I ét med naturen: Kig indenfor i Rørvigs nordiske træsommerhus

Forestil dig et hus, der glider i ét med naturen. Som åbner op for lyset, lyngen og havudsigten – og motiverer til et ferieliv, hvor familien og omgivelserne er det vigtige. Præcist sådan et hus har arkitekt Lotte Elkiær tegnet til en familie i Rørvig. Ny nordisk arkitektur, når det er allerbedst. Oplev det her.

Transparent hus med udsigt

© Andreas Mikkel Hansen

Det hele begynder med træ. Og slutter med træ. Fra det sølvfarvede cedertræ på facaden til den varme træbeklædning indenfor. Fra de vindblæste fyrretræer på grunden i Rørvig til sommerhuset selv, der nærmest vokser og forgrener sig som et træ, der søger mod havet.

Karen, der sammen med sin mand Thomas ejer huset, er ud af en større familie, der har holdt til her de sidste mange år i et ældre sommerhus på en anden bid af grunden. Men pladsmangel og en voksende børneflok betød, at Karen, hendes mand og deres tre børn overtog en del af den store grund for at realisere et sommerhus til sig selv.

Kendte området i forvejen

I den sammenhæng var det en klar fordel, at de var så rodfæstede i området, inden de satte arkitekt Lotte Elkiær, fra Elkiær+Ebbeskov på opgaven. De kendte solens gang på himlen, fyrretræernes skygger, farven på lyngen og det enestående lys, der er her året rundt.

Se flere billeder hos Danske BoligArkitekter her.

På billedet her fornemmer man tydeligt arkitektens vision om at skabe et transparent hus med ”kanaler” af lys, der tager højde for grundens udfordring med solen, som de fleste af døgnets timer kommer bagfra. Her er det indgangspartiet med kig til vandet på den anden side.

Nordisk og naturlig stemning

© Andreas Mikkel Hansen

– Det er en naturgrund, som vi altid har sat pris på, og vi ville gerne bevare den så meget som muligt. Vi ønsker ikke et hus med en have, men vil lade naturen passe sig selv omkring huset. Og så ville vi selvfølgelig gerne have en masse udsigt og kunne se vandet, fortæller Karen.

Solen er for det meste bag huset, og det stillede krav til arkitekturen, hvis fornemste opgave blev at føre dagslyset igennem sommerhuset og lade udsigten til havet og naturen folde sig ud. Arkitekt Lotte Elkiær havde fem forslag i spil, der tog højde for alle familiens ønsker om bl.a. et stort fællesrum og et gæsteanneks. Og et af dem sprang i øjnene.

– Det var noget med mængden af glas og udsigten til alle sider. Vi kunne fornemme kanalerne gennem huset, som solen skinner langs, siger Karen.

Huset er tænkt som en serie åbne æsker

Den beslutning var arkitekten glad for – det var nemlig også den løsning, hun selv mente passede bedst til både grunden og ejeren, der skulle bor der.

– Jeg var helt klart også selv mest til den her løsning. Den er mere radikal og interessant. Huset er tænkt som en serie af åbne æsker, nærmest uderum med tag over, uden et bestemt hierarki. Åbent og transparent, sådan at når du ankommer, kigger du lige igennem huset og ud på vandet, forklarer arkitekt Lotte Elkiær og fortsætter:

– Jeg så et liv for mig, der hele tiden kunne foregå inde og ude, så du nærmest føler, du er midt i naturen, selv når du er indenfor, siger hun.

Naturgrunden kravler helt op til huset og bliver lukket indenfor af store glaspartier i det store fællesrum, som familien har indrettet ud fra en enkel no nonsense-logik, der stemmer overens med arkitekturen og det liv, de gerne vil leve heroppe.

– Her må gerne være lidt enkelt, uden så mange ting, så vi kan slappe af. Huset er smukt i sig selv med træet, glasset og naturen. Det giver en speciel stemning at være i et rum af træ – det skaber sammenhæng og giver den her hyggelige stemning af natur. Vi synes, det er helt fantastisk at være indenfor, og det er samtidigt en fornøjelse at kigge på huset, når man står nede ved vandet, forklarer Karen.

Se flere projekter af arkitekt Lotte Elkiær her.

På billedet ser man, hvordan beklædningen i ludbehandlet fyrretræ understreger den nordiske og naturlige stemning og giver intimitet og hygge i det store fællesrum. De forskellige loftshøjder leger med rummeligheden og er desuden med til at opdele rummet i opholds- og spiseafdeling.

Ingen overflødige møbler

© Andreas Mikkel Hansen

Familien prioriterer et enkelt liv med familien og naturen i fokus, når de er i sommerhuset, og har indrettet sig derefter. Her er ingen overflødige møbler, ligesom sofa og reoler var tænkt ind i arkitekturen til en start. Dørene ind til soveværelserne er beklædt med fyrretræ og glider diskret sammen med de træbeklædte vægge.

Leg med loftshøjder og varme året rundt

© Andreas Mikkel Hansen

Det giver dynamik til det store rum, når der som her er leget med loftshøjderne, så spisepladsen og køkkenet har lavere loft og føles mere intime end den mere højloftede opholdszone. Træbeklædningen på væggen er dog med til at binde hele det store rum sammen.

Spisepladsen er indrettet i samme enkle æstetik som resten af rummet med et langbord i træ fra Ilva, navychairs af Eames og en Octo-lampe fra Secto Design over bordet. Den indbyggede reol holder på de ting, der er mest i brug – glas, tekander samt kopper og keramik fra bl.a. Design letters. Brændeovn og varme i gulvet gør huset dejligt at opholde sig i også om vinteren, hvor den rå natur kommer helt indenfor gennem de store glaspartier og udgør et helt anderledes og mere dramatisk udgangspunkt for livet heroppe end i de milde sommermåneder.

Fuldstændig kontakt mellem inde og ude

© Andreas Mikkel Hansen

Husets store foldedøre kan skydes helt til side og åbner op mod uderummene, sådan der er fuldstændig kontakt mellem inde og ude. Terrassen er lagt til den side, hvor aftensolen går ned og er den eneste plejede del af grunden, mens lyngen vokser helt op til vinduerne på husets øvrige sider. Køkkenet er fra Kvik, hvor køkkenøen er blevet beklædt med samme fyrretræ som de øvrige vægge i rummet.

Vågn op midt i naturen

© Andreas Mikkel Hansen

Soverummene er tænkt som mindre og mere intime æsker, der giver en mærkbart anden stemning end de store træbeklædte fællesrum. Her kan man trække sig tilbage og finde ro – stadig med naturen for fødderne. Sengen er fra Ilva, sengetæppe fra Ikea, kelimpuder fra Ilva. Reolkasser i fyrretræ fra Trævarefabrikernes Udsalg, litografier af kunstner Kaj Nyborg.

Udekøkken og fantastisk samleplads

© Andreas Mikkel Hansen

Fra køkkenet træder man ud på terrassen, hvor aftensolen går ned og familien gerne mødes med resten af familieklanen fra de omkringliggende sommerhuse til gode frokoster og middage. Her er indrettet et enkelt lille udekøkken, og sommerhusets uderum skyder sig videre ned mod vandet via de arkitektoniske trærammer med integrerede siddepladser og som også bruges til solsejl og hængekøjer. Her fornemmer man igen husets gennemsigtige konstruktion, der ophæver grænserne mellem ude og inde, når de store glasfoldedøre bliver skudt helt til side. Der er desuden en smuk enkelhed i det gennemførte materialevalg med cedertræ på facade og terrasse.

Hæng ud til den smukkeste udsigt

© Andreas Mikkel Hansen

Sommerhuset er tænkt som en serie af ”trææsker”, der ligger forskudt og fortsætter ned mod vandet via rammerne i træ, der bliver brugt til solsejl og hængekøjer. Et arkitektonisk stilelement, der fungerer i praksis og er blevet en aktiv del af familiens uderum. Lyngen går helt op til huset, og cedetræsbeklædningen gør, at huset nærmest forsvinder i kystlandskabet, når man ser det fra vandet.

Plantegning af sommerhuset

Fakta om huset:

Størrelse: 133 m2 inkl. anneks

Type: Et plan

Proces: Arkitekten har tegnet projektet og har haft fagtilsyn med entreprisen sammen med Partner Byg, der vandt udbudsrunden. Arkitekten har styret processen helt frem til afleveringen.

Materialer udvendigt: Cedertræsbeklædning fra Moelven, aluminiumsvinduer fra Ideal Combi, foldeterrassedøre fra Solarlux. Terrassen er lagt med varmebehandlet asketræ fra Moelven.

Materialer indvendigt: Vægge og lofter er beklædt med oliebehandlet fyrretræ fra Moelven. Køkkenet er fra Kvik med en tyk bordplade i ask.

Energi: har integreret varmesystem og gulvvarme, der kan tænde via smartphone. Desuden lavenergivinduer i trelags-glas og brændeovn.

Arkitekthonorar: ca. 150.000 kr.

Byggepris: ca. 2 mio.

Fakta om Danske BoligArkitekter

Denne boligreportage er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter. Gå på opdagelse blandt de flere hundrede projekter, der alle er beskrevet, ved at gå ind på danskeboligarkitekter.dk. Danske BoligArkitekter er en ordning med flere end 100 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring fra byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet indenfor energioptimering af boliger eller kan dokumentere en tilsvarende viden. Alle medlemmer har dækning gennem Danske BoligArkitekters særlige ansvarsforsikring, der også dækker rådgiveransvar, selvom arkitekten lukker sin virksomhed.

Relaterede Artikler