Et nordsjællandsk sommerhus på 1. klasse

Øredøvende stilhed og natur omgiver dette fantastiske sommerhus fra 1902, som er indrettet med klassisk dansk design. Kom inden for her.

Sommerhus i et spændende naturområde

© Pernille Kaalund

Svajende fyrretræer, lyng der farver jorden blålilla hen på sensommeren, og en udsigt til duvende bakker, så langt øjet rækker. Meget mere kan man ikke forlange. Det anede ejerne, da de så dette sommerhus i Nordsjælland for første gang. Inden da havde de afsøgt hver en krog øst for Storebælt i håb om at finde et hus i et spændende naturområde. For natur stod for dem højere på listen end strand og vand. Og selvom huset og hele området er under særlige fredningsbestemmelser, som kunne få betydning for en ombygning, skrev de med det samme under på købsaftalen. Familien har til daglig base i London, og ønsket var et sommerhus, de kunne bruge året rundt på weekender og i ferier, når de med jævne mellemrum er i landet. ### Fredet sommerhusområde
Stedet er oprindelig et gammelt sommerhusområde, som kultureliten fra København fik et godt øje for i 1920'erne. Her går husene i arv, og det er sjældent, at et hus bliver udbudt til salg. De store naturgrunde giver en fornemmelse af privatliv til alle sider, og der er bevidst ingen hegn, som viser, hvor skellet til naboen går. Fritgående får holder vegetationen nede, men ellers vokser græsser, enebærbuske, høje fyrretræer og klynger af lyng frit. Fredningen af området blev vedtaget engang i 1940'erne, hvilket gav familien udfordringer, fordi kravene til en bolig er ændret en del siden da. Forordningerne om, at der ikke må spilles grammofonplader udendørs, eller at flagstangen ikke må være nagelfast, var kun til at trække på smilebåndet af, mens andre gav dem større bekymringer, da de handlede om størrelsen og placeringen af vinduer og døre, samt restriktioner om grundplanet. ### Ombygning af sommerhuset
Tidligt i forløbet konsulterede familien en arkitekt, men også en indretningskonsulent, for at få input til ombygningsprojektet. Ellers har de fulgt deres egne drømme. Begge har en stor passion for rene linjer, arkitektur og billedkunst, og de var enige om at skrue ned for de oprindelige, meget romantiske detaljer, og i stedet skabe en mere minimalistisk stil. Det indebar en udskiftning af alle vinduer for at gøre selve vinduesrammen større, men også for at ændre sprossernes karakter. En lille detalje er, at sprosserne ikke er midterstillede, hvilket giver vinduerne et mere industrielt og råt udtryk. ### Kærlighed til de oprindelige rammer
Oprindelig havde parret planer om at rive huset ned og bygge et nyt placeret et andet sted på grunden. Men modstand fra kommunen og fredningsorganisationer gav dem to år med sagsbehandling og hermed oplevelsen af at bo i det gamle hus, hvor ønsket om nyt langsomt vendte til kærlighed til de oprindelige rammer. Nu blev de faktisk glade for køkkenets placering, ligesom de erfarede, at grundplanet passede dem godt. Så i stedet for at rive ned gik de nu i gang med en omfattende renovering af det gamle hus. Der er lagt nye gulve i hele huset i form af egetræsplanker med gulvvarme, og hele førstesalen er ombygget med loft til kip. Derudover er der kommet færre, men større værelser og en udvidelse af de eksisterende kviste, som har skabt mere lys og luft. Udvendigt har parret bevaret husets oprindelige udtryk, men lagt nyt stråtag, malet huset i dets oprindelige mørkebrune farve og etableret en træterrasse, som følger huset, så de kan nyde solen og udsigten hele dagen. ### Klassisk dansk design med et tvist
I indretningen har de ladet sig inspirere af designbøger og boutique- hoteller, som de har boet på verden over. Samtidig fokuserede de på at skabe en nordisk rød tråd ved at anvende de samme materialer i flere rum. Det svævende køkken og bademøblerne er special-fremstillede i egetræ for at skabe glød og varme. Møblerne er et miks af klassisk dansk design med et tvist, og mere moderne ting i naturlige materialer som træ, hør og uld. Brændte varme farver fra vintage-kelimtæpper er en smuk kontrast til de lyse egetræsgulve og hvide vægge med blandet grafik, ældre billeder og fotokunst. Med tiden har familien skabt et luksuriøst, hyggelig og personligt hjem nummer to, med naturen næsten helt inden for dørene. Et element, der sammen med indretningens rolige farveskala virker afstressende, selv flere timer efter man er kørt derfra.

Stråtækt sommerhus med skøn udsigt

© Pernille Kaalund

Huset er nærmest bygget ind i skråningen, hvor vegetationen omkring får lov at vokse vildt. Tidligere blev der dyrket kartofler her, og der er stadigvæk en kartoffelkælder, som parret i dag bruger til vin. Boligens udtryk er nær det originale, men med nyt stråtag og opmaling i en mørkebrun Raadvad-farve, som er den farve, der skal bruges i området.

Spisestuen som familiens samlingspunkt

© Pernille Kaalund

Spisestuen ligger i forlængelse af køkkenet, og det store bord købt hos Brdr. Friis Møbler er samlingspunktet for familien. Stolene er Wegners Y-stole, i en kombination af flere farver for at skabe liv. Fadene på bordet er fra en rejse i Cairo. Det var essentielt for parret at udvide vinduesrammerne både i højden og bredden – en ændring, som har givet mere lys og i særdeleshed en bedre udsigt over området.

Billedvæg i neutrale nuancer

© Pernille Kaalund

Kraftige farver fra et kelimtæppe skaber en varm stemning i spisestuen. Billedvæggen er et miks af grafik købt gennem årene. Rullebordet er fra Menu, og lampen på gulvet, der kaster blødt projektørlys ud i rummet, er fundet hos Bolia.

Møbile røde Gras-lamper i køkkenet

© Pernille Kaalund

Møbile røde Gras-lamper kan flytte lyset rundt efter behov i køkkenet, hvor der er direkte udgang til en overdækket terrasse. En daybed i gråt uld fra Bolia er stedet, hvor der kan tales og slappes af under madlavningen. Sidebordet er fra Menu.

Køkken fra Garde Hvalsøe

© Pernille Kaalund

Køkkenet af olieret eg, sort linoleum og børstet stål fra Garde Hvalsøe glider, nærmest som en skænk, diskret ind i husets indretning.

Eilersen Cocoon-sofa fra Brdr. Friis Møbler

© Pernille Kaalund

En Eilersen Cocoon-sofa fra Brdr. Friis Møbler med et miks af polstring og puder, som parret selv har valgt, skaber sammen med Wegners Cirkelstol kant i stuen, hvor der er panoramaudsigt over området. Læselampen er en Lampe Gras, og sofabordet er fra Hay. Støvede nuancer i kelimtæppet fra Persodan-tæpper skaber en dæmpet base.

Smal og enkel trappe til 1. salen

© Pernille Kaalund

En smal enkel trappe løber diskret op til førstesalens soveværelser.

Walk-in-garderobe fra Garde Hvalsøe

© Pernille Kaalund

Skabe i olieret eg i husets walk-in-garderobe fra Garde Hvalsøe bidrager til husets røde tråd.

Udgang til terrassen fra soveværelset

© Pernille Kaalund

En terrasse med udgang fra soveværelset skaber lys og luftighed i rummet. Tøjstativet er fra Hay, og Wegner-gyngestolen har fulgt familien gennem mange år.

Samme design og materiale

© Pernille Kaalund

En gennemført detalje er, at køkken- og baderumsmøbler er holdt i samme design og materiale med olieret eg fra Garde Hvalsøe.

Enkle havemøbler fra Cane-line

© Pernille Kaalund

Et blik ud over det bakkede landskab var nok til, at familien var solgt på stedet. Terrasser oppe og nede giver fuldt udsyn, hvor end man er i huset. De enkle havemøbler fra Cane-line er ofte i brug inden middag til en drink og dagens sidste solstråler.