Vesterhavs-idyl i fritiden

Det tog nogle år for arkitektparret John Lassen og Joanna Suder at få sommerhuset ved Vesterhavet helt, som de drømte om, men nu er det perfekt. Udvendigt et vejrbestandigt træhus med områdets karakteristiske stråtag.

© Lars Kaslov

Det fine sommerhus fra 1967 ligger og putter sig mellem hybenbuske, graner og frugttræer, plantet som et værn mod de kraftige vindsus fra Vesterhavet. Arkitektparret John Lassen og Joanna Suder købte huset her for snart 14 år siden, og arkitektparret har ikke kunnet lade være med at sætte deres præg på sommerresidensen.

Det oprindelige hus fremstod i gulmalede gasbetonsten med et nedslidt stråtag og var alt andet end charmerende – men beliggenheden og ikke mindst størrelsen passede familien fint.

I ombygningen er huset udvendigt blevet isoleret yderligere, og i stedet for gasbetonstenene er det nu beklædt med pommersk fyr, som har fået en speciel olie, der gør træet mørkere.

Træbeklædningen er lavet som en moderne udgave af ”bæverhaler”, der jo normalt er afrundede. Men John Lassen har i stedet valgt de firkantede ”haler”, hvilket i høj grad har givet huset en særlig, rustik karakter. Det gamle stråtag er taget ned og erstattet med et nyt, og som årene er gået, er sommerhusets træ blevet mere sølvfarvet og stråtaget blevet mørkere, så huset farvemæssigt har fået et mere homogent udtryk.

© Lars Kaslov

John Lassen og Joanna Suder Arkitekt John Lassen sammen med sin hustru, arkitekt Joanna Suder.

© Lars Kaslov

Der er en smuk kontrast mellem de helt hvide overflader og det rødlige Douglas-gran. De nye trægulve er malet hvide. Fra den højloftede åbne stue kan man komme til køkkenet til venstre, videre ud til værelsesafdelingen eller op ad trappestigen til forældresoveværelset. Alle småbordene og bænkene er tegnet af John Lassen selv.

© Lars Kaslov

Trappestigen op til 1. sal og forældresoveværelset adskiller på fin vis spiseafdelingen fra opholdsstuen. Spisestuen er ikke så stor, og derfor har parret valgt nogle sammenklappelige stole, tegnet af den for længst afdøde danske arkitekt og professor Mogens Koch. Foldestolen er nem at klappe sammen, hvis man får brug for pladsen, og det samme gælder for spisebordet.

© Lars Kaslov

De buede lofter giver luft og en udefinerbar ro, som hele familien føler, når de er i huset. John Lassen har arbejdet med at skabe mindre rum i det store stuerum – her med sofaen og stolen fra Ikea og sofabordet, tegnet og bygget af arkitekten selv – i øvrigt af samme træ som vægbeklædningen.

© Lars Kaslov

Den store naturgrund mod vest får stort set lov til at passe sig selv, kun græsset bliver slået en gang imellem. På husets gavlparti får man et godt indtryk af den levende træbeklædning, der er lavet som moderne ”bæverhaler” – forskudte træplader i pommersk fyr.

© Lars Kaslov

De lange stribede løbere på gulvet er med til at give stemningen af sommerhus. Køkkenet er fra Svane Køkkener. Husets hovedindgang foregår gennem køkkenet, og til højre i billedet kan man lige ane, at der er åbent, så man har kontakt med spiseafdelingen. Affaldsspanden er fra det danske firma Vipp.

© Lars Kaslov

Stuen var tidligere opdelt i to, og noget af væggen er bevaret og brugt til den åbne pejs. Sofabordet er tegnet af John Lassen selv, mens sofaen og hvilestolen er fra Ikea.

© Lars Kaslov

De effektfulde trævægge og døre er udført i Douglasgran, egentligt beregnet til gulve, fra Dinesen for at give kontrast til de hvide gulve, vægge og loftflader. Mellemgangen her forbinder køkken, badeværelse samt to mindre soveværelser.

© Lars Kaslov

Stensætningen der er sat op omkring huset og terrasserne, er lavet ved hjælp af nogle kraftige metalgitre, som er fyldt ud med hvide strandsten, der stammer fra området. Nogle steder brydes muren af en lav bænk, hvor man kan sidde og nyde stilheden.

© Lars Kaslov

Den nye loftshøjde har betydet meget for husets indvendige udtryk og giver næsten kirkestemning. De lune tæpper og stribede løber inddeler det åbne rum i forskellige zoner og understreger ganglinjerne. Hvilestolen til venstre hedder Chairman og er tegnet af Henrik Tengler for One Collection.