Det dobbelt så smarte hjem

Indrettet som en luksus-æske i skind og røget eg gemmer denne lejlighed i København på teknologiske løsninger af bedste kaliber.

Luksuslejligheden er lige så smart udenpå som indeni – da ejeren overtog den ellers splinternye lejlighed, blev al elektronik skiftet ud, og fx glasset på trappen blev ændret til en grå tone. Bordpladen i træ havde ejeren selv, men fik lavet et nyt stel, der passede til. På bordet ses unika-porcelæn af Annette Bjarnhoff, og stolene er af Eames. Væggene er beklædt med røget eg, hvor der under er sat en akustikdug op. Pendlerne er fra oneA, og de kan justeres i bunden efter lysbehov. Gulvene er fra Dinesen.

5 minutter før han ankommer til lejligheden, popper en app op og siger velkommen hjem. Og automatisk tænder lejligheden for yndlingsmusikken og favoritlyset, så når garagen åbnes, ved at en censor genkender nummerpladen, er det kun at sætte tommelfingerens aftryk på dørlåsen – og en af Københavns lækreste og smarteste lejligheder åbenbarer sig. Gæsterne kommer om lidt til et cocktailparty, så køkkenvaskens vandhane foldes ned, og nogle egetræsplader flyttes over for at skjule vask og komfur, så køkkenøen bliver til et stuemøbel.

Luksuslejligheden er lige så smart udenpå som indeni – da ejeren overtog den ellers splinternye lejlighed, blev al elektronik skiftet ud, og fx glasset på trappen blev ændret til en grå tone. Bordpladen i træ havde ejeren selv, men fik lavet et nyt stel, der passede til. På bordet ses unika-porcelæn af Annette Bjarnhoff, og stolene er af Eames. Væggene er beklædt med røget eg, hvor der under er sat en akustikdug op. Pendlerne er fra oneA, og de kan justeres i bunden efter lysbehov. Gulvene er fra Dinesen.

Ude i bryggerset henter han kogende vand til en kop kaffe plus vand med kulsyre fra samme hane til baren – og det ringer på døren, og han tjekker på overvågningskameraet, at det er buddet med den japanske take away-mad, der er bestilt, og 5 minutter efter kommer vennerne. Han trykker på jazz-appen, og blid bossanova sætter stemningen, og alle kan slappe af. Ved midnat siger gæsterne farvel, og han kan trykke godnat på mobilen, og lyset slukkes overalt minus læselampen i sengen.

Goldendoodlen Rosa matcher bænken fra Matteo Grassi. Trappens trin er beklædt med læder.

Det moderne smarte liv ... som ikke er fremtidsmusik, men virkelighed for ejeren her, som købte den helt nye luksuslejlighed i dette ellers præmierede byggeri, men straks ombyggede kvadratmeterne for nogle millioner kroner, så den teknologisk er up to date. Knx er trylleordet i denne sammenhæng, hvor knx-teknologien – verdens eneste åbne standard til automatik – kan styre alt lige fra belysning og solafskærmning til opvarmning, ventilation, aircondition, overvågning, alarmering, vandstyring, audio/video og meget mere.

Stuen går i ét med køkkenet. Stolen er fra Matteo Grassi, _bordet i læder fra B&B, og sofaen __fra Verzelloni. _

Det er tænkt, sådan at produkter fra mere end 150 forskellige producenter med mere end 7000 certificerede produkter uden hindringer kan sættes sammen i en fælles løsning. I denne lejlighed på 276 m² kan lyset styres, så det i forbindelse med evt. ubudne gæster ser ud, som om der er nogen hjemme, ventilation etc., og ejeren kan fra udlandet se, hvordan hjemmet ser ud og tjekke temperatur. De forskellige scenografier er forprogrammerede, så man med simple tryk kan opnå nye stemninger.

De tunge velourgardiner kan trækkes helt for og er dermed med til at give en god akustik i det store rum.

Det er Lasse Elkjær fra Vejl, som har stået for renoveringen. Hertil kommer selve indretningen og detaljerigdommen, som gør denne bolig ekstraordinær. Læder er brugt lige fra greb ved ovnene til trinene op til 1. sal. Og der er arbejdet minutiøst med akustikken, hvor tunge velourgardiner og akustikplader sørger for, at de ellers hårde materialer som glas og marmor bliver dæmpet ned. Smart i højeste potens.

Køkkenet er en integreret del af stuen, hvor selve øen mere fremstår som en luksusskænk udskåret i én blok travertinermarmor, så årerne i stenen går hele vejen rundt. Det er fra Vaselli Oco. Træplader kan flyttes og dermed skjule komfur og vask – vandhanen kan vippes ned. Køleskab og vinkøleskab med håndtag i patineret messing med flettede lædersnore gemmer sig i væggen af røget eg, som også er brugt omkring emfanget. I virkeligheden er det kun ovnene fra Gaggenau, der signalerer, at det her er køkkenet.

De grafiske stole er designet af Franco Poli for Matteo Grassi.

Skydedøren fra Rimadesio har metalvævet net – skænken kommer også fra det italienske firma. Herover tv fra Samsung.

For enden af køkkenmodulet står en marmorblok, der er blevet til en piedestal som i et galleri. Herpå et værk af Annette Bjarnhoff.

Glaspendlen fra canadiske Bocci hænger som en skulptur sammen med et af verdens mest ikoniske møbler – Mies van der Rohes Daybed fra 1930, og som nu produceres af Knoll.

Reolen er skræddersyet til lejligheden, for der er 4½ meters højde her, og loftet skråner. Den er fra Rimadesio, og kunstværket er af Annette Bjarnhoff. Den store sorte lampe er fra Aqua Creations, og den samme ses også i det lille hjemmekontor, hvor stol og skrivebord i valnød fra Henge07 er beklædt med læder.

I en niche står Fabricius & Kastholms Grasshopper fra 1965, hvor reolen fra Living Divani har fået tilført spejle i denne særlige udgave. Bordet er af Eileen Gray, og herpå lampen Lumiere fra Foscarini.

Det danske firma oneA vandt sidste år BO BEDREs Smart Hjem-pris under Design Awards for sit enestående system kaldet Storm System. Det er verdens eneste, som integrerer lys, ventilation, røgalarm, bevægelsescensorer, højttalere, luftudsugning, sprinkler og alarmdetektorer, og hvor loftet vel at mærke stadig er plant. Nogle af verdens førende _smykkefirmaer får nu systemet indbygget i deres butikker, uden tvivl fordi Storm System løser det problem, som teknologi indimellem stiller til private boliger. Vi vil gerne have det, men det skal samtidigt være så usynligt som muligt. Især når man som i denne lejlighed bruger mange kræfter – og kroner – på, at alle detaljer som fx greb er beklædt med læder. _

Lejlighedens walk-in-closet er placeret i forbindelse med soveværelset. Stigen er speciallavet for at udnytte loftshøjden til fx kufferter, som kan placeres oven på skabene fra Rimadesio. Skabslågerne har lameller i grå aluminium. Lampen i garderobens niche er fra Aqua Creations.

Detaljegraden ses også i de tilpassede døre, som nærmest er syet ind i væggen – her udgangen til hjemmets bryggers.

Sengepanelet er speciallavet i læder, og læselampen er fra oneA – den spektakulære lampe over gæstesengen fra Aqua Creations.

Gæstebadeværelset syner større på grund af det mørktonede spejl bag den flotte vask fra Agape i sandsten. Over endnu en lampe fra Aqua Creations – brugen af samme lampe men i mange afskygninger samler lejlighedens udtryk.

I det andet badeværelse lyser hylderne op – systemet er fra Rimadesio, og vasken i blandt andet røget eg fra tyske Falper.

Soveværelset udstråler ren luksus med hovedgærde i slebet læder, så det ligner ruskind, og med indbygget lys i skabsvæggen, som omslutter sengen. Hørtæppet er fra Stilleben.