Sommerhus med udsigt direkte fra kanten af badekarret

"Det er simpelthen så afslappende at ligge her. Især om vinteren, når badekarret er fyldt med varmt vand, og det er iskoldt udenfor."

Sommerhus med udsigt direkte fra kanten af badekarret

Det var en mangeårig drøm, der blev til virkelighed, da Sune Dupont fik fat i en sommerhusgrund lige ud til Roskilde Fjord. Men først da han ringede til arkitekt Rasmus Skaarup gik udsigtskabalen op. I dag kan han og familien derfor nyde det blå fjordvand fra de helt rigtig rum.

© Christina Kayser Onsgaard

Som et dukkehus, hvor alle rum er synlige på én gang, står hele den ene facadeside af sommerhuset åben med store glaspartier. Når det er helt mørkt og lyset er tændt indenfor, kan man rigtig fornemme husets rummelighed. Huset er bygget, så det i princippet kunne være et helårshus, da Sune Dupont gerne vil kunne tage i sommerhus hele året.

Udsigten skulle komme til sin ret

Både sommer og vinter holder boligejer Sune Dupont af at ligge med sæbeskum op til ørerne i badekarret i sit nye sommerhus og kigge ud. Ud på den blå himmel, de grønne buske og ned ad skråningen ud på Roskilde Fjord, mens tankerne flyver lige så vidt omkring.

– Det er simpelthen så afslappende at ligge her. Især om vinteren, når badekarret er fyldt med varmt vand, og det er iskoldt udenfor, fortæller Sune Dupont.

Netop udsigt direkte fra badekarret var et stort ønske, da han skulle beslutte sig for, hvem der skulle tegne hans sommerhus. For udsigten skulle komme til sin ret og virkelig udnyttes på den grund, han havde drømt om at fingre i så længe.

Se flere billeder fra huset af her.

© Christina Kayser Onsgaard

Udsigt fra badekarret var et krav fra Sune Dupont, men også lidt af en udfordring for Rasmus Skaarup, da et bad ifølge vådrumsregler skal være placeret op mod en væg, der gerne må blive våd, hvilket et vinduesparti normalt ikke må. Det lykkedes dog til sidst at lave en holdbar løsning.
Badekarret og den rektangulære vask er fra Duravit, mens fliserne er keramiske. Farven på væggen er Marrakech fra Jotun.

"Spild af god udsigt"

Sommerhuset ville Sune Dupont selv bygge. For som malermester og 20 år i byggebranchen har han stor erfaring og indsigt i husbyggeri. Men han manglede nogle tegninger og kontaktede derfor en række typehusfirmaer for at høre, hvad de kunne tilbyde.

– Men her endte jeg med at have et bryggers ud mod vandet, fordi man kun kan rykke meget lidt på deres faste koncepter. Og det var jo spild af god udsigt, siger Sune Dupont.

At tegne en bolig, der kan få det maksimale ud af grunden og dens muligheder er til gengæld netop det, arkitekter kan. Sune Dupont gav derfor arkitekt Rasmus Skaarup fra 2R Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter et kald.

For at maksimere udnyttelsen af udsigten trak Rasmus Skaarup sommerhuset så langt han kunne. Men med en grund på 30 meter i bredden og krav om fem meter til skel i sommerhusområder kunne huset ikke blive mere en 20 meter langt.

Se flere af Rasmus Skaarups projekter her.

© Christina Kayser Onsgaard

I stedet for at lade glasfacaden være en stor skydedør, der kan skydes til side, har Sune Dupont og Rasmus Skaarup sat tre almindelige døre i, placeret efter gangbanerne og zonerne i stuen. Det er en billigere løsning, men giver stadig en god sammenhæng med terrassen og hele uderummet.

En optimal placering af rum

Den lange facade mod vandet åbnede han fuldstændig med store glaspartier, ligesom han har ladet taget skråne lidt, så loftshøjden såvel som udsynet vokser mod fjorden, mens det falder ud mod vejen.

Rummene er det lykkes at placere, så der er udsigt fra både to soveværelser, fællesrummene med stue, køkken og bordtennisrummet samt det største af sommerhusets to badeværelser, hvor badekarret er placeret.

– Rasmus Skaarup har virkelig været god til at få planløsningen til at gå op, så rummene hverken er for store eller for små. Ligesom han har haft blik for, hvilken vej den bedste udsigt er. Det er jo nemt at sige, at det skal bare vende ud mod vandet, men der er også en anden god udsigt lidt mere skråt, hvor man kan se mod Roskilde by. Den så han og orienterede terrassen i mod, fortæller Sune Dupont.

Se flere arkitekttegnede sommerhuse her.

© Christina Kayser Onsgaard

Sune Dupont har indrettet sit sommerhus med pris og kvalitet for øje, så møblerne er i gedigne materialer og moderne linjer uden at springe budgettet. For man skal turde at bruge dem. De frithængende pærer, der tilfældigt og dekorativt er viklet om en stykke træ over spisebordet er fra Illum, mens spisebordstolende er fra Idemøbler. Gulvet er fra Garant.

© Christina Kayser Onsgaard

Med sine kulsorte fronter står køkkenet fra JKE Design i kontrast til boligens lyse og naturlige nuancer, men passer omvendt til vinduesrammerne og husets facade i sinusplader. Lågerne er selvrensende fra producentens side med en nanobehandling.

© Christina Kayser Onsgaard

Med de store glaspartier fra gulv til loft i soveværelset, kan Sune Dupont nyde fjorden fra han åbner øjnene om morgenen. Soveværelset er holdt i rolige og naturlige nuancer, der passer til naturen udenfor. Med bøjlestangen kan kufferten pakkes ud og tøjet hænges pænt op, uden et stort skab tager lys, udsigt eller plads fra rummet. Væggen er malet med en smuk blågrå farve.

© Christina Kayser Onsgaard

Facademuren beklædt med lærketræ skærer gennem huset som en væg, der både bærer carport, skur og hus, mens der også er indbygget afskærmning af affaldsspandene. En fin og praktisk detalje, der samtidig skaber den sidste afskærmning ind mod grunden.

Fakta om boligen

Boligen tilhører: Sune Dupont, der er maler, og hans søn Elliot.

Størrelse: 181 m² bolig, 120 m² terrasse + 9 m² skur og dobbelt carport. Grunden er 1930 m² stor.

Materialer indvendigt: Gulvene er fra Garant Gulve, keramiske på begge badeværelser, fliser fra butikken Alice i Herlev, køkken fra JKE Design, armaturer fra Grohe, badekar og håndvask på det ene badeværelse fra Duravit, granitvask på det andet badeværelse og møbel under i træ fra Dansani.

Materialer udvendigt: Facade af sorte sinusplader og olieret lærketræ. På taget er der tagpap, vinduerne er af træalu, mens terrassen er lavet af Jatoba-træ.

Proces: Arkitekt Rasmus Skaarup er kommet med ide, har tegnet skitsetegninger og lavet myndighedsprojekt samt hovedprojekt. Sune Dupont har tegnet med undervejs og er kommet med ideer. Herefter har et entreprenørfirma opført råhuset, hvorefter Sune Dupont selv har isoleret, beklædt og apteret huset samt andet grovarbejde. Installationer er lavet med hjælp fra fagfolk.

Pris: Skulle huset bygges i dag, ville det koste 2,8 – 3,1 millioner kr.

Arkitektens pris: Uden selvbyg og derfor opsyn på byggepladsen og kontakt til entreprenører ville arkitekt Rasmus Skaarups hjælp koste 280.000 kr. Med selvbyg i dette eksempel har hans rådgivning kostet omkring 150.000 kr.

© Christina Kayser Onsgaard

Sommerhuset er placeret øverst på den skrående grund, så der er flot kig ud over Roskilde Fjord, ligesom størstedelen af grunden er privat.

Arkitektens tips til at bygge billigt

  1. Byg kompakt og ikke i for mange retninger. En simpel form er billigere at opføre end en med mange knæk og materialeskift.
  2. Fortsæt taget som her, hvor det fortsætter hen over carporten. Når man gør det, i stedet for at lægge tag på en adskilt carport, sparer man penge.
  3. Vælg et enkelfaldstag som på huset her, der kun skråner én vej. På den måde skal du kun have én tagrende og kun én kloaknedføring. Det sparer dig penge.

Fakta om Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af arkitekter, der har særlig erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Find inspiration blandt hundredvis af om-, tilbygninger og nybyggerier, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Se mere hos Danske BoligArkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter
© Danske Boligarkitekter