Udefra kan man ikke se, hvad sommerhuset gemmer på

I det nordsjællandske sommerhus her havde arkitekten stort set frie hænder, hvilket har ført til lidt af et elektronisk vidunder.

Sommerhuset i Nordsjælland er designet af Rasmus Fredsted fra Legio. Han har gennemtænkt det som et hele, hvor ude og inde smelter sammen, ved at bruge samme materialer i form af træ og natursten begge steder. Indenfor er lyssætningen programmeret, så den følger familiens rytme og skruer op og ned for lys og varme efter behov. I stuen er det naturlige lys tænkt ind med store vinduer, hvor lysindfaldet kan reguleres med Rideau-gardinerne, der kan styres elektronisk. Den grå sofa og tæppet er fra Jab, og bordet er fra Mos Design. Alt er fundet i Rêve Home.

© Julie Bjarnhoff

I køkkenet er køkkenøen lavet med en fremskudt ramme af douglastræ,
som også er brugt i loftet. Rasmus står bag designet, der er udført af Gribskov Inventarsnedkeri. De hårde hvidevarer er fra Miele og kan kobles op på smarthome-teknologi, så man kan tilberede stegen i ovnen, mens man sidder på en café i byen. Emhætten er en Trepol, og spots, pendler og lyset i loftet er fra One A. Overalt i huset er der tænkt på forholdet mellem rumlighed, lys og skygge. Det kan man også se her i køkkenet, hvor lys er tænkt ind på flere niveauer i form af diffust lys fra pendler i loftet, der lysmæssigt giver volumen, og som suppleres med belysning på væggen.

© Julie Bjarnhoff

Brug lys som scenografi

At gøre vores hektiske hverdag mere enkel er en stor drøm for mange, og med et smarthome kan man nærme sig den.

Her hjælper husets elektronik i det daglige med alt fra at tænde lys og lufte ud til at hygge om en om aftenen ved at tænde pejsen og dæmpe lyset. Det hele styres med en app, så huset kan kontrolleres overalt.

Lad dig inspirere af denne bolig, hvor al teknologi er tænkt ind fra begyndelsen, og hvor lys definerer rum og stemning.

Det frostsikre San Bernardino Quarzit fra Schweiz med en grov overflade er brugt på bordpladen i køkkenet og på gulve både inde og ude samt i brusekabinen. Det skaber en rød tråd i husets materiale- valg. Det taktile niveau underbygges af træbakker og keramik

© Julie Bjarnhoff

I loftet sidder sensorer, der registrerer alle bevægelser i huset. De styrer natscenarier, ligesom de kan bruges som alarmer. Desuden er de indbyggede højttalere koblet op til streamingtjenester, der sørger for et stemningsskabende lydspor i hele huset.

© Julie Bjarnhoff

Opnå et sanseligt flow i hjemmet

Udefra gør sommerhuset med den grå, vaskede træfacade ikke noget væsen af sig, men i adfærden indenfor skaber det stille hus en spændende scenografi til familiens liv.

Vandrer man ned ad havegangen, tænder det sensorstyrede lys foran én med en dæmpet belysning, der igen bliver tonet ud og slukket, når man er videre. Bevæger man sig rundt indenfor, tegner der sig samme mønster, og på en app kan man programmere alle rum til at have forskellige lysstyrker afhængigt af rummenes funktioner.

Om aftenen slukkes alt lys på et særligt tidspunkt og tænder med en 80 % lavere belysning, hvis man skal på nattevandring.

Ud over den smarte belysning er huset suppleret med et lydspor med indbyggede højttalere i alle rum, men også en vejrstation, hvor temperaturen reguleres, og ovenlysvinduerne åbner og lukker afhængigt af skift i temperaturen.

Den gennemtænkte regulering giver både et sanseligt flow og en energibesparelse – desuden behøver man ikke at tænke over at tænde og slukke.

Ild i pejsen kan nydes flere steder i huset, da den er placeret som et yderpunkt mellem rummene. Væglamperne fra One A er, ligesom resten af stuens lamper, programmeret til at skabe hyggelige scenarier, når familien er i sommerhus – men også når de ikke er der i forhold til indbrudssikring. Krukken er fra Rêve Home.

© Julie Bjarnhoff

En pejs sørger for pejsehygge, der understøttes af den rette belysning, der elektronisk kan dæmpes, når pejsen tændes. Mørke toner i interiøret glider i ét med de kølige, grå farver fra sten på vægge og gulve.

© Julie Bjarnhoff

Et elektronisk vidunder

Bag husets arkitektur, men også de tekniske detaljer og det smarte elektriske liv, står arkitekten Rasmus Fredsted.

Han er en del af den arkitektdrevne virksomhed Legio, der med udgangspunkt i et hus’ arkitektur designer belysning og inventar samt trapper og pejse, godt hjulpet af en række gedigne eksklusive interiørbrands, som er en del af Legios portefølje.

Derudover samarbejder virksomheden med indretningsarkitekter, så der kan laves alt fra indretning af specifikke rum til totalindretning. I det nordsjællandske sommerhus her havde Legio stort set frie hænder, hvilket har ført til lidt af et elektronisk vidunder.

Enkelhed er kodeordet i sommerhuset her, og det gælder både for interiøret, farverne og det liv, der leves her.

© Julie Bjarnhoff

I et smarthome styres husets temperatur elektronisk, så man hverken behøver at åbne og lukke døre, når der skal justeres på varme og kulde, eller når der skal luftes ud. Tacklingen af temperaturskift står ovenlysvinduerne for. I lyssætningen er det naturlige dagslys tænkt ind, og det kunstige lys er brugt til at skabe skyggevirkninger og effekter ved at belyse og fremhæve arkitektoniske flader.

© Julie Bjarnhoff

Lyssætningen definerer indretningen

– Huset byder på forskellige scenarier i hvert rum. Der er gerne to-tre i hvert rum, som man selv kan opbygge og styre. Samtidig kan alle tændte belysningsenheder i den 70 m2 store stue med ét tryk på telefonen eller afbryderen skrues ned på hyggebelysning, hvis man vil spille kort. Det essentielle er, at systemet er let at betjene, og at det er en hjælp i hverdagen, fortæller Rasmus, for hvem det er vigtigt, at lys fungerer i samspil med arkitektur, så det ved at belyse den skaber en interessant scenografi i et hjem.

I stedet for at lave en halogenhimmel belyser han et hjørne eller en flade på et arkitektonisk element som en skorsten eller kunst. I huset her er det lyssætningen, der definerer indretningen, og ikke omvendt, som man plejer.

Ovenlysvinduerne er elektronisk styret af en vejrstation, som kan sikre den rette temperatur i huset. De lukker automatisk, når det regner, og gardiner trækkes for, når solen står ind. På den måde er elektronikken en stor hjælp i hverdagen, hvor man måske skulle finde på andre anordninger for at regulere et vindue i loftet.

© Julie Bjarnhoff

Det eneste sted, hvor de rå quarzitsten er slebet, er i brusekabinen. Ellers er de brugt til at skabe et råt og naturligt udtryk i hele huset. For at skabe lysindfald uden elektrisk lys, samt spare på energien, er loftet lavet af glas. Det væghængte toilet er fra Catalano, armaturet fra Dornbracht, og toiletrenseren fra Vipp. Det indbyggede skab af douglastræ er bygget af Gribskov Inventarsnedkeri, og det skaber en varm og levende kontrast til de grå sten.

© Julie Bjarnhoff

Få en højere livskvalitet

– Det udslagsgivende for god belysning er, at man ved, hvad der skal belyses. Da det kræver meget planlægning, kan man, ligesom på en båd, ikke rigtig flytte rundt på møblerne i huset. Til gengæld er sengelamperne ved siden af sengen i den rette højde, ligesom man overalt vil opleve nogle interessante skyggevirkninger, for vores lyssætning tager udgangspunkt i det naturlige lys, som vi har forsøgt at genskabe i den kunstige belysning. Samtidig arbejder vi med fokuseret lys, som betyder, at vi ikke sætter lys langs en hel gang, men derimod for enden, hvilket skaber en mere dramatisk effekt. Da lyset er sat i forhold til de arkitektoniske elementer, vil man i oplevelsen af huset opdage mange særlige kvaliteter, som ellers ikke ville stå frem. Samtidig slipper man for at tænke på alt det praktiske med at tænde og slukke, lufte ud og bekymre sig om energiforbrug. Man kan faktisk bare slappe af. På den måde tror jeg, at man kan opnå en højere livskvalitet, hvis livet kan gøres lettere ved, at ens hus kan arbejde intelligent for en. Lidt ligesom en usynlig hjælpende hånd i hverdagen, siger Rasmus.

Huset er designet som en båd, hvor indretningen er givet, hvilket kan ses i soveværelset, hvor sengen kun kan stå ét sted, men hvor sengebelysningen fra One A hænger perfekt ved siden af. Sengen er specialbygget hos Rêve Home, hvor sengebordet også er fra, og sengetøjet er fra Lexington. Den sofistikerede vægafbryder er stedet, hvor temperaturen og lyset i soveværelset styres fra – er der for varmt, eller kommer der fugt fra badeværelset ved siden af, åbnes ovenlysvinduet.

© Julie Bjarnhoff

Det var vigtigt for ejerne, at huset var vedligeholdelsesfrit, så derfor er facaden lavet af akacietræ, som patinerer flot. Huset ligger på en skrænt, hvor udsigten er 40 m lige ned, og idéen med arkitekturen var at få huset til at falde ind i terrænets kontur gennem materialerne, som involverer et sedumtag, en terrasse med natursten, der som materiale går igen indenfor, en træfacade, trævægge og trælofter samt detaljer som trægreb.

© Julie Bjarnhoff

Styresystemer til dit private smarthome

Efterspørgslen på smarthomes er steget, i takt med at folk kommer ud at rejse og bor i huse og på hoteller, hvor den teknologi er en del af oplevelsen. Mange har bekymringer i forhold til deres sommerhus og vil gerne remotestyre det hjemmefra og regulere varme og kulde, lukke folk ind, slukke og tænde lys for at indbrudssikre samt sætte alarmen.

Systemet i huset her er baseret på KNX-protokollen, hvis elektroniske styresystemer oprindeligt blev lavet til at styre fabrikker og skoler, men som nu er udviklet til privatbrug i forhold til smarthomes. Det kan bruges til alt fra låger, markiser, gaspejse og varmestyring og helt ned til, at en sensor ruller gardiner ned ved blænding i tv’et og ved toiletbesøg, ligesom det kan tjekke, om alle døre og vinduer er låst, når man forlader huset, samt energiforbruget.

Et rigt udeliv er indtænkt i ejernes brug af deres sommerhus, hvor en udebruser med armatur fra Eqi Water er placeret i en solkrog, hvilket betyder, at man kan bruge den helt til november måned. På terrassen styres lys og terrassevarmere også af sensorer.

© Julie Bjarnhoff