Brug lys som scenografi
At gøre vores hektiske hverdag mere enkel er en stor drøm for mange, og med et smarthome kan man nærme sig den.
Her hjælper husets elektronik i det daglige med alt fra at tænde lys og lufte ud til at hygge om en om aftenen ved at tænde pejsen og dæmpe lyset. Det hele styres med en app, så huset kan kontrolleres overalt.
Lad dig inspirere af denne bolig, hvor al teknologi er tænkt ind fra begyndelsen, og hvor lys definerer rum og stemning.
Opnå et sanseligt flow i hjemmet
Udefra gør sommerhuset med den grå, vaskede træfacade ikke noget væsen af sig, men i adfærden indenfor skaber det stille hus en spændende scenografi til familiens liv.
Vandrer man ned ad havegangen, tænder det sensorstyrede lys foran én med en dæmpet belysning, der igen bliver tonet ud og slukket, når man er videre. Bevæger man sig rundt indenfor, tegner der sig samme mønster, og på en app kan man programmere alle rum til at have forskellige lysstyrker afhængigt af rummenes funktioner.
Om aftenen slukkes alt lys på et særligt tidspunkt og tænder med en 80 % lavere belysning, hvis man skal på nattevandring.
Ud over den smarte belysning er huset suppleret med et lydspor med indbyggede højttalere i alle rum, men også en vejrstation, hvor temperaturen reguleres, og ovenlysvinduerne åbner og lukker afhængigt af skift i temperaturen.
Den gennemtænkte regulering giver både et sanseligt flow og en energibesparelse – desuden behøver man ikke at tænke over at tænde og slukke.
Et elektronisk vidunder
Bag husets arkitektur, men også de tekniske detaljer og det smarte elektriske liv, står arkitekten Rasmus Fredsted.
Han er en del af den arkitektdrevne virksomhed Legio, der med udgangspunkt i et hus’ arkitektur designer belysning og inventar samt trapper og pejse, godt hjulpet af en række gedigne eksklusive interiørbrands, som er en del af Legios portefølje.
Derudover samarbejder virksomheden med indretningsarkitekter, så der kan laves alt fra indretning af specifikke rum til totalindretning. I det nordsjællandske sommerhus her havde Legio stort set frie hænder, hvilket har ført til lidt af et elektronisk vidunder.
Lyssætningen definerer indretningen
– Huset byder på forskellige scenarier i hvert rum. Der er gerne to-tre i hvert rum, som man selv kan opbygge og styre. Samtidig kan alle tændte belysningsenheder i den 70 m2 store stue med ét tryk på telefonen eller afbryderen skrues ned på hyggebelysning, hvis man vil spille kort. Det essentielle er, at systemet er let at betjene, og at det er en hjælp i hverdagen, fortæller Rasmus, for hvem det er vigtigt, at lys fungerer i samspil med arkitektur, så det ved at belyse den skaber en interessant scenografi i et hjem.
I stedet for at lave en halogenhimmel belyser han et hjørne eller en flade på et arkitektonisk element som en skorsten eller kunst. I huset her er det lyssætningen, der definerer indretningen, og ikke omvendt, som man plejer.
Få en højere livskvalitet
– Det udslagsgivende for god belysning er, at man ved, hvad der skal belyses. Da det kræver meget planlægning, kan man, ligesom på en båd, ikke rigtig flytte rundt på møblerne i huset. Til gengæld er sengelamperne ved siden af sengen i den rette højde, ligesom man overalt vil opleve nogle interessante skyggevirkninger, for vores lyssætning tager udgangspunkt i det naturlige lys, som vi har forsøgt at genskabe i den kunstige belysning. Samtidig arbejder vi med fokuseret lys, som betyder, at vi ikke sætter lys langs en hel gang, men derimod for enden, hvilket skaber en mere dramatisk effekt. Da lyset er sat i forhold til de arkitektoniske elementer, vil man i oplevelsen af huset opdage mange særlige kvaliteter, som ellers ikke ville stå frem. Samtidig slipper man for at tænke på alt det praktiske med at tænde og slukke, lufte ud og bekymre sig om energiforbrug. Man kan faktisk bare slappe af. På den måde tror jeg, at man kan opnå en højere livskvalitet, hvis livet kan gøres lettere ved, at ens hus kan arbejde intelligent for en. Lidt ligesom en usynlig hjælpende hånd i hverdagen, siger Rasmus.
Styresystemer til dit private smarthome
Efterspørgslen på smarthomes er steget, i takt med at folk kommer ud at rejse og bor i huse og på hoteller, hvor den teknologi er en del af oplevelsen. Mange har bekymringer i forhold til deres sommerhus og vil gerne remotestyre det hjemmefra og regulere varme og kulde, lukke folk ind, slukke og tænde lys for at indbrudssikre samt sætte alarmen.
Systemet i huset her er baseret på KNX-protokollen, hvis elektroniske styresystemer oprindeligt blev lavet til at styre fabrikker og skoler, men som nu er udviklet til privatbrug i forhold til smarthomes. Det kan bruges til alt fra låger, markiser, gaspejse og varmestyring og helt ned til, at en sensor ruller gardiner ned ved blænding i tv’et og ved toiletbesøg, ligesom det kan tjekke, om alle døre og vinduer er låst, når man forlader huset, samt energiforbruget.