Det moderne kolonihavehus

To generationer, musiker Jens Skovgård og hans mor, Lise Skovgård, har sammen med to arkitekter skabt et usædvanligt indslag i et ellers ganske sædvanligt tidligere kolonihavehusområde på Amager.

© Tim Bjørn

Den smalle sti, der fører ind til husene, og den utroligt tætte bebyggelse afslører hurtigt, at man er i et tidligere kolonihaveområde. Husene er traditionelle, om end ombyggede og tilbyggede kolonihavehuse, men pludselig fanges øjnene af noget helt andet. Et skarpt skåret træhus, der byder på klar minimalisme midt i den Klondike-agtige stemning, som alle tilbygningerne skaber. Her bor musiker Jens Skovgård. Og om måske 10 år bor hans mor her. Sådan er huset nemlig blevet til. Som en aftale mellem to generationer og med hjælp fra to arkitekter.

– Jeg købte grunden af en ven og var hooked på ideen om at bygge noget selv herude. Da jeg talte med min mor om købet af grunden, blev vi enige om at gøre det sammen. Så kan jeg bo her først, og så kan hun overtage, når det passer. Så jeg gik jo bare i gang med at tegne. Det er jo det sjove ved sådan et projekt. Jeg havde nogle vilde drengedrømme-ideer om trappestiger fra hus til æbletræ og alt muligt, men jeg vidste jo intet om at bygge hus, fortæller Jens Skovgård med et smil.

© Tim Bjørn

De skarpe linjer findes både indvendigt og udvendigt. Det moderne kolonihavehus er beklædt med cedertræ, og den store terrasse udvider i hele sommerperioden husets størrelse betragteligt. De to sorte loungestole er designet af Hee Welling og er fra Hay.

© Tim Bjørn

Cedertræet på de udendørs flader er stort set vedligeholdelsesfrit og får en smuk grålig farve med tiden.

© Tim Bjørn

Fra trappen op til det lille ekstra rum på husets førstesal får man et skarpt blik udover køkken-alrummet. Trappen kan påsættes gelænder, hvis det på et tidspunkt foretrækkes.

© Tim Bjørn

Jens Skovgård med sin mor, Lise Skovgård, der på et tidspunkt skal overtage huset, har nydt at skabe et hjem i tæt samarbejde.

© Tim Bjørn

Køkken-alrummet er stramt indrettet, hvad angår møbler og farvevalg. Selve køkkenet er skabt ud fra tanken om en enkel skabsvæg. Ellipse-bordet har Jens Skovgård fået med hjemmefra, mens Syver-stolene med forskelligt farvet betræk er købt på et loppemarked i Danmarks Radio.

© Tim Bjørn

Mor og søn var enige om at prioritere pladsen til et stort badeværelse, hvor vådrumszonen er tydeligt markeret med de grønne Bisazza-fliser. Det brede spejl udvider rummet. Vasken er Duravits Vero med Vola-armatur, mens toilettet er et Axa One fra Royal Scandinavian.

© Tim Bjørn

På husets førstesal har Jens Skovgård indrettet sig med soveværelse, der har udgang til tagterrassen. Den hvide halvmur har indbygget bogreol ind mod rummet. Sengetæppet og puderne er fra Hay.