Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Idyllisk sommerhus med skønne hyggekroge

Da familien så stedet første gang, var det fuldmurede og misligholdte sommerhus fra 50’erne knap til at få øje på.

Stisystem gennem skoven op til sommerhuse

© Mikkel Adsbøl

Et kig ned på huset placeret i en lille lysning i den omgivende skov.

Sommerhus på naturens præmisser

Under Odden, Sjællands nordøstligste punkt, ligger det idylliske Gudmindrup – et sommerhusområde med både strand og lyng.

Præcis her forelskede Maria og Felix Meeske sig i en stor grund overbevokset med tårnhøje grantræer og et lille forfaldent hus.

Lys var der ikke meget af på grunden, og huset stod knap til at redde – til gengæld så parret muligheder for at realisere deres sommerhusdrøm netop her.

Husets terrasse i træ med spisebord og stole.

© Mikkel Adsbøl

Her ses husets mange nicher og mellemrum på terrassen, interessante kig til både udvendige og indvendige rum, samt terrassen, som nærmest flyder sammen med grundens terræn. Her er en følelse af at sidde i naturen omgivet af skovens ro.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Parret Maria og Felix Meeske ønskede sig brændende et sommerhus, men det skulle være det helt rigtige.

De gik ikke så meget op i, om det var et hus, som skulle renoveres, ombygges eller bygges fra bunden, men det var afgørende for dem, hvor grunden var placeret.

De ønskede sig et hus omgivet af vildtvoksende og rå natur, og ikke en velfriseret græsplæne, en snorlige ligusterhæk og naboer, som åndede én i nakken.

Drømmen om at finde væk fra det småborgerlige drev Maria og Felix mod Gudmindrup. Med helårsbeboelse i Roskilde kendte parret til området og dets smukke og børnevenlige sandstrande

Spisestue med spisebord og stole

© Mikkel Adsbøl

Naturen er nærværende ude såvel som inde, og går igen i husets interiør og gengives i Marias smukt udvalgte møbler og personlige fund. De bløde naturfarvede puder og smukt flettede kurve og lampeskærme samt de mange grønne planter giver de massive gulve og glatte vægge et dejligt modspil.

Naturens ro og fordybelse

– Området er meget naturskønt, og der hviler en særlig ro her. Derudover er det praktisk, at der kun er cirka en halv times kørsel fra vores helårshus, forklarer Maria.

Maria Meeske

© Mikkel Adsbøl

Maria har i en årrække arbejdet som Contract Area Manager hos Carl Hansen & Søn. I begyndelsen af 2019 startede hun som selvstændig med agenturfirmaet Koncil Agency – med fokus på design og interiør.

Se skønheden i kaosset

Da familien så stedet første gang, var det fuldmurede og misligholdte sommerhus fra 50’erne knap til at få øje på.

Huset gemte sig på den tæt bevoksede grund, som tydeligvis heller ikke var blevet passet.

Det var først, da grunden var lysnet, og parret kunne fornemme dens størrelse, at de gik i gang med at overveje, hvorvidt de skulle renovere det eksisterende murede hus eller rive det ned.

Valget blev at rive det ned.

Entre med bøjlesystem og stor gulvplante

© Mikkel Adsbøl

I entreen er valgt en enkel, men rå garderobeløsning monteret i loftet og rummet oplyses af dagslyset fra de runde ovenlysvinduer.

Materiale overvejelser

– Vi ønskede os et hus i pagt med naturen. For os betød det et hus med træbeklædte facader.

Vi ønskede os også et større hus end det oprindelige. Vi lod fundamentet på det gamle være, da det i og for sig var placeret rigtigt på grunden i forhold til solen, men vi valgte at udvide det markant, forklarer Maria.

Spisebord med store lamper i træflet

© Mikkel Adsbøl

Det store plankebord er designet af Maria og Felix, de mange Y-stole fra Carl Hansen & Søn og de overdimensionerede flettede lampeskærme fra HK Living vidner om, at her samles hele familien til gode middage og mange samtaler. Møblementet i naturtræ er et smukt både samlende og indbydende element.

Med hjælp fra gode venner...

Til at hjælpe med realiseringen af sommerhuset samarbejdede parret med vennen og arkitekten Mathias Christensen samt hans tegnestue Mulini Architects.

Maria og Felix havde igennem tiden samlet en del inspiration, og selvom de havde mange konkrete ønsker, der gerne skulle indfries, gav de arkitekten frie tøjler til at udfordre og udforske de muligheder, som han så på grunden.

Køkken i træ med terrassedør

© Mikkel Adsbøl

Køkkenet forbindes med en terrassedør til uderummet. Stilen er enkel med fine linjer, hvor materialet skaber kontraster til rummets hvide vægge og lofter. Særligt interiøret og egefronterne på køkkenelementerne gør udtrykket levende med de markante åreaftegninger, og går igen i det smukke betongulvs bølgende udtryk.

Kompetencefordeling

Hvad angår arbejdsdelingen mellem ægteparret fordelte den sig således, at Felix, som til daglig arbejder som projektleder i byggebranchen, stod for al myndighedsbehandling, byggeledelse og indkøb af materialer, mens Maria, der arbejder med design og interiør, bestemte de ind- og udvendige materialer samt selve møbleringen.

Lænestol med skammel

© Mikkel Adsbøl

En af huset utallige hyggekroge med nøjsomt udvalgte møbler. Materialerne er i naturlige nuancer og lyst træ – præcis som på stranden – som blandt andet her på safaristol og skammel i kanvas, designet af Kaare Klint, produceret af Carl Hansen & Søn.

Fornemmelse for materialerne

Husets harmoniske og lette udtryk skyldes, ud over den vellykkede bygningskrop, også det meget konsekvente og gennemgående materialevalg. Igennem hele huset flyder det polerede betongulv og danner en rolig base.

Der er anvendt samme sten, bordplader, fronter på skabselementer og armaturer i både køkken og badeværelser, og så er alle vægge og lofter malet hvide indvendigt.

Det kræver mod at begrænse sig så meget i materialevalget, som Maria har gjort, men effekten er, ud over ekstremt beroligende, at man lægger meget mere mærke til lækkerheden i de få materialer, der så er anvendt.

Opholdsstue med sofa, lænestole og sofabord

© Mikkel Adsbøl

Stuen og resten af huset har et gennemgående flydende betonstøbt gulv med indlagt vandbåren gulvvarme. Det bølgede udtryk skaber et levende gulv, som møblerne nærmest svæver hen over. Igen sender det associationer til strand, hav og kyst. Lænestolen i læder er Heritage Chair fra Carl Hansen & Søn.

Indretningen

Husets møblering består primært af gedigen dansk design – ikke så underligt med tanke på Marias professionelle virke.

Men det interessante opstår i mødet mellem det stilsikre skandinaviske og så en god portion etnisk interiør og kunsthåndværk, som Maria har håndplukket på rejser rundt omkring i verden – blandt andet fra Bali.

Dobbel glasdør fra terrassen ind i soveværelset

© Mikkel Adsbøl

En nærmest poetisk seance udspiller sig fra soveværelset. De store vinduespartier skaber forbindelse til naturens eget liv, og de lyse planker på terrassen reflekterer lyset ind i soveværelset. Interiøret og møblerne spiller harmonisk sammen med naturens jordfarver.

Badeværelse med stort spejl og håndvask

© Mikkel Adsbøl

Husets mere private rum i form af badeværelset er skærmet af udenfor med en væg i samme materiale som resten af facaden. Igen er her en følelse af, at ude er inde, og at inde flyder sammen med det ydre hus.

Nedløbsrør på træhus

© Mikkel Adsbøl

Indbygget og åben terrasse i træhus

© Mikkel Adsbøl

En detalje af facaden med de sorte nedløbsrør og ventilationsdæksler. Der er tænkt over alle detaljer. Lyset og skyggerne indrammer huset og grunden i små nicher med solpletter og kølige pauser i græsset. Terrasser omkranser huset hele vejen rundt og er direkte forbundet til haven.

Soveværelse med drømmefanger og rundt gulvtæppe

© Mikkel Adsbøl

Soveværelset emmer af det rolige og naturlige, det bløde og venlige, som går igen i resten af huset. Rummet her har naturen på allernærmeste hold igennem de to vinduesvægge. Her vågner man sammen med solen, og til hvad der udspiller sig på naturens scene.

Vil ikke tage fokus fra skovens træer

Farveholdingen, som løber igennem huset, er afdæmpet – som strandens farver – grå, hvid, sort og gylden, og den forsøger ikke på nogen måde at tage kampen op med det grønne fra naturen og de mange planter, der har fået lov at komme med indenfor. Det er et hus bygget på naturens præmisser – præcis som de drømte om fra begyndelsen.

Træhuset i skoven

© Mikkel Adsbøl

Plateauet, som huset står på, skaber terrasser omkring huset. Husets beklædning mimer skovens vertikale linjer og vilde græsser er plantet i kurve.

Solstol på terrassen

© Mikkel Adsbøl

I overgangen mellem ude og inde er der gjort plads til fordybelse. Træbeklædningen giver associationer til skovens vertikale linjer. Et hus i harmoni med dets omgivelser.

Relaterede Artikler