© Murman Architects

Svensk sommerhus med usynlighedskappe

Huset ligger midt i en skovrydning på øen Gotland, men smelter sammen med naturen takket være en genial foliekappe.

På den svenske ø Gotland er naturen smuk og rå, og de svenske myndigheder holder et skarpt øje med, at der ikke bygges alt for strømlinet arkitektur midt i idyllen. Derfor har Murman Arkitekter valgt at camouflere dette træhus med folie og tekstiler spændt ud på stålrammer over selve boligen. På denne facade er trykt fotos af cypresser – nøjagtigt som dem i den omkringliggende skov. Det giver en mørkegrøn, flimrende effekt året rundt.

Læs også: Skønt sommerhus på Samsø

Effekten er slående – det 50 kvadratmeter store hus kan ikke ses umiddelbart, med mindre dørene står åbne. Træerne omslutter huset i en mere end én forstand. Dels er rydningen lille, og cypresserne står tæt, og dels fortsætter skovmotivet på alle sommerhusets ydre flader.

Sommerhuset er svøbt i vinyl med skovmotiver

Det er en arkitektonisk usynlighedskappe, som tegnestuen fra Stockholm har udviklet med respekt for naturen, men også for at eksperimentere med nye materialer.
Skovmotiverne er trykt på folie, eller mere præcist en slags vinylstof, som hænger 40 cm fra husets træfacader.

Læs også: Et svensk fristed

Lyset slipper dog stadig ind via almindelige vinduer, og derudover har kappen en spændende reflekterende og delvist transparent karakter. Med andre ord føler sommerhusets ejere sig aldrig lukket inde, men snarere som en del af skoven.