Det forfinede skur i den rå natur

Naboskabet til det barske Vesterhav var fascinationen, og et skurs på én gang beskedne og stolte dimensioner var inspirationen, da arkitekt Poul Fræhr og hans kone, Jytte, byggede et gennemført sommerhus ...

© Tim Bjørn

Hvis man går meget længere vestpå end til Jytte og Poul Fræhrs sommerhus lige uden for Hvide Sande, så får man våde fødder. Til den ene side hedder naboen nemlig Vesterhavet. Med alt, hvad det indebærer af barsk natur, rå klitter og insisterende vestenvind. På den anden side er naboen også vand i form af – den dog roligere – Ringkøbing Fjord.

– Tag lige en varm trøje med. Vinden er ret kraftig herude, sagde Jytte Fræhr til BO BEDREs team dagen før besøget, og hun ved, hvad hun taler om. Jytte og Poul Fræhr bor i Haderslev, men er kommet i Hvide Sande i over 30 år og har haft sommerhus på den smalle landtange i 23 år. Og for dem er det netop den barske natur, der trækker. – Vi sætter stor pris på landskabet herude. Det er vildt og energigivende i forhold til dagligdagen, og så flotte omgivelser kræver, at man yder sit ypperste i forhold til et hus. Ellers synes jeg, man svigter, siger Poul Fræhr, der er arkitekt.

© Tim Bjørn

Frit udsyn til klitter og Vesterhav gennem de store hjørnevinduer. Den karakteristiske puf hedder Koishi in White, er designet af Naoto Fukasawa, købt i Interstudio og leder med sin strandstensform tankerne helt ned på stranden. Pejsen har Poul Fræhr selv designet til huset.

© Tim Bjørn

Hvide Sande-fans Jytte og Poul Fræhr er kommet i Hvide Sande gennem 30 år, så det var med stort kendskab og dyb kærlighed, at de overtog den store grund i 2006. Grunden strækker sig helt fra frednings-linjen ned mod Vesterhavet til Ringkøbing Fjord. Parret har to børn og to børnebørn, som også bruger det nye sommerhus flittigt. Poul Fræhr er til daglig arkitekt i Haderslev.

© Tim Bjørn

De enorme vinduer ved spiseafdelingen gør, at man nærmest føler, at man sidder midt ude i klitterne og spiser. Bordet har Poul Fræhr selv designet. Stolene hedder M1, er designet af P. Cazzaniga for MDF Italia. Husets gulve er i beton både inde og udenfor på terrasserne. Indvendigt er den finpoleret, mens den udvendigt står grovslebet. Fadet med æbler er fra Unik i Haderslev, lysestagerne er arvestykker og lampen ved brændekurven er May Day fra Flos.

© Tim Bjørn

Entreen er enkelt møbleret med en Le Banc-bænk fra MDF Italia og Busk + Hertzogs Camouflage-knager fra Frost Design.

© Tim Bjørn

Køkkenet er skarpt skåret ligesom resten af sommerhuset. Elementerne er fra Svane Køkkenet. Bordpladen er 6-mm’s massivt, rustfrit stål, og pladen er specialfremstillet til huset.

© Tim Bjørn

Jytte og Poul Fræhr har bygget tre huse på den store grund og bruger altså selv det ene (th.) som sommerhus. Husene er placeret i en vifte for at falde bedst muligt ind i landskabet. Det tredje hus er placeret længst mod vest udenfor billedet.

© Tim Bjørn

Sofahjørnet er blødere møbleret end resten af sommerhuset med et tæppe, der er rart for tæerne, Roar fra Fabula Living. Sofaen og tv-skænken har Poul Fræhr selv designet til huset, mens puderne er fra Interstudio ligesom sofabordet med top i grå keramik.

© Tim Bjørn

Terrasserne på begge sider af huset kan overdækkes af solsejl fra Sail Solution, så man kan snyde solen lidt. Dansk Belægningsenterprise har stået for betonarbejdet både inde og ude. Bænken hedder Setes og er fra Interstudio. En anden bænk fra Glafiment bruges som bord.

© Tim Bjørn

Huset har to badeværelser som begge har inventar fra Svane Køkkenet. Dobbelt-billedet af Vesterhavet trækker havets blå farve helt ind i rummet. Poul Fræhr har selv fotograferet, og Vester Kopi har forstørret og trukket på lærred. De hvide glasvægge i brusenichen er fra Scanglas.

© Tim Bjørn

Soveværelset er enkelt og lyst Det store naturbillede på væggen er fotograferet af Poul Fræhr og produceret af Vester Kopi. Maleriet, der titter frem i hjørnet, er malet af Claus Carstensen. Sengetøjet er fra Georg Jensen, og sengetæppet er et hæklet arvestykke.

Relaterede Artikler