Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Hvordan forenes klassisk og moderne stil i indretningen?

I en ældre lejlighed med skønne, klassiske detaljer kan det være en udfordring at finde en balance mellem det moderne og det traditionelle.

Helt eller delvist åbent plan?

Hej Lone,

Vi skal have opsat altan på vores gavl ud for et lille 'stuepigeværelse', der ligger bag vores køkken. Da værelset i dag blot bruges til opbevaring ønsker vi at slå væggen ned mellem køkken og det lille værelse, så det bliver ét stort rum, hvor altanen kan tilgås direkte fra køkkenet. I denne sammenhæng vil vi også gerne lavet nyt helt køkken, da det gamle snart er 20 år gammelt. Vi vil gerne lave en lille spiseplads i køkkenet (til ca. 4 personer) fx med en hyggelig bænk langs en væg eller et rundt bord. Det er vigtigt for os, at vi har godt med opbevaringsplads i køkkenet, særligt nu hvor vi jo mister vores lille opbevaringsrum.

Desuden tænker vi måske også at slå lidt væg ned mellem vores spisestue (som også anvendes som et slags kontor/stue og alt muligt rum) og køkken, så det var lettere at tale og være sammen mellem de to rum. Det ville også gøre spisestuen lysere, da den i dag er rimelig mørk. Dog er vores spisestue en smuk gammel oval stue med sildebensparket - så vi ved ikke, om det vil ødelægge det smukke look, hvis man lægger det (delvist) sammen med køkkenet. Vi har overvejet alt fra køkken ø mod stuen til bare at lave en lidt større døråbning, end den der er i dag, til at lave hvad der ligner et stor gammel dobbeltdørsåbning mod spisestuen fra køkkenet. Men vi synes det er svært.

Hvordan bør vi indrette det nye køkken, når det skal slås sammen med stuepigeværelset? Hvordan bør vi evt. åbne op ind til vores smukke ovale spisestue uden at ødelægge den gamle stil?
På forhånd mange tak for hjælpen.

Mvh Mark og Klara.

Kære Klara og Mark,

Når I nu lige præcis ønsker at åbne til spisestuen for at få bedre visuel kontakt imellem de to rum, så vil jeg synes at køkkenspisepladsen skal nedtones, så I helt naturligt kommer til at bruge den dejligt store spisestue på en helt anden måde.

Da opbevaringsbehovet er stort, vil jeg foreslå en køkkenindretning, der er baseret på en delvis åbning imellem køkken og stue, så I dels får nemt ved at lave en pæn overgang imellem det fine sildebensgulv og det nye gulv i køkkenet og dels får mulighed for at bevare L-formen og dermed flest mulige skuffeelementer i køkkenet. Den korte bordside ind mod stuen er fremragende at have til at lange mad og service frem og tilbage imellem de to rum og et fint sted lige at stå og hænge ud med et glas vin mens maden gøres klar.
For at bevare spisestuens stuk, skal der laves en pæn afslutning under loftet og det kan være at væggen er stabiliserende, så der alligevel skal lægges et jern op.

Den nye, bredere åbning (uden dør) markeres i gulvet med et bræt, der tager overgangen imellem de to typer gulvbelægning. Den gamle fine parket er i eg, hvis I er heldige, så I kan fortsætte med egetræ i det nye køkken. Det er helt fint at skifte mønster når materialet er det samme.

Selve køkkenindretningen er enkel med en langside med vask og kog samt en højskabsside til kølfrys, ovne, kolonial og diverse.
I spisestuen kan I nemt få plads til et rummeligt vitrineskab til service, glas, bøger og meget andet godt.
Fantastisk lejlighed, i øvrigt!

Bedste hilsener Lone

Helt-eller-delvist-åbent-plan-før

© Lone Barslund – FØR

© Lone Barslund – EFTER

Relaterede Artikler