Kattegat i sigte

I Liseleje har Henning Larsen Architects opført et sommerhus for en privat familie, visionerne var at tilpasse husets ydre arkitektur og materialer til den rå natur og stedets historie.

© Pernille Kaalund

Lugten af tjære fra fiskegarn blandede sig med duften af strandroser og saltvand – indbegrebet af sommer, særligt for denne familie, der i mange år har holdt sine somre i Liseleje, blot i et sommerhus længere inde i plantagen.

Sommerhusgrunde på vandsiden går som regel i arv fra generation til generation, så da fiskerhuset med den tilhørende strandgrund kom til salg som det første i flere årtier, slog familien til, med drømmen om at bygge et unikt sommerhus på grunden, med fri udsigt til Kattegat.

Familien kontaktede Henning Larsen Architects, som den tidligere havde samarbejdet med. Sommerhuset var tre år undervejs fra første skitse, til indflytning i 2009, og opgaven lød på et moderne sommerhus i åbne plan, der uden kompromis skulle opføres i bedste materialer og kvalitet.

© Pernille Kaalund

Terrassen er i niveau med husets mellemste plan og munder ud i en infinity-pool med et præcist olympisk mål i bredden og en længde på 15 meter, der gør det muligt at svømme baner. Foran huset et vildt rosenkrat, der slutter ved stranden.

© Pernille Kaalund

Huset set fra sydsiden med sin mere lukkede facade og de store skodder, der kan skydes for, så huset er mere privat.

© Pernille Kaalund

Hoveddøren er bygget som en karnap der kan lukkes helt til med høje skodder på skydefod. Om foråret eller i blæsevejr er der her en dejlig fredelig solplet.

© Pernille Kaalund

De store vinduer mod terrassen kan skydes til siden. Indretningen er udvalgt og enkel med de bedste klassikere inden for nordisk design. Her Tulip-spisebord og -stole designet af Eero Saarinen for Knoll. Lampen over bordet er designet af Poul Henningsen for Louis Poulsen.

© Pernille Kaalund

En akustiker blev taget med på råd for at sikre en god akustik i de åbne rum. Han foreslog at sætte akustikplader fra Gyproc op i loftet, hvilket har resulteret i en god akustik, uanset om der er få eller mange mennesker, der gæster huset. Overalt i huset ligger Dinesen-gulve med gulvvarme, som samler huset indvendigt til en helhed og gør det muligt at benytte huset om vinteren. Køkkenet er fra Boform og barstolene i sort læder er fra Gubi.

© Pernille Kaalund

Istedet for en koge-ø er huset indrettet med en vaske-ø, et konkret ønske fra familien, der tilbringer meget tid i køkkenet og ved køkkenvasken. Herfra er der udsigt over Kattegat og den vilde strandeng.

© Pernille Kaalund

Stuen er på øverste plan men stadig i åben forbindelse med resten af huset. Sofaen er fundet hos Interstudio og bruges mest om vinteren, hvor familien rykker indenfor med ild i brændeovnen og en god bog.

© Pernille Kaalund

Soveværelset har en unik udsigt mod øst ud over klitter og strandeng, der er fredet område. Det store vindue åbner op, så man kan se havet, selv når man ligger i sengen. Eames-lænestolen er købt hos Paustian, og fotografiet er af Per Bak Jensen. Det røde billede er af Augusta von Nagel.

© Pernille Kaalund

Solseng fra Trip Trap er brugt som loungebord til stole fra Gubi. På gode dage er terrassen det foretrukne opholdssted morgen, middag og aften.

© Pernille Kaalund

Badeværelset er med støbt terrazzogulv og Vola-armatur designet af Arne Jacobsen. Små borde til ham og hende er fra Hay.

© Pernille Kaalund

Huset er i tre forskudte plan Her ses hoveddøren på nederste plan, hvor også gæste- og børneværelser befinder sig. De er med vilje lagt på nedre plan, med en mere mørk og kølig placering. Tuschegningen over trappen er af Birgitte Waldach og købt gennem Galleri Bo Bjerggaard.