En beundringsværdig lejlighed i den gamle tjenestefløj

Med en forkærlighed for vintage- og loppefund er den gamle tjenestefløj, beliggende på Gurrehus Slot, fyldt med sjæl og personlighed.

Gurrehus Slot træer marker og sø
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

Slottet set fra østsiden, hvor alt ånder idyl. Området ved Gurre har inspireret mange af de største danske digtere i deres poetiske virke, og stedet spiller en stor rolle i dansk historie.

Storhed og fordums tider

Med sine knap 500 indbyggere gør den lille landsby Gurre i Nordsjælland ikke meget væsen af sig. Området er omgivet af vildtvoksende skove, svajende marker og en lille sø – der er højt til himlen, ro og en underliggende følelse af storhed og fordums tider.

Gurre og det omkringliggende område er et af de mest sagnomspundne i dansk historie, og det er herfra, at H.C Andersen, Oehlenschläger, J.P. Jacobsen og Holger Drachmann har fundet inspiration til flere af deres digte.

Nore Manou kunstner og stylist
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

Højt til loftet og masser af lysindfald

Det var på Gurre Slot, der i dag er en borgruin, at Kong Valdemar Atterdag residerede, og her, han endte sine dage i 1375. Senere blev Gurrehus Slot bygget, og i århundreder har det været igennem hænderne på dansk og udenlandsk adel og kongelige, sidst Prins Georg af Grækenland fra 1914-1957.

I dag er stedet privatejet, og det er her, kunstner og stylist Nore Manou og hendes fire børn bor til leje i den gamle tjenestefløj i en lejlighed med højt til loftet og lysindfald fra alle verdenshjørner.

Indgang entre blomster loppefund
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

I den lyse indgang bliver man mødt af lupiner fra haven. Bord, stol og stjerne er alt sammen loppefund.

Emmer af sjæl og personlighed

Selvom man kunne fristes til at tro, at Nore Manou har indrettet sig som en prinsesse, når nu hun bor på et slot, så er virkeligheden en anden. Hun er nemlig vild med vintage og køber stort set ikke noget fra ny. Det giver sjæl og historie til hjemmet, som emmer af personlighed.

stue lænestol brændeovn højt til loftet
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

Brænde stablet op mellem to lodrette flader. Trækassen er fra Nores forældres hjem ved Grønningen. Kassen har været anvendt til opbevaring af linned og duge. Brændeovnen fulgte med lejemålet, og stolen er fra Nores farmor.

Hattehylde loppefund Terrazzobord Brændestabel
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

Hattehylden er fra et østrigsk tog og har fulgt Nore igennem de sidste 20 år. Terrazzobordet er fra Super Brugsen, og stolen er fra den tidligere lejer. Dukken er fra Christianias julemarked for et par år tilbage

Gamle vintagefund

Hendes to favoritgenstande er en træhest, som hun har fået foræret, samt den gamle hattehylde, som hun har købt af sin tidligere arbejdsgiver, kunstner Peter Ravn.
– Den skulle stamme fra et tog i Østrig. Det er i hvert fald sådan, jeg husker historien, siger Nore.

Sort Køkken Box One loppefund Gardiner fra IKEA
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

Køkkenet er fra BOX ONE. Værket ovenover er af Nore og hedder Just Swimming. Lampen er fra House Doctor, baljen er et loppefund, og gardinerne er en metervare fra Ikea,

Stue lange gardiner loppefund bambus sofabord træbænk
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

Træhesten var en gave og blandt Nores favoritting. Bordet er et arvestykke, og bænken fra Den Røde Lade.

Gennemgribende sans for kunst og æstetik

Som uddannet kunstner skinner den gennemgribende forståelse for kunst og æstetik igennem i Nores hjem. Spørger man til hendes stil, siger hun, at den er hendes egen.

Nore finder inspiration på tværs af medier ligefra en Instagram-profil eller en musikers lydbillede til en kunstner i gængs forstand.

– Kunst er for mig ikke kun gamle malere, men lige så meget fotografer, grafikere og tøj- og møbeldesignere, siger Nore.

tegnerum rumdeler som tavle lyst rum
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

Tegnerummet er et delerum, Nore har med sin søn, som også er tegner og illustrator. De har anvendt en rumdeler, som fungerer som en tavle, hvor værkerne kan beskues på afstand og vurderes, om de er færdige eller ej.

En helt særlig stemning

Men det er ikke kun de materielle ting, der har betydning. Hele atmosfæren og stemningen i området er det, der gang på gang får Nore til at genforelske sig i stedet.

Indenfor er det også tydeligt, at Nore har naturen lige ved hånden. Langlemmede lupiner, ranglede, grønne grene og små vilde markbuketter skyder højt og flot frem overalt i lejligheden.

kig til badeværelse Skabe og bord Box One lyst
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

Kig til badeværelset – bord og skab er fra Box One.

Både lys og mørke

– Det bedste ved mit hjem er naturen omkring det, energien og roen. Her er både lys og mørke. Udenfor går dådyr og spiser æbler. Om morgenen vækker solen mig, og om aftenen, inden jeg går i seng, har jeg direkte udsigt til månen.

Skulle jeg alligevel flytte herfra en dag, så ville jeg nok bo et sted sydpå – Italien, en græsk ø, i en skov, ved havet – så længe der er natur og ro til at fordybe sig.

Lyst soveværelse med dejligt lysindfald Puder og sengetøj er fra IKEA og Broste Copenhagen
© Foto: Andreas Mikkel Hansen. Stylist: Elisabeth Kruse

I soveværelset er der det dejligste lysindfald. Puder, plaider og sengetøj er altsammen fra Ikea og Broste Copenhagen. Billedet på væggen er af Julie Pike, købt i Paper Collective.