Sommer i strandhuset

En tur til Californien gav familien Bransholm ideen til deres sorte træ-sommerhus i Nordsjælland. Tilsyneladende ærkedansk her mellem klitroser og marehalm, men så alligevel med klare spor fra den vindblæste strandhus-stil langs de amerikanske kyster.

© Tim Bjørn

Sommeren knitrer og syder i klitroserne og vildgræsset på familien Bransholms sommerhusgrund.

Havet er roligt i dag, og det er én af de sprøde sommerdage, hvor der ikke er noget bedre sted at være end ved den danske kyst.

Egentlig var Anne-Marie og Mogens Bransholm på udkig efter et sommerhus på Bornholm eller Fanø – de var sågar en tur i Italien for at se, om det var der, de skulle investere i fremtidens sommerferier med sønnerne Marcus og Simon.

Alligevel landede de her i et gammelt, ærkedansk sommerhusområde nær Gilleleje i Nordsjælland. Og det er de rigtig glade for i dag, hvor sommeridyllen kun er en lille times kørsel væk fra hjemmet i Charlottenlund.

Grunden, med et gammelt sommerhus på, fandt de, da de en dag skramlede ned af den smalle grusvej mod et til salg-skilt. Fuldstændigt vokset til, men med gode muligheder for at bygge et højtliggende hus med havudsigt på toppen af den stærkt skrånende matrikel.

© Tim Bjørn

Familien Bransholm består af Marcus på 13, der har hunden Freddy i armene, Simon på 11 og Anne-Marie og Mogens Bransholm. Her står de på den overdækkede veranda, der også er inspireret af de traditionelle amerikanske strandhuse.

© Tim Bjørn

Stuen er indrettet med grå træmøbler, der sender en kærlig hilsen til den klassiske amerikanske shaker-møbelstil, som Anne-Marie og Mogens Bransholm er så glade for. Både møbler og de tilhørende puder er dog fra italienske Gervasoni. Lampen i vinduet er en Dell-lampe, fundet på Lauritz.com

© Tim Bjørn

På terrassen kan familien nemt skylle saltvandet af under udebruseren fra Lemerand. Stranden ligger kun få skridt væk langs den smalle grusvej fra huset.

© Tim Bjørn

Sommerhuset ligger på den højeste del af grunden og kigger ud over havet. Tegnestuen Aandahl & Boisen hjalp parret med at realisere ønskerne til det nybyggede sommerhus, der både skulle være moderne, men samtidig tale sammen med de ældre huse i området.Her står hunden Freddy og kigger ud over terrænet.

© Tim Bjørn

Køkken-alrummet ligger i åben forbindelse med stuen i sin egen lille knopskydning på huset.

© Tim Bjørn

I køkken-alrummet er der åbent op til førstesalens svalegang, og rummet får masser af lys fra de to kvistvinduer. Heroppe er der også blevet plads til en lille arbejdsplads, så parret har mulighed for at arbejde herfra, når familien flytter ind for sommeren.

© Tim Bjørn

Marcus og Simon er på vej ned til stranden med fiskegrejet under armen.

© Tim Bjørn

Taget er lagt træspån i akacietræ, der får en smuk sølvfarve med tiden.

© Tim Bjørn

Fra gulv til kip er væggene beklædt med hvidmalet træ, der giver en renskuret og gedigen stil, inspireret af de amerikanske shakere. Køkkenet er også et solidt køkken med snedkerpræg fra svenske Kvänum, valgt i den grå farve, der giver fornemmelsen af klassisk strandhus. Hvidevarerne er fra Smeg, og emhætte og kurvemøbler fra Ikea.

© Tim Bjørn

Små joller og havkajakker ligger klar på stranden for enden af den lille grusvej, hvor familiens sommerhus ligger. Dem låner de gerne af naboerne, når de skal ud en tur på Øresund.

© Tim Bjørn

Mødet mellem den sorte facade og det rå akacietræ på taget giver en smuk effekt mod de grønne omgivelser.

© Tim Bjørn

Klubhuset som Simon og Marcus kalder det, ligger nederst på sommerhusgrunden, men står på stolper, så drengene også har kig til vandet herfra. Det fik Anne-Marie og Mogens entreprenøren fra Jels Huse til at bygge i samme materialer som hovedhuset.

© Tim Bjørn

Drengene har fået smag for at fiske, især fordi vandet ud for huset er et særligt velegnet fiskested, og de har fanget både havørred og hornfisk, som familien har fået glæde af på bordet.

© Tim Bjørn

Arkitekturen uden overflødige udhæng og detaljer, men bygget i gedigne materialer, giver huset et både klassisk og moderne udtryk. Bænken er fra Skovshoved Møbelfabrik.

© Tim Bjørn

Fra den overdækkede terrasse på førstesalen har man udsigt til grundens 150 klitroser, som Anne-Marie Bransholm selv har plantet – og så selvfølgelig havet.

© Tim Bjørn

Simon og Marcus har hver deres lyse børneværelse i den ene af førstesalens gavle.

© Tim Bjørn

Badeværelset er enkelt indrettet med klassiske Octagon-fliser fra Lemerand.

© Tim Bjørn

Sommerhuset i sig selv er i alt 100 m², men har ekstra plads i det lille gæstehus, placeret vinkelret på grunden, hvor der ofte overnatter gæster.

© Tim Bjørn

Forældresoveværelset ligger i den modsatte ende af børneværelserne på førstesalen, og har udgang til en dejlig terrasse. Sengetæppet er fra Lexington, og pendlen i loftet er en arbejdspendel fra Louis Poulsen.

Relaterede Artikler