Skøn hygge kamufleret i naturen
Inde i det rå landskab gemmer sig et skønt hus. Mogens Larsen var så fascineret af den nordjyske natur, at han ikke kunne lade være med at bygge et sommerhus, som passede perfekt ind i omgivelserne.
AfHanne Vind
Inde i det rå landskab gemmer sig et skønt hus. Mogens Larsen var så fascineret af den nordjyske natur, at han ikke kunne lade være med at bygge et sommerhus, som passede perfekt ind i omgivelserne.
AfI 1977 købte Mogens Larsen sig en byggegrund midt i Kandestedernes klitter. Han var så fascineret af den nordjyske natur, at han ikke kunne lade være. Nu har han langt om længe fået bygget et sommerhus, der passer perfekt ind i det rå landskab.
Sommerhuset putter sig i naturen og smelter harmonisk ind i klitterne med det smukke levende stenurtstag og facaden af cedertræ. Træet får med tiden en næsten sølvgrå overflade, og skiftet er i gang.
72-årige Mogens Larsen har altid været fascineret af den nordjyske natur. Den er uspoleret, kraftfuld og har vidt udsyn til hav, himmel og marehalm. Derfor købte han for nu 40 år siden en byggegrund ved Kandestederne syd for Skagen – bogstaveligt talt midt i klitterne. Herfra gik årene med aktive cykelferier i Sydeuropa, og først i 2011 kom der gang i byggeriet.
– Jeg synes, det var på tide at bygge på grunden, da mit første barnebarn kom til verden, siger Mogens Larsen, der bor i København, hvor han ejer butikkerne Fjeld & Fritid.
Sommerhusets opholdsrum emmer af afslappet hygge med masser af bløde tekstiler. Væggene er beklædt med hvidbejdsede fyrretræsbrædder, der underbygger stemningen af sommerhus. Reolen er fra Montana, og tæpperne fra Sisters Craft bringer varme ind i det ellers kølige rum. Spisebordet er fra Svendsen Møbler, og de sorte stole omkring det er fra Sibast Furniture, mens pendlen er fra Ikea. Billedet på endevæggen er fra The Poster Club.
Sommerhuset ligger i et naturskønt område med en stram lokalplan og deklarationer helt tilbage fra 1970'erne, som betyder, at alle huse i området, nye som gamle, skal være længehuse i træ. Træværket skal derudover have en jordfarvet nuance, og husene skal alle have græs-tørv på taget og på resten af grunden. Men kravene passede Mogens Larsen godt.
– Når man kigger ud i landskabet, lægger man ikke mærke til de mange sommerhuse. Husenes jordfarver og græstørvstagene kamuflerer dem i landskabet og giver et flot helhedsudtryk, siger han.
Sommerhuset er tegnet af det lokale arkitektfirma LBB3, der fik præcise udstikkere at arbejde efter. Mogens Larsen ville ikke bruge sine ferier på at male vinduer og træværk, og derfor er huset lavet i robuste, olieholdige træsorter som cedertræ og mahogni, der passer sig selv og bliver flottere med årene. Cedertræet er fx ved at skifte fra en varm brun farve til en koldere sølvgrå nuance, og Mogens Larsen har endnu ikke, i løbet af sommerhusets seksårige levetid, brugt tid på at vedligeholde hverken træ, tag eller have.
– Jeg forventer heller ikke at skulle bruge tid på det de næste mange år. I et sommerhus skal man efter min mening slappe af og nyde naturen i stedet for at male og reparere, siger han.
Sofaen lægger op til, at man tager sig et hvil blandt de mange puder fra Sisters Craft og Kit Couture. Den er midlertidigt beklædt med et stort sengetæppe.
I tråd med det vil Mogens Larsen også gerne have, at den indvendige del af sommerhuset er nem at gå til og forholdsvis uprætentiøs, så det er et sted for alle. Både børn og voksne.
– Vi bruger det meget på skift, og jeg arbejder stadig meget, så her skal være rart og nemt at være, siger han.
Mogens Larsen og familien bruger ikke sommerhuset hver weekend, og arkitekternes grundidé var derfor at skabe en bygning, der kunne åbnes op og lukkes ned efter behov. Står det ubrugt hen, kan alt lukkes af med store skydedøre, så huset er beskyttet mod vind og vejr, mens der opstår gennemsigtighed og masser af lys, når skodderne er trukket fra.
Der er terrasser på begge sider af sommerhuset, så det er muligt at nyde både formiddags- og eftermiddagssolen. Begge terrasser er lavet af beton, der holder på varmen fra solen. De gemmer sig i land-skabet og trækker fine tråde til de betonbunkere, der stadig findes langs den danske vestkyst. Og herfra lader en lille sti familien komme ned til havet på få minutter.
– Ved solnedgangstid er det skønt at sætte sig ned på en af de høje klitter og nyde solens sidste stråler, mens himlen bliver mere og mere purpurrød. Vesterhavet er fantastisk, siger Mogens Larsen.
Familiens fund fra stranden pynter i bambusskål og træfad fra Go Green. Den hvide bonbonniere er fra Uh la la, mens det brune keramikkrus er fra Kinto købt hos Dansk made for rooms.
Hele familien kan være i gang på samme tid ved den store ø i køkkenet, som er fra HTH. Det er holdt i tidløs hvid, men i stedet for den traditionelle løsning med fliser eller stål mellem arbejdsbord og overskabe er dette køkken installeret med en søgrøn glasplade, der giver mere spil i køkkenet. En hvid pendel fra Ikea lyser øen op, mens kanderne og krukker fra Menu bliver brugt til at opbevare forskellige køkkenredskaber.
På arbejdsbordet pynter små skåle i naturlige materialer. Fadet i bambus er fra Go Green, morteren fra Ikea og lågkrukken i træ er designet af Kristina Dam/Kristina Dam Studio.
Huset er udstyret med skydedøre, der kan trækkes for vinduerne, så det er lukket helt af, når familien ikke bruger det.
Havet er bare få minutters gang fra sommerhuset. Familien bruger stranden til at få et koldt gys og søger derefter tilbage til en af husets terrasser.
Lyset vælter ind fra vinduerne i kippen og får rummet til at virke meget større. Både vægge og lofter er beklædt med bejdset fyrretræ, hvilket skaber god harmoni. Bordet er fra Svendsen Møbler, stolene er fra Sibast Furniture.
Soveværelset er holdt i rolige jordfarver. En lille trappestige fra Ikea er blevet til et natbord og bruges også til at nå op i de øverste skabe. Bordlampen er fra Mauer, og printet på væggen er fra Chieska Fortune Smith.
Fra badeværelset er der direkte udgang til klitterne, og glasdøren har derudover en æstetisk funktion, da udsynet skaber dynamik i det meget enkle rum. Billedet er fra The Poster Club, krukkerne fra Søstrene Grene, og tæppet på gulvet fra Sisters Craft.
Kun det varme aftenlys afslører, at der gemmer sig et hus mellem klitterne.
Naturen lukkes ind i stuen med fotografier af Chieska Fortune Smith og skålen fra H. Skjalm P. Den blågrønne trækrukke er fra Kristina Dam Studio, mens den sort-hvide er fra Dansk made for rooms. Sammen med legetøjsdinosauren er de med til at gøre udtrykket mere personligt.