Arkitektens 5 bedste tips til sommerhuset

#2: Vær modig i dit valg af farver og materialer.

Arkitektens 5 bedste tips til sommerhuset

Dit sommerhus skal danne rum om det liv, du egentlig gerne vil leve, og ikke spilde plads på alt det praktiske, mener arkitekter Karina Søgaard, der her deler ud af sine bedste råd til dit nye sommerhus.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Glasfacade mod fjorden: Det nybyggede sommerhus, tegnet af arkitekt Rasmus Skaarup, har opfyldt boligejerens tre drømme: udsigt fra badekarret, plads til et bordtennisbord og rum til to familier på samme tid. Sommerhuset er placeret øverst på den skrånende grund, hvor glasfacaden sikrer udsigt over Roskilde Fjord.

#1: Byg et hus til dine drømme

I et sommerhus skal du ikke tænke over opbevaring og skabsplads. Huset kan være helt renset for den slags og bare have plads til at sove, hygge og gøre det, du kan lide.

Måske vil du gerne kunne sove udenfor, og så kan en overdækket terrasse og en masse myggenet være løsningen. Eller måske er det blot et ovenlysvindue til 15.000 kr., der skal til, for at du kan se på stjerner fra sengen.

Jeg har også lavet et sommerhus, hvor man kan åbne det helt op på begge sider, så man kan have et langbord stående gennem huset til en familiefest. Og en anden drømte om et sommerhus, hvor der var plads til hans kæmpe flygel i stuen, så han kunne spille hver dag.

Se mere fra huset her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Træ overalt: Der er ingen hvide vægge i sommerhuset her af arkitekt Lotte Elkiær. Til gengæld er hun og sommerhusejerne gået all in på træ, der både dækker gulv, lofter, vægge og sågar også møblerne, der er bygget ind i konstruktionen. Et modigt men superflot valg, der gør sommerhuset til noget helt særligt og går i flot spænd med naturen udenfor.

#2: Vær modig i dit valg af farver og materialer

Du er ikke i dit sommerhus hver dag. Er du hel vild med marokkanske fliser, så vælg dem, og lad være med at tænke, at du bliver træt af dem.

Se mere fra huset her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Ét stort rum består sommerhuset her tegnet af arkitekt Martin Kallesø. I hver ende er der store skydedøre i glas, så man kan kigge hele vejen igennem det og se den indre boks i træ, der er indrettet med et par værelser og et badeværelse. Et helt enkelt og smukt design perfekt til det simple liv.

#3: Gensalgsværdigen må ikke være en stopklods

Gensalgsværdig fylder ofte for meget i folks valg, når de bygger sommerhus. Hvis I bare er et par, behøver I ikke lave to børneværelser, fordi det er det, de fleste vil have.

Lav et hus til jer, det bliver I mest glad for. Der findes et utal af familieformer i dag, så der er garanteret nogle, som har samme ønsker og behov som jer, der vil købe det en dag.

Se mere fra huset her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Stråtækt skønhed i Rørvig: Det store sommerhus til tre generationer, tegnet af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg, ligger på langs ad en smal grund i naturskønne omgivelser. Huset slanger sig i græsset, hvor der naturligt skabes opholdsrum og læ i nicher i hele husets længde. Trædesten og terrasser er der også sørget for, så familien kan nyde livet i det fri.

#4: Brug ikke hele budgettet til huset, men husk også uderummet

Hav mindst en halv million tilbage til en lækker terrasse, fliser, græs og planter. Udelivet er vigtigt i et sommerhus, og det er garanteret for at få naturen tæt på og få vind i kinderne, at du har bygget det.

Det er derfor ret ærgerligt, at skulle gå rundt i mudder efter byggeriet og ikke have penge til en hyggelig have.

Se mere fra huset her.

© Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

På første række til den danske sommer: Arkitekt Søren Sarup har i sommerhus skabt en hel særlig sammenhæng mellem ude og inde. Ved at undgå vinduesrammerne og bygge ruden ned i jorden, har arkitekten sørget for en direkte visuel overgang fra stuen til terrassen, der ligger i samme højde.

#5: Bind ude- og inderum sammen

Bind ude- og inderum sammen ved at lave en terrasse i samme niveau som huset og kun have skydedøre som barriere. Overdæk din terrasse og byg huset med knæk i stedet for en lige rektangulær facon.

På den måde vil der komme flere hyggelige kroge og hjørne, hvilket vil bidrage til nogle mere spændende udeforhold.

Se mere fra huset her.

Fakta om Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter er en sammenslutning af arkitekter, der har særlig erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Find inspiration blandt hundredvis af om-, tilbygninger og nybyggerier, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Se mere hos Danske BoligArkitekter.dk.

Danske Boligarkitekter
© Danske Boligarkitekter