Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Højt til loftet på Panterens Bastion

Kunstneren Bjørn Agertved og hans familie har ombygget en ellers nyrenoveret lejlighed på Christianshavn for at skabe deres helt egen bolig. Midlerne er tunge farver og markante design – samt de muligheder, det giver at have over 5 meter til loftet.

Loft til kip og synlige bjælker

© Jesper Ray

Loft til kip og synlige bjælker

De solide bygninger fra 1877 står bastant placeret på et af de dejligste områder på Christianshavn. Stedet hedder Panterens Bastion, og tidligere husede bygningerne hærens skydeskole for håndvåben, men i dag er de lavet om til boliger.

Her bor kunstneren Bjørn Agertved med sin kæreste, Maria Steinhauer Krogh, som er HR Business Partner i Georg Jensen, og deres to drenge August Wilder og Julius Wilder i en 169 m2 lejlighed på 3. sal. Fra lejligheden er der en fænomenal udsigt over voldene og Christiania til den ene side og Islands Brygge til den anden, og den udsigt er de færreste forundt i en storby med tætpakkede huse. Men her findes den, og Bjørn sætter pris på den hver eneste dag. Ja, faktisk var den en af de overskyggende grunde til, at familien valgte netop den her bolig.

– Vi valgte lejligheden, fordi der er to altaner. På den ene får vi morgen- og formiddagssol og på anden eftermiddags- og aftensol, og vi kan åbne dørene ud til dem helt op. Det er de hele sommeren, og vores inderum bliver næsten til uderum. Og så er området som en lille lukket oase.

BILLEDE Den store bjælke i midten af rummet og spærene giver karakter, men kræver også en del af indretningen. Da familien overtog lejligheden, var der ikke loft til kip, men Bjørn ombyggede de allerede nyrenoverede 169 m2 i lejligheden på Christianshavn. Fokus har været at fremhæve de smukke gamle spær og skabe rummelighed og charme i de ellers nyrenoverede rammer. Endevæggene er malet i en mat støvet grøn, og Bjørn har bygget en reol med spejle, som reflekterer og udvider rummet.

En lille oase som var man på landet

© Jesper Ray

En lille oase som var man på landet

Der er træer lige uden for døren, og familien føler næsten, at de er flyttet på landet, efter at have boet 20 år lige ud til en af Christianshavns befærdede gader. Sådan er det ikke her. Her kan børnene løbe og lege frit.

Parret har boet i lejligheden i lidt over et år, og før de flyttede ind, renoverede Bjørn selv lejligheden, selvom den på det tidspunkt var ret ny. Stilen skulle være anderledes, og der skulle være loft til kip. I dag er der ét stort opholdsrum med køkken, spiseafdeling og stue, to badeværelser, to børneværelser, et soveværelse, et kontor og et walk-in-closet. Det tog knap et halvt år at lave, og i mellemtiden boede familien et andet sted.

– Da vi endelig kunne flytte ind, syntes vi, at der skulle ske noget andet end de hvide vægge, vi hidtil havde boet med. Vi ville have farve på væggene, og vi havde en masse farveprøver, som vi forsøgte os med, inden vi besluttede os. Lejligheden kan godt bære de tunge farver, fordi her er 5 1⁄2 m til loftet, bjælker, og så er her meget lyst, siger Bjørn, der forklarer, at farverne tilfører lejligheden hygge, lige som de mange møbler og den kunst, som Bjørn selv har lavet – og der er ofte tale om ganske utraditionelle løsninger.

– Hvis vi har idéer til lejligheden, som vi ikke kan købe noget sted, jamen så får vi det lavet, eller vi laver det selv, siger Bjørn og viser spisebordet og lampen, der hænger over det, frem som eksempler.

BILLEDE Marie og Bjørn på den ene af deres to terrasser. I baggrunden kan man skimte Vor Frelsers Kirkes snoede tårn – byen er ikke langt væk fra den lille oase.

Støvgrøn væg og egne værker

© Jesper Ray

Støvgrøn væg og egne værker

På den støvgrønne væg hænger David Bowie som Ziggy Stardust og andre af Bjørn Agertveds egne værker. Sofaen fra Bolia er valgt til at matche væggen, og Mies van der Rohes Barcelonastole står flot til træværket og åbner den lille krog op mod rummet.

Hjemmelavet lampe og spisebord

© Jesper Ray

Hjemmelavet lampe og spisebord

Bjørn har selv lavet spisebordet, hvis ben er af træ og bordpladen af matsleben carrara-marmor. Lampen over bordet har Bjørn også produceret, stolene er fra &tradition, og det store billede på bagvæggen er et af Bjørns værker, som forestiller Brigitte Bardot til hest på fire 1x1 m store messingplader.

En lille krog med pejs

© Jesper Ray

En lille krog med pejs

Indhakket i væggen er malet i samme grønne farve som endevæggene. Det skaber en mørk krog, der får pejsen Cocoon til at stråle. Foran står Hans J. Wegners Flaglinestol.

Et stort rum med flere zoner

© Jesper Ray

Et stort rum med flere zoner

Ved at åbne op til kip og lave et fællesrum med køkken og stue har parret fået et rum, der er stort nok til at blive indrettet i flere zoner. Glasburet bagerst er et lille kontor, hvor man kan sidde for sig selv, men alligevel være til stede.

Den støvede grønne farve går igen i køkkenet

© Jesper Ray

Den støvede grønne farve går igen i køkkenet

Køkkenet er fra Form B, men har fået tilføjet en hel del finesser af Bjørn: en messingsokkel, messinggreb og en grå matslebet marmorbordplade fra Italien. På bagvæggen hænger opbevaringskasser i eg tegnet af Bjørn og dernæst udfærdiget af en snedker.

Også i badet er der farve på væggen

© Jesper Ray

Også i badet er der farve på væggen

Badeværelset har auberginefarvede vægge, der står flot til de grå fliser. På væggen hænger et billede af Steve McQueen, som Bjørn har malet.

Smykkeskrin i et smukt møbel

© Jesper Ray

Smykkeskrin i et smukt møbel

I soveværelset står et gammelt messingvitrineskab, hvor parret opbevarer ure, smykker o.l. De kan godt lide at have et smukt møbel at kigge på, når de ligger i sengen.

Speciallavet trækasse

© Jesper Ray

Speciallavet trækasse

Toilet og vask er fra Duravit, og trækassen under vasken er speciallavet netop til at passe hertil.

Mørk men varm blå

© Jesper Ray

Mørk men varm blå

Soveværelsets endevæg er malet i en mørk men varm blå farve. Billederne er en blanding af Bjørns kunst og fotografier. Det smukke messingvitrineskab fra La brocante har et spejl på bagsiden.

Relaterede Artikler