Kig ind i sommerhuset, som går i ét med det vilde landskab

Tæt ved Råbjerg Mile gemmer sig et sommerhus, som man ikke bare lige får øje på.

Hus integreret i landskabet

© Ida Schmidt

Huset, her set fra nordsiden, er tegnet af Schmidt/Hammer/Lassen Architects. De store vinduespartier leder ind til køkkenalrum, sauna og soveværelse. Overdækningen flugter med terrassen, og er med til at holde den varme sommersol lidt på afstand.

Byder naturen velkommen

De åbne vidder og den endeløse himmel trækker hver sommer parret Britta og Lars væk fra Skagen by og ud i klitterne, hvor de bor fast hele sommeren.

De nyder at komme ud i naturen, og derfor har de skabt et hus, hvis arkitektoniske udformning skaber en følelse af, at inde og ude flyder sammen.

De har blandt andet beklædt husets store tag med mos-sedum, så taget skifter farve og udtryk efter årstid og vejrliget.

Visuelt smelter huset på den måde sammen med den omgivende natur.

Store vinduespartier åbner op mod naturen og trækker det grønne indenfor.

Når man ligger eller sidder i de dybe vindueskarme i gavlene, får man næsten fornemmelsen af at være i ét med naturen, og når man sidder udenfor under de overdækkede terrasser, er man på en gang udenfor, samtidig med at man kan søge læ for både sol, regn, vejr og vind.

Indgangsparti til sommerhuset i mørkt træ

© Ida Schmidt

Der er lavet små indhak og terrasser ud fra næsten alle rum i huset. De hyggelige udezoner gør, at man kan sidde fredeligt i sit eget rum, også udenfor.

Køkken og spisestue med udsigt til begge sider

© Ida Schmidt

Fra køkkenet er der adgang til terrasser mod både syd og nord. Spisebordet er designet af en hollandsk arkitekt og er omkranset af Verner Pantons tivolistole.

Et hus der har masser at byde på

– Vi nyder især terrassen mod nord, som vi bruger det meste af året. Når vi har ild i den udendørs pejs, kan vi sidde på den nordvendte terrasse om aftenen selv på kolde sommerdage, kølige sommernætter og til langt ind i oktober måned. Mod nord har vi den store horisont med udsigt til Råbjerg Mile, og her kan vi følge lysets vandring, fra solen står op, til den går ned, fortæller Lars.

Reolsystem med samling af sten

© Ida Schmidt

Sættekassen fra et gammelt maskinværksted er fyldt med familiens mange strandfund.

Opholdsstue med sofa, lænestol og brændeovn samt udgang til terrasse.

© Ida Schmidt

Ægte sommerhusstemning med ild i pejsen og hygge med puder og skind.

Bygget med henblik på at opleve og beskytte

Huset er placeret på grunden med den ene langside nordvendt og den anden sydvendt.

Mod nord åbner huset sig både via ovenlyset og med glasfladerne, som dækker hele nordfacaden.

Huset lukker sig mere mod syd, hvor en del af facaden er med træ og små vinduer.

Terrasse med havemøbler og hyggelige kroge

© Ida Schmidt

Den markante skorsten har indbygget brændeovn indendørs og pejs udendørs.

Plads til oplevelser uanset om du er inde eller ude

Der er kun ét stort vindue ved den overdækkede terrasse, og det skærmer for en stærk sol fra syd om sommeren.

Arealet omkring huset er en kæmpe naturgrund med lyng, mosebøllebær, enebær, mos og lav samt selvsåede fyrretræer og grantræer. Der er masser af råvildt og et rigt fugleliv i området.

Om foråret er der traner, som lander i det åbne landskab på vejen til Mile-søerne, hvor de yngler, og der er et væld af småfugle, andefugle, svaner og rovfugle – bl.a. masser af ørne. Det rige plante- og dyreliv kan familien følge med i fra huset, uanset om de sidder inde eller ude.

Soveværelse med udsigt udover mark

© Ida Schmidt

Der er masser af tæpper man kan rulle ud, så man frit kan benytte de brede vindueskarme og sætte sig med en god bog. Lænestolen med snore er designet af Poul Kjærholm for Fritz Hansen.

Et hus med genbrug og plads til liv

Det indvendige hus er holdt i et stramt grafisk udtryk i sort og hvid.

Alle møbler i huset undtagen senge og spisebord er købt brugt på netauktioner eller loppemarkeder, og billeder og nips er enten arvet eller fundet på markeder.

På den måde kan man være i huset uden at føle, at man skal passe godt på inventaret. Det er et hus, som skal bruges, og som skal passe ind i den vilde natur, som omgiver det.

Soveværelse med stort vinduesparti med siddepladser og udsigt

© Ida Schmidt

Soveværelset giver udkig over det åbne hedelandskab, hvorfra man kan se solen stå op.

Sommerhus fra siden med kig ind i stuen og udsigt udover marken

© Ida Schmidt

Fra husets vestside er der fri udsigt over lynglandskabet. Gavlvæggene er beklædt med sortmalet lærk.

Relaterede Artikler