalet med nye farver – klassisk, men cool og moderne med tidens rå og meget industrielle lamper.

Ægget af Arne Jacobsen
ÆGGET ... symbolet på dansk design. Det ypperste og måske det danske møbel, der har fået mest opmærksomhed nogensinde. Iscenesat med kvinde i konversation siddende i en sennepsgul udgave. I dag i en kølig, nordisk kontekst. Arne Jacobsen/Fritz Hansen.