Skønne Skagen

Dette maleriske fiskerhus fra begyndelsen af 1800-tallet ligger midt i skagens charmerende bydel Østerby. Her bor Ove Skou, som i sin tid etablerede køkkenfirmaet boform.

© Gert Skærlund Andersen

Vi har besøgt Ove Skou i Skagen i hans idylliske hus fra begyndelsen af 1800-tallet. Huset ligger midt i Østerby, den oprindelige del af Skagen, tæt på Skagen Museum og Brøndums Hotel. Det er her, man finder de fleste af de originale gamle fiskerhuse. I dag er bydelen yderst eksklusiv. Kommunen gør meget for at bevare området, så det beholder sit oprindelige udtryk. Der bliver indimellem givet tilladelse til at opføre et nyt hus, dog skal det holdes i den gamle stil. Med den nye lokalplan for området må man ikke engang rejse en flagstang uden tilladelse, lyder det fra Ove Skou, manden, som startede køkkenfirmaet Boform for snart 30 år siden. I 2006 solgte han virksomheden og har i dag indretningsfirmaet SKOU. Huset i Østerby købte han også tilbage i 2006.

  • Jeg var på vej til USA med mine sønner, vi stod og pakkede, da en af mine venner ringede om et lækkert hus, der var til salg i Skagen. Det drejede sig om en af Østerbys perler. Egentlig havde vi ikke tid, men kikkede alligevel derop. Tre minutter efter jeg havde set det, var jeg solgt, og 6 minutter senere var huset købt. Ejendomsmægleren mindes ikke at have solgt et hus så hurtigt, fortæller Ove Skou, som har renoveret huset med nænsom hånd.

Huset består af et hovedhus og en sidebygning til højre, set fra vejen. Sidebygningen kaldes for Vestfløjen, mens det lille anneks i baghaven kaldes Østfløjen. Annekset blev i sin tid brugt af fiskerne til at tørre nytjærede fiskenet i. I dag anvendes det af de tre voksne sønner og deres venner som gæstehus, men også som mødested, inden de går i byen. Både Vestfløjen og Østfløjen har to sovepladser.

Huset var i god stand ved overtagelsen. Det stod velholdt med nymalet murværk og nyt rødt tegltag. Kun de 4 gavle var det nødvendigt at efterse. Det viste sig, at huset var muret op af mange forskellige mursten. Man havde brugt alt, hvad der var tilgængeligt, da man i sin tid byggede huset. Der blev bl.a. fundet 1300-tals sten fra Den Tilsandede Kirkes skib. Gavlene er nu forstærkede og bygget op igen med et ”usynligt” lag af glasfibernet for at forstærke dem. Overfladerne er genskabt, så de fremstår som før istandsættelsen.

  • Det handler om at være autentisk for at skabe den rigtige stemning i både huset og haven. Tingene må ikke fremstå for eksklusive og for moderne. Det ville være en skændsel at fravige den oprindelige historie, byggestil og kultur. Vi har malet alt hvidt, men hvidt er jo ikke hvid, Jeg har tonet farverne, så det står blødere. Det passer bedre til det gamle hus end kridhvidt. Bræddegulvet er dog malet i en lidt varmere sortgrå.

  • Det har været utroligt interessant, spændende og krævende at indrette noget så anderledes end det, jeg normalt og gennem 30 år har omgivet mig med. Gennem årene har jeg stort set kun arbejdet med minimalistiske, enkle og klassiske opgaver hos Boform. Det har været en udfordring med dette hus ... og noget sværere for mig at ramme det romantiske, end jeg havde regnet med!

© Gert Skærlund Andersen

Der er dækket op til frokost med kold hvidvin på en af terrasserne.

© Gert Skærlund Andersen

Manden i køkkenet anno 2013 - og ikke Pigen i køkkenet, som Anna Anchers berømte maleri fra 1883 hedder. Ove Skou forbereder middagen i sit Boform-køkken. På væggen hænger et maleri i bred guldramme fundet på ArtCopenhagen, motivet er den gamle kongebolig Klitgården, der nu er refugium. Klitgården, eller Kongevillaen som den kaldes af mange i Skagen, blev i 1914 opført af den daværende Kong Christian den X som privat feriebolig.

© Gert Skærlund Andersen

Den lysegrønne kommode er svensk og i gustaviansk stil, købt på auktion hos Bruun Rasmussen. Små malerier, tegninger og kuriositeter skaber stemning sammen med lokal glaskunst, klassiske glasting - og fund fra naturen og stranden.

© Gert Skærlund Andersen

Køkkenet ligger under trappen. Det er ikke stort, men to kan sagtens enes om at lave mad sammen her. Af og til er man også tre til fire om madlavningen, men det kræver, at den ene står ude i rummet ved den frie bordplade. Selve køkkenelementerne er fra Boform med fyldningslåger. En mere romantisk serie end man normalt forbinder firmaet med, men det er en model, der passer perfekt til dette hus. Bordpladen er i hvidolieret eg. Der er kun overskabe til den ene side, hvor kogefunktionen er placeret. I den anden side måtte man på grund af en bjælke, der sad i vejen, montere åbne hylder til porcelænet. Bemærk klinkegulvet i køkkenafdelingen. Det er langt mere praktisk end et trægulv, der nemt fedter til.

© Gert Skærlund Andersen

Sofagruppen består af en ældre sofa fra Bauhaus monteret med et lyseblåt betræk. De to lænestole er fra Ikea, mens det lille sofabord er et miks af et Eames-understel og en selvkomponeret oval plade i hvidlakeret MDF. En hvid AJ-standerlampe klarer sig godt i selskabet ligesom det lille, hvide Giro-rulle- bord fra Zanotta.

© Gert Skærlund Andersen

Det rustikke langbord er købt hos Fil de Fer i København, mens Eames-stolene med hvid glasfiberskal er fundet lokalt. Bag bordet hænger et Mogens Koch-skab flankeret af to safaristole. Huset er fyldt med sjove fund og køb. Ved spiseafdelingen hænger en fin tegning af maleren Krøyer og ved siden af et håndskrevet brev fra Krøyer til malervennen Laurits Tuxen. Begge dele er købt hos Bruun Rasmussen.

© Gert Skærlund Andersen

Det blåmalede træbord langs væggen er fundet i Skagen og er godt slidt efter mange års brug.

© Gert Skærlund Andersen

Baghaven har sol fra morgenstunden til kl. 18. Den er også meget privat og intim på trods af, at man bor meget tæt i Østerby. Her er familien lukket inde mellem gamle buske og træer. Haven fremstår, helt bevidst, udisciplineret, den må ikke virke for velholdt og friseret. Der vokser æbler, kirsebær, pærer, og bagest i haven er der en lille hindbærlund ... Her kan man være sig selv, især nu, hvor planterne er vokset godt op. Den fine belægning af gamle teglsten fra Petersen Tegl markerer terrasser og stier. Forhaven bruges mest, når der er mange gæster på besøg, her er altid aftensol.

© Gert Skærlund Andersen

SÅDAN BRUGER JEG MIT SOMMERHUS

I bor til dagligt i Hasseriis ved Aalborg, hvordan forandrer jeres livsstil sig, når I er her i Skagen? Jeg falder fuldstændig til ro, når jeg passerer bygrænsen til Skagen. Det sker pr. automatik, stressen forsvinder, min sjæl falder til ro. Man føler sig meget forkælet af omgivelserne her.
Hvordan bruger I huset? Vi tager op i huset hele året rundt, alle årstider, men selvfølgelig mest om sommeren. Det er et træfpunkt. Nogle gange er vi helt op til 16 mennesker i huset, vores børn og deres venner.

Hvordan ser en typisk dag ud? Vi slapper selvfølgelig af, men der er også meget at lave ved huset og i haven. Jeg er uddannet tømrer, så jeg kan altid finde et eller andet at ordne! Ellers henter jeg tit frisk fisk ved jollehavnen kl. 7 om morgenen. Og vi har også vores egen krydderihave og kartofler, så vi kan forsyne os.
Hvorfor lige Skagen? Vi kiggede både i Løkken, Lønstrup og Blokhus, men valget faldt på dette hus - gennem årene er vi ofte kommet i Skagen, bl.a. til visefestivalen, og vi er meget begejstrede for byen, naturen, historien.