10 ikoner, der aldrig går af mode

'Den trætte Mand' er ikke spor søvnig. Stolen blev solgt for mere end en million kroner på auktion sidste år. Se 10 af de mest ikoniske danske design – og find Top 100-listen i det nye magasin Nordic Living.

10 ikoner, du vil sælge din mor for (og 100 i nyt magasin)

At vælge de ikoner, som har tegnet nordisk design i det seneste århundrede, er en udfordring.
Men det nye magasin Nordic Living by BO BEDRE har kastet sig ud i øvelsen og præsenterer i sin første udgave '100 ikoner, du vil dø for'. På de følgende fotos ser du 10 af dem.
Nordic Living er på 260 sider, trykt på tykt papir, så det minder mere om en bog end et magasin. Derfor bliver det også solgt hos Arnold Busck. Desuden kan det købes online på adressen herunder.

Køb magasinet her

Den trætte Mand er meget frisk

Bruun Rasmussen Kunstauktioner kunne sidste år meddele, at nu var 'Danmarks dyreste stol' blevet solgt. Det drejede sig om Flemming Lassens Den trætte Mand fra 1935 i en såkaldt overpolstret version. Altså et eksempel på sublimt håndværk, som nu var strøget helt til tops. Det foto af stolen, som efterfølgende kunne vises i medierne, skuffede i første omgang lidt - det var jo bare en vamset lænestol. Men 'overpolstringen' er en helt særlig form for møbelkunst, en disciplin, som ikke bruges længere - det er simpelt hen blevet for dyrt at udføre håndværket på den måde, og materialerne fås ikke i samme omfang.
Her er The Tired Man i en mere nutidig version til godt 25.000 kr., produceret hos By Lassen. En lænestol af de helt unikke - og med historiske aner og familierelationer, der går tilbage til før 2. Verdenskrig.

Arne Jacobsens slanke krop

Nogle mener, at den ligner en duknakket, ekstremt tynd, mand, men ikke desto mindre er AJ fra 1960 en af verdens mest kendte signatur-lamper fra Arne Jacobsens produktive periode. Den er kopieret et utal af gange, men her er den ægte vare. Den syrligt grønne nuance havde hr. arkitekten nok ikke selv set komme ... 5695 kr., Louis Poulsen.

Verdens mest kendte reol er ikke en reol

Montana-reolen fra 1982 er meget mere end en reol. Den er en konceptuel genistreg udført af firmaets grundlægger Peter J. Lassen.
Den bærende idé er modulet, som findes i mere end 40 versioner og kan sættes sammen på mange måder. Dertil kommer, at der hele tiden udvikles nye farver og overflader. Prisen afhænger af sammensætningen og antallet af moduler.

Verners glade former

Flower Pot fra 1968 er en del af den fantastiske arv, vi stadig nyder godt af fra Verner Pantons store bagkatalog. Den store dansker er også kendt for sine farverige plasticstole, og hans livsglæde og humor lever stadig, fx i Vitras imponerende kollektion af guldikoner.
&Tradition har relanceret lampen i nye farver, og den har i den grad fået en renæssance her i 10'erne, 1795 kr.

Wegner-flet for øvede

The Circle Chair af Hans J. Wegner er et af mesterens senere design - den blev skabt i 1986. PP Møbler har i dag påtaget sig opgaven at producere det smukke møbel, og det er ikke en smal sag. Wegners særkende ses i den voluminøse form, som alligvel er let og næsten blomster-agtig i sit udtryk.

Meget mere end en artiskok

Artiskok-lampen fra 1958 var en af Poul Henningsens geniale påfund. Ingen kunne som PH give det elektriske lys liv, og den dag i dag hører han stadig til den absolutte top af lampedesignere i verden. 49.995 kr. i metal, Louis Poulsen.

Og så var der Ægget ...

Ægget blev tegnet i 1958 af Arne Jacobsen til SAS Royal Hotel i København og er uden sidestykke et af de mest legendariske eksempler på møbelkunst i historien. Her ses den i en raffineret indigoblå, som var en del af farvepaletten på det famøse værelse 606. Fås kun i et begrænset antal, 40.479 kr., Fritz Hansen.

Børges spanske kærlighed

I 1958 rejste Børge Mogensen til Spaniens med sin familie, og her forelskede han sig i en stol, der senere blev til et af hans mest elegante ikoner, Den spanske stol. Den er blevet synonym med en hel generation af lænestol, som de foldede sig ud i 60'erne og 70'erne. 23.824 kr., Fredericia Furniture.

80'er-æstetik, der sejrede

Bench for Two designet af Nanna Ditzel var det første resultat af hendes samarbejde med Fredericia Furniture, og det kom der en fantastisk smuk og næsten orientalsk klassiker ud af. Fra 45.000 kr.

Finn Juhls mesterværk

Finn Julh tegnede 'Poet Sofa' allerede i 1941 til sit eget hjem. I disse år er Finn Juhls helt særegne formgivning i ekstra høj kurs, og der er ingen tvivl om, at hans møbler er investeringer af solid karakter. Firmaet One Collection producerer sofaen, priserne starter ved 42.397 kr.