Sommerhus med kant

Byggematerialet er klassisk for fritidsboliger, men derudover er der ikke meget ordinært over det arkitekttegnede Rågeleje-sommerhus i Nordsjælland.

© Karsten Damstedt

En enkel stil. Få farver. Et minimum af nips. Her er fokus primært på en ting: træ og den smukkest mulige brug af det som et af vores mest klassiske skandinaviske byggematerialer. I Rågeleje-sommerhuset i Nordsjælland, opført i 2005, er der fra arkitektens side foretaget et meget bevidst valg om at bruge traditionelle sommerhusfarver og materialer på huset - det vil sige sortsværtet udvendigt og med rå fyrretræsplanker indvendigt. Og den konsekvente brug af træ passer parret i huset perfekt.

  • Vi kan godt lide, at man virkelig kan se træet, så derfor har vi valgt neutrale farvenuancer til at spille op mod det. Vi forsøger at holde indretningen meget enkel og med et minimum af ting. Når vi er i sommerhus, skal det bare være nemt, og der skal ikke være for mange ting, vi skal forholde os til, fortæller husets ejere.

Hvor materialevalget til sommerhuset er klassisk og letgenkendeligt, er arkitekturen til gengæld noget ud over det sædvanlige for fritidsboliger. Arkitekt Kim Holst Jensens tanke har været at skabe et enkelt og skulpturelt hus med en skrå vinkel på taget, der resulterer i to forskellige taghøjder. Den diagonale linje har også bestemt opdelingen mellem soverum og opholdsrum. Der er således almindelig loftshøjde i soveværelser og funktionsrum som fx badeværelser, mens der er højt til loftet i opholdsrummet.

Loftshøjden i opholdsrummet er udnyttet optimalt med en hængebalkon. Den giver plads til et rum-i-rummet-køkken holdt i lyse farver. Køkkenet er sammen med kontoret ovenpå, indrettet som en kube i rummet, hvilket understreges af den hvide farve, der danner en flot og effektfuld kontrast til det mørke træ. På grund af det flotte lysindfald fra det store sydvendte vindue har ejerne valgt at indrette den øvre del af kuben til hjemmekontor. Det fungerer rigtig godt. Men med tiden vil de også gerne indrette et loungeområde i kuben.

Derudover rummer sommerhuset tre nordvendte værelser, der alle er indrettet som soverum.

  • Vi prioriterer højt, at det skal være nemt at få overnattende gæster, siger parret.

Det er dog på den solrige terrasse, de opholder sig det meste af tiden i sommerhuset, og med et halvtag over den sydlige del af terrassen, gør et lidt kedeligt dansk sommervejr ikke spor.

  • Vi spiser alle vores måltider herude - også når det regner, fortæller beboerne, der derudover nyder udsigten ned til det store grønne fællesareal for sommerhusene i området.

  • Det passer os rigtigt godt, at konceptet her er den store åbne grund, for vi er ikke de store have- mennesker, smiler ejerne af træhuset.

© Karsten Damstedt

Træ er et klassisk byggemateriale i skandinaviske fritidsboliger - her i Rågeleje-sommerhuset fra 2005 er det brugt suverænt effektfuldt både ude og inde. Husets tag hælder diagonalt, hvilket giver dobbelt loftshøjde i den ene ende af huset med plads til en indskudt etage. Sofaen er en ældre model fra Ilva. Cirkelstolen af Hans J. Wegner egner sig rigtigt godt som sommerhusmøbel, synes ejerne, da den med sine fleksible hjul kan køres rundt i rummet.

© Karsten Damstedt

I det store opholdsrum er køkkenet placeret som en hvid kube i den ende, hvor bygningen har dobbelt højde. Loftet er sænket i køkkenet, så pladsen ovenpå kan udnyttes til et lille hjemmekontor. Spisebordet er Piet Heins Ellipsebord, mens spisebordsstolene hedder Ru Chair og er fra Hay. Lampe fra Moooi.

© Karsten Damstedt

Fra den lille kontorplads over køkkenet er der et flot kig til linjerne i opholdsrummets loft og den overbevisende udnyttelse af træets egenskaber. Stol PP58/68 er oprindeligt designet af Hans J. Wegner til storebælts- færgerne og produceres af PP Møbler. Arkitektlampen er Tolomeo fra Artemide.

© Karsten Damstedt

I køkkenet har ejerne valgt at bruge glasplader som bordplader, med den fantastiske effekt at naturen udenfor spejler sig flot i glasset. Selve køkkenet er tegnet specielt til sommerhuset. Barstolen Stool, designet af SpaceCph, er fra Mater, mens skærebræt og skål i træ er fra Normann Copenhagen. Fra køkkenet er der en flot udsigt mod haven og markerne.

© Karsten Damstedt

Der er udgang direkte fra køkkenet til terrassen gennem de store skydedøre. Parret er mere til hygge end havearbejde, når de er i huset, så grunden får lov til at forblive rustik og lidt vild.

© Karsten Damstedt

Soverummene er alle vendt mod nord, hvilket gør dem dejligt svalende og mørke året rundt. Det sort-hvide billede på væggen er et linoleumstryk af L’oiseau.

© Karsten Damstedt

Der er i alt tre soveværelser i sommerhuset, der alle er indrettet helt enkelt med hvidt sengetøj, tæpper og puder.

© Karsten Damstedt

Den kølige lyseblå farve på mosaikfliserne står meget flot til den varme glød i træet. Samme nuance ses i glasbordpladerne i køkkenet. Bambustæppet på gulvet er fundet på en rejse i Østen.

© Karsten Damstedt

Den store træterrasse virker nærmest som en forlængelse af huset - og især når de store skydedøre er åbne, ophæves grænsen mellem ude og inde. Taget går halvt ud over terrassen og dækker nok til at give ly for en lille sommerbyge. Liggestolene Riviera er fra Trip Trap.

Relaterede Artikler