Her sluttede 2. verdenskrig

Erklæringen, der afsluttede 2. verdenskrig, blev underskrevet på den tyske marinestation i Flensborg. Ejendommen er i dag restaureret og ombygget til ejerlejligheder, og her bor Michael Kristensen og hans kæreste, Heike Weiland.

© Lars Kaslov

Efter Hitlers selvmord den 30. april 1945 overtog storadmiral Karl Dönitz magten over Tyskland og en krig, der var ved at kæntre for det tyske rige. Den 7. maj 1945 overgav han sig som øverstbefalende statsoverhoved betingelsesløst efter fem år i krig, og 2. verdenskrig var dermed slut. Erklæringen på krigens afslutning blev underskrevet på den tyske marinestation ved Flensborg Fjord. I dag rummer ejendommen nyrenoverede lejligheder, og i en af dem har Michael Kristensen og Heike Weiland skabt en luksusbolig under det historiske vingesus.

  • Jeg faldt straks for stedet, ikke mindst på grund af dets historie som en af Tysklands største marinestationer. Jeg er nemlig selv ivrig sejlsportsmand, fortæller Michael Kristensen, der til daglig er medejer af et firma, som leaser luksusbiler som bl.a. Ferrari og Porsche til folk bosiddende i Danmark. Michael Kristensen var vild med, at han selv kunne få lov til at indrette lejligheden, da han er meget interesseret i boligindretning og arkitektur.
© Lars Kaslov

Michael Kristensen og hans kæreste Heike Weiland.

© Lars Kaslov

Lejlighedens centrale rum indeholder både køkken, spisestue og opholdsstue. Rummet er indrettet med et Lifa-køkken for enden. Det er holdt i sort og hvid dels for at skabe et roligt og visuelt udtryk, dels fordi Michael Kristensen bare ikke er så vild med farver. Spisebord og stole af Eames fås hos Paustian. Pendlerne Romeo Moon S2 i glas designet af Philippe Starck er fra firmaet Flos.

© Lars Kaslov

Lejlighedens centrale rum er bygget op omkring nogle yndlingsmøbler, som Michael Kristensen havde i forvejen. Det gælder fx Eames-stolene og spisebordet samt skænken under tv'et. Sidstnævnte er fra 50?erne og er blevet mørkbejdset for at passe ind i stilen. De to lyse lædersofaer er fra firmaet Koinor. Sofabordet har Michael Kristensen selv lavet ved hjælp af 6 gasbetonblokke og en 30 mm skiferplade. Billedet over sofaen er af Henriette Engelbreth.

© Lars Kaslov

Flensborg Fjord kommer nærmest helt ind i køkkenet gennem de store vinduer, der kan åbnes helt. På den anden side af vinduerne ligger en 30 m² stor terrasse. Den enorme kogeø er udstyret med Gaggenaus bord-emfang, der giver en god udsugning.

© Lars Kaslov

Lifa-køkkenet med de spejlblanke fronter indgår helt naturligt i lejlighedens øvrige stiludtryk. Køkkenet er belagt med to forskellige bordplader. Til venstre er der lagt rustfrit stål, og på den modsatte side er der brugt silestone, et kompositmateriale, der bl.a. består af pulveriseret kvarts.

© Lars Kaslov

Fra den store terrasse er der udsigt over Flensborg Fjord til Kollund i Danmark.

© Lars Kaslov

Fra badeværelset er der direkte adgang til soveværelset. Bag den hvide væg, som sengen står op ad, er der et skabsrum, og parret er på den måde fri for store skabe i rummet. Billedet over sengen har en af Heike Weilands veninder malet.

© Lars Kaslov

Lejligheden har to terrasser. Mod øst i forbindelse med soveværelset har parret en lille, hyggelig, træbeklædt terrasse, hvor morgenkaffen indtages, hvis vejret ellers tillader det. Her er der udsigt til et lille parklignende område.

© Lars Kaslov

Kontrasten mellem sort og hvid er ført helt ud i badeværelset, hvor Philippe Starcks sanitet er kombineret med Lifakøkkenets højglanslakerede skuffemoduler.

© Lars Kaslov

Soveværelset er stort nok til at kunne fungere som et opholdsrum, hvor man både kan motionere og hvile, holde sig opdateret i omverdenen via fjernsyn og være tæt på badefaciliteterne.

© Lars Kaslov

Badeværelsets farvestrøg kommer udelukkende fra naturen i form af blomster i vaser eller det grønne uden for vinduet. Badekarret er designet af Philippe Starck og er fra Duravit, mens armaturet er fra det tyske firma Steinberg.