Sort kubehus midt i skoven

Midt i den grønne skov i Tibirke, blot et par hundrede meter fra havet, gemmer der sig en grafisk perle af et sommerhus, der netop er renoveret, og som nu fungerer som refugium.

Sommerhus i skovens stille ro

© Andreas Mikkel Hansen

Når der er brug for at trække stikket og leve det enkle liv, så rykker Marianne Kruse og Kasper Kolenda nordpå til Tibirke sammen med deres to små piger, Astrid og Ellie. Rammen er et sort sommerhus, der er blevet synonymt med fred og ro, nærvær, samvær og frisk luft. Det er kun et par år siden, familien overtog huset i den grønne skov, som ifølge Marianne var kærlighed ved første blik, også selvom huset trængte til en kærlig hånd, maling og ekstra plads. Den grafiske arkitektur og ikke mindst den store naturgrund afgjorde sagen. En udbygning, en indvendig optimering og mange liter sort maling senere har Marianne og hendes familie fået netop det fritidshus, de drømte om. – Sommerhuset står som en skøn kontrast til vores hus i kartoffelrækkerne i København, samtidig med, at det ligger i en passende afstand, fortæller Marianne, der straks så potentialet i det specielle hus, som er bygget tilbage i starten af 70'erne, og som i øvrigt dengang prydede forsiden af BO BEDRE. ### Tro mod husets oprindelige stil Marianne og hendes mand, Kasper, har i renoveringen været tro mod husets oprindelige stil, og har med deres materiale- og farvevalg fremhævet de oprindelige arkitektoniske kvaliteter, som med sort farve har fået et markant grafisk udtryk. For set udefra er huset sat sammen af en række forskudte og gennemskårede kuber, der giver en dynamisk facade mod haven. Det rytmiske forløb understreges af vinduespartier af varierende formater, mens et gennemgående udhæng, der skærmer terrassen, giver masser af hyggekroge på det store areal, der skarpt markerer overgangen til den ufriserede natur. De mange elementer samles af træværkets sorte farve og den nyligt anlagte træterrasse, der står rå og patineret. I fuld respekt for arkitekturen har Marianne og Kasper fået tilbygget en ekstra kube med plads til bryggers og børneværelse, samt et anneks med gæsteværelse og depot. ### Uprætentiøs materialevalg
Tagkonstruktionen ud mod haven er skarp og flad, mens den ud mod vejen har hældning og er beklædt med sort tagpap – et eksempel på de uprætentiøse materialevalg, der præger huset, og som i vid udstrækning går igen inden døre.
Den sorte skal åbenbarer, som et japansk skrin, et indre af lys, der dels kan tilskrives de mange vinduer og glaspartier, dels det åbne plan med stue og køkken i ét, hvide vægge og lofter samt et lyst plankegulv. En minimal møblering underbygger letheden, hvor en del af møblementet er indbygget og født med huset, som spisemøblementet med fyrretræsbænke og -bord, der er placeret i en karnap, samt en daybed bygget ind i en vinduesplads. En favoritplads, der er rift om. Ikke mindst fordi man begge steder får fornemmelsen af at befinde sig midt ude i naturen med udsyn til både himmel og træer.
Store ubrudte gulvflader og loft til kip skaber rumlighed. Og endevægge beklædt med sortlakeret træ, loftsbjælker og en centerplaceret brændeovn med en himmelstræbende sort skorsten skaber drama og kontrast i stuen. ### Sart turkis præger indretningen
I passagen, der fører ind til det tilbyggede børneværelse, er der etableret et lille og enkelt køkken, designet af Kasper Feldt, der er indehaver af snedkervirksomheden Stil Art, som har specialiseret sig i funktionelle skabsløsninger. Han har også stået for alle skabene i huset, og sammen med Marianne har han valgt en helt sart turkis. Farven giver noget sfærisk til huset, hvor den skaber en kobling til vegetationen udenfor. En indbygget og praktisk skabsvæg i mellemgangen ud til børneværelset sørger for uforstyrret ro for øjet, for det er her, al rod bliver gemt væk. Det gælder også i børneværelset, hvor der er bygget et par senge langs væggen og en hems, som sikrer gulvplads og fri bevægelighed. De funktionelle løsninger gælder også i soveværelset, hvor der er lavet en alkove med én stor sengeplads, med plads til hele familien. Også her er den turkise farve taget i brug på mdf-plader, der er monteret på væggene, hvilket skaber en hyggelig intimitet og giver rummet et svalt udtryk, som emmer af sommer. Under den store seng er der etableret en række skuffer, der kan rumme sengetøj, legetøj og andre nødvendigheder. Matchende klædeskabe på modstående væg og en let stol udgør det samlede møblement i det super enkle rum, der ligesom alle andre rum i huset har direkte udgang til terrassen.

Marianne Kruse

© Andreas Mikkel Hansen

Marianne Kruse tager så ofte som muligt op til sommerhuset i Tibirke.

Stue med Beetle-loungestolen fra Gubi

© Andreas Mikkel Hansen

Et absolut minimum af møbler med vægt på funktion og grafiske detaljer. Sofaen med det sort-hvide stof er en udgået model fra Swedese. Loungestolen Beetle er fra Gubi, designet af GamFratesi, og polstret med Pierre Freys ekspressive tekstil, der med sit eksotiske mønster bryder det stramme look. Det lille bord er lavet af Kasper Feldt fra Stil Art.

Skræddersyet køkken fra Stil Art

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet er som husets skabe skræddersyet i samarbejde med arkitekt Kasper Feldt fra Stil Art. Den sarte turkisgrønne farve går i dialog med vegetationen udenfor og er et modigt brud med det sort-hvide univers.

Indbygget daybed som favoritplads

© Andreas Mikkel Hansen

Favoritpladsen for både små og store er den indbyggede daybed/ alkove, som er et af flere integrerede møbler i sommerhuset.

Indbygget spiseplads i fyrretræ

© Andreas Mikkel Hansen

Spisepladsen med de stationære og indbyggede møbler af fyrretræ fremtræder både rustik og funktionel, og er samtidig et element, fra da huset blev bygget i 1970’erne.

Vild og utæmmet natur

© Andreas Mikkel Hansen

Husets indgangsparti gør sig ikke til på nogen måde, og familien har bevidst valgt at lade naturen stå vild og utæmmet helt op til hoveddøren.

Pyramideformet vindue

© Andreas Mikkel Hansen

Det pyramideformede vindue er en barok lille detalje midt i al stringensen.

Stemning og afslapning på terrassen

© Andreas Mikkel Hansen

Stemningsfulde tableauer og god plads til afslapning på terrassen skaber grobund for et aktivt udeliv.

Hyggeligt spot på terrassen

© Andreas Mikkel Hansen

Livet på terrassen med mange overdækkede spots. Det sorte træværk er med til at ophæve overgangen mellem ude og inde.

Badeværelse med blågrønne fliser

© Andreas Mikkel Hansen

Det enkle badeværelse står med de oprindelige fliser i en kølig blågrøn farve på gulv og vægge, som en original kontrast til det sorte træværk.

Indbyggede senge på børneværelset

© Andreas Mikkel Hansen

I børneværelset er kvadratmeterne udnyttet optimalt med indbyggede senge og en lille hems.

Seng med plads til opbevaring

© Andreas Mikkel Hansen

Soveværelset ligner næsten en japansk æske, der åbner sig. Her er en sval stemning – ikke mindst i kraft af det indbyggede sengemiljø i samme turkise farver, som kendetegner husets øvrige skabs- og køkkenelementer. Her har Kasper Feldt med stor finesse udnyttet pladsen under sengen, hvor skuffer giver plads til sengetøj. Se, hvordan du selv kan lave en seng med plads til opbevaring her.