Fritidshus på skovens præmisser

Det helt firkantede hus midt i fyrretræsskoven ved Hals på den nordjyske østkyst er et fristed for en travl familie fra Aalborg.

© Henrik Bjerre

Et hektisk arbejdsliv får den nødvendige modvægt, når Rikke go Michael Morell fra Aalborg i weekenden pakker bilen og vender næsen mod deres fritidshus, der ligger mellem fyrretræer og norsk granit nær Kattegat. Den nordjyske østkyst er knap så overrendt som vestkysten, hvor livet og naturen er barskere, og parret kender området ved Hals helt tilbage fra deres barndom.

Da drømmegrunden i Hals blev ledig, var arkitekt Michael Morell derfor ikke i tvivl om, at den skulle huse - ikke blot en sommerbolig, men et fristed, et refugium, hvor man efter en arbejdsuge på fuld kraft kan trække sig tilbage for at hvile ud og lade op. Han tegnede selv huset og fik det isoleret, så det kan bruges hele året, og han indrømmer da også, at det indimellem bliver brugt til arbejde - for her er ro go fred. Huset, der stod færdigt i foråret 2005, er formet som en firkant og trukket 40 cm ned i skovbunden for at opnå større loftshøjde i hovedhuset. Ved byggeriet blev der ikke taget mere af skoven end nødvendigt. Og huset er tegnet efter træernes placering.

© Henrik Bjerre

Huset, der stod færdigt i foråret 2005 er formet som en firkant og trukket 40 cm ned i skovbunden for at opnå større loftshøjde i hovedhuset. Ved byggeriet blev der ikke taget mere af skoven end nødvendigt. Og huset er tegnet efter træernes placering.

© Henrik Bjerre

Spise- og opholdsafdelingen er delt op ved hjælp af den sorte pejs, der er bygget op i en betonklods. Den er forsynet med en specialbygget brændeovn med glasrude, så man fra køkkenet kan nyde ilden. Ovnen er købt hos Westfire i Varde. Spisebordet er udført i sæbebehandlet eg.

© Henrik Bjerre

Huset har tre store soverum - her bag køkken og bad er det forældrenes soveværelse.

© Henrik Bjerre

Stuen er lys og luftig så Rikke Morrell, datteren Frederikke og hunden Magnus kan nyde den skønne udsigt ud mod skoven. De naturfarvede tæpper er i bambus og fra Ilva.

© Henrik Bjerre

Gennem bebyggelsen løber en lille bæk og om morgenen kan man se pindsvin, egern og fugle drikke vandet herfra. Omkring huset ligger grove norske granitskærver i en klar zone, som tydeligt danner et brud mellem det dyrkede og den vilde skov. Skræverne holdes på plads af et stålbånd og danner et naturligt hegn for uvedkommende og biler.