Arkitekttegnet fritidshus midt i naturen

I Costa Ricas uberørte natur ligger et hus, der er bygget i højde med træerne. Den lette arkitektur betyder, at skellet mellem inde og ude ophæves. Her bor man midt i naturen med træer, der er integreret i terrassen, hvor en abefamilie ofte kommer på besøg om aftenen.

Fritidshus midt i naturen med havudsigt og dyreliv

CASA ELEVADA ligger omgivet af et af Costa Ricas uberørte skovområder tæt på Stillehavskysten. Huset er bygget med håndkraft, fordi det var umuligt at få maskiner op ad den stejle skråning. Facaden består stort set af store glasflader, som åbner huset op mod naturen og skaber en helt særlig stemning af at bo midt i det grønne.

Når man ser huset udefra, er der masser af detaljer, som falder i øjnene. Taget der let som et lommetørklæde er bredt ud over betonkonstruktionen. De store glaspartier, som åbner huset mod skoven i et forhold, der næsten føles som en omfavnelse. Den fantastiske udsigt til havet og de brede sandstrande, der kærtegnes af Stillehavets bølger. Og ikke mindst det florlette og transparente indtryk, som åbner interiøret op for indkig – her er ingen naboer eller tilfældige forbipasserende at beskytte sig mod.

Privat kabelbane eller stejl beton- og ståltrappe

© Mads Mogensen

Et par timers kørsel fra det mellemamerikanske land Costa Ricas hovedstad, San José, ligger en snørklet grusvej, der bugter sig ind, ud, op og ned i takt med det stejle skovklædte landskab. For enden af vejen har man to valg: Enten tager men den stejle trappe i beton og stål, eller man vælger den behagelige løsning og tager en privat kabelbane 50 meter op gennem den frodige vegetation. Heroppe, i niveau med træernes toppe, ligger Casa Elevada, der er tegnet af arkitekt Victor Cañas som et fritidshus for et par og deres to børn.

Parret forelskede sig i området, da de var på bryllupsrejse, hvor det især var den afsides beliggenhed, der tiltrak dem. Men det var også den, der gav problemer ved opførelsen af huset, fordi det viste sig nærmest umuligt at transportere byggematerialer op til grunden. Det første, de gjorde, var derfor at kontakte et firma, som kunne sætte en kabelbane op, så alle byggematerialer kunne transporteres op ad den stejle skrænt. Alligevel var projektet ikke uden problemer, og det tog samlet to år, før huset var færdigbygget. Det skyldes, ud over belig- genheden, den avancerede konstruktion.

Åbent stue-arrangement og udendørs lounge-område

© Mads Mogensen

Store glasdøre, der går fra gulv til loft, kan skydes til side og skaber et indtryk af, at poolen går helt ind i huset. Over sofaområdet ligger soveværelset. Fra opholdsstuen kan man hver aften se en abe-familie, der kommer for at drikke af poolen. 
Den hvide udendørs lounge-sofa er La-Fete. Træ-lænestolene og chaiselongen er fra La Artistica, sofaen er speciallavet af Meubles Penichet Furniture, og glasbordet på hjul fra Altea Design.


Huset ligger med det ene hjørne hvilende på en trekant, der er gravet ud i skrænten med hånd- kraft, mens resten understøttes af søjler, så det giver en illusion af, at huset svæver over træerne. Dertil kommer, at flere af træerne på grunden er fredede, og arkitekt Victor Cañas måtte derfor tilpasse designet, så de blev en del af huset – fx på terrassen, hvor et stort træ bryder betondækket (se billede). Alt arbejde er, som nævnt, udført med håndkraft, fordi det var umuligt at få de tunge maskiner op til byggepladsen, men også fordi ejerne ønskede at skåne naturen. En tankegang, der også går igen i husets funktioner, således at der så vidt muligt anvendes bære- dygtige løsninger: solvarme, et underjordisk vandrensningsanlæg og lavenergi-løsninger til fx lys. I fremtiden er det meningen, at al elektricitet skal komme fra solceller.

Stentrappe med glas deler etagerne

© Mads Mogensen

Stueetagen har et stort opholdsområde med stue, spiseplads og køkken, som åbner sig mod poolen, der er konstrueret med usynlige kanter, så det ser ud, som om vandet blot hænger i fri luft. En indre gårdhave med en lille pool skaber en oase, hvor den omgivende natur er bragt helt ind i huset. Fra stueetagen leder en stentrappe ned til en underetage, hvor der er to soveværelser. En anden trappe i glas fører op til en overetage med tre soveværelser en suite, som alle har store glaspartier. Fra sengen kan man nyde udsigten til havet og træerne, mens man lulles i søvn af lyden fra det rige dyreliv.

Casa Elevada er et hus, der ophæver grænserne mellem ude og inde på en måde, man sjældent ser. Et hus, hvor ejerne kan trække sig tilbage og slappe af og nyde fuglene, der fløjter dagen farvel, mens solen går ned i tusind nuancer af rødt.

Spisestue, opholdsstue og lounge i ét åbent område

© Mads Mogensen

Spisestue og opholdsstue ligger i forlængelse af hinanden i et stort, åbent område. Spisebordet kan tilpasses, så der kan sidde 12 mennesker omkring det. Og så kan det også laves om til et poolbord – man kan se nettene til billard-kuglerne hænge ned. Bord og bænke er fra Aramith og den spinkle lampe fra Arte Leuchten.

Trappen af glas lader udsigten fortsætte

© Mads Mogensen

Trappen til øverste etage har trin og sider af glas, så den ikke skygger for udsigten til naturen. Den fører op til en svalegang, som ligeledes er i glas.

Særpræget konstruktion og smukke omgivelser

© Mads Mogensen

Husets konstruktion er synlig både ude og inde på grund af de mange glaspartier. Sammen med de utrolig frodige omgivelser skaber det en skøn stemning.

Køkken i højglans med røde detaljer og køkkenø

© Mads Mogensen

Køkkenet har kontakt til det åbne opholdsområde. Køkkenet er fra Dada Cucine, og barstolene fra Meubles Penichet Furniture.

Betagende udsigt og "svævende" vand

© Mads Mogensen

Når man ankommer, bliver man mødt med denne fantastiske udsigt. Poolen er anlagt på en måde, så vandet ser ud til at hænge frit i luften, hvilket skaber en overraskende effekt. Over spisepladsen ses en kube, der rummer et af gæstesoveværelserne.

Naturen sniger sig ind alle steder

© Mads Mogensen

En frostet glasvæg lukker af mod naturen udenfor. Men ikke mere, end at den stadig er nærværende i badeværelset, hvilket giver en vidunderlig spa-fornemmelse

Udsigt til himmel, hav, skov og dyr

© Mads Mogensen

Hvem vil ikke gerne falde i søvn til
denne udsigt? I skumringen kommer det rige dyreliv frem, og der sidder ofte abe-familier og farvestrålende fugle i træerne udenfor. Her har man virkelig fornemmelsen af at befinde sig i højde med trætoppene.

Lyst og elegant badeværelse med flot udsigt

© Mads Mogensen

Badeværelset set fra den modsatte ende. Der er to badekar, et fritstående og et forsænket, samt en brusekabine. Badekaret her er fra American Standard, og vask fra Deca.
 Bruseren er fra Helvex.

Naturen er nærværende i soveværelset

© Mads Mogensen

Master-soveværeslet ligger i en særskilt kube over opholdsstuen som et slags hus-i-huset. Hele endevæggen og en del af sidevæggene er i glas, hvilket giver udsyn til alle sider. Elektriske persienner giver mulighed for at lukke af, hvis der er for lyst til, at man kan falde i søvn.

Relaterede Artikler