Kom med ind i herskabslejligheden, der emmer af julemagi

Ivalo Olsens smukke lejlighed forvandles hvert år til en ny kulisse for et magisk juleeventyr. Her indtager pynten alle rum og hver en krog.

Ivalo Olsen i sin lejlighed

Ivalo Olsen elsker at rammesætte julen og er en mester i disciplinen. Her står hun ved nogle af sine egne kunstværker og alskens julenips i vindueskarmen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lejligheden forvandles hvert år til jul

Den store herskabslejlighed i København forvandles hver jul til en smuk kulisse. Pynten er stort set den samme hvert år, men bliver altid iscenesat på ny. Evnen til at kunne se den gamle julepynt i et nyt lys og nærmest som dele i en ny scenografi kræver lidt af en kunstner. Og det er heldigvis, lige hvad hjemmets ejer, Ivalo Olsen, er.

En farverig julebordopdækning

De florlette gardiner er designet af Arne Aksel i materialet Air fra Kvadrat og fungerer nærmest som et bagtæppe for samlingen af de pastelfarvede glaskugler fra Rusland. Kuglerne er hængt op i den ekstravagante lysekrone i forskellige højder for et dynamisk udtryk i dekorationen. Både blomsterne på bordet og silkebåndene omkring bestikket er valgt ud fra kuglernes feminine nuancer. Den snehvide dug og servietterne er fra Georg Jensen Damask.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Et smukt dekoreret julebord

I en af lejlighedens store stuer er der dækket op til selskab omkring det lange bord fra Green Square. Ved at trække noget af bordpynten op i loftet på de lange stålwirer er der blevet skabt et anderledes og imponerende udtryk – og mere plads på bordet i tilgift. Farverne i bordpynten er primært valgt ud fra de smukke glaskugler, men passer også fint til det øvrige interiør.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Julebordpynt

På bordet ligger der flere glaskugler, som forstørrer effekten af de pink blomster og grenene med glimmer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Lyserød vase med blomster

Ivalo har sat scenen, og en vase er væltet, allerede inden middagen er gået i gang. De tørrede blomster har fået selskab af glitter i den rosa vase fra Boho Habits. Blomsterne er fra Crème de la Crème à la Edgar, og det lille sydeuropæiske grantræ ved siden af er lavet af Swarovski-sten og er fra Fil de Fer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En kunstinstallation

Ivalo starter i god tid og planlægger og skitserer idéer, som skal ramme årets jul ind. Alt skal stå klar til 1. december. For Ivalo er det at pynte huset op til jul ligesom at skabe et kunstværk.

– Julepynten fungerer næsten som en kunstinstallation, der bliver til en naturlig del af vores hjem og indretning, og jeg bruger rigtig meget tid på det, fortæller hun.

Rosa sofa og lange hvide gardiner

Den buede sofa fra Green Square har fået nyt betræk med rosa stof fra Kvadrat, der er designet af Arne Aksel. Over armlænet ligger et indisk saritæppe købt i Hornbæk, og ved siden af står et gammelt fransk lerkar, der i julens anledning er blevet fyldt op med antikke julekugler i samme farve som dem, der hænger ned fra loftet i hobetal.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Et pyntet juletræ

Familien danser ikke længere om juletræet, men det har ikke desto mindre fundet vej til et af stuens hjørner. Træet er fra Blooming og er pyntet helt enkelt med lys, ensfarvede kugler og glimmerguirlander. Kigget til det tilstødende køkken-alrum afslører imidlertid to snehvide juletræer, der, sammen med det grønne, giver associationer til et romantisk vinterlandskab.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Fin julepynt stående på en karm

Hvor end man kigger hen, er der fundet plads til alskens julepynt. Som her på karmen, hvor to isbjørne, der er erhvervet på et loppemarked, har fået lov at stå til skue. Den lille vase med tørrede blomster og julepynt er et ældre vintagefund, mens glasmontren med fugle er fra Wiingård Interiør.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Spejl med sølvglimmer og fjer

Et stort spejl er pyntet med sølvglimmer og fine fjer – næsten som snedronningens univers.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En kombination af arvestykker, glimmer, glas og levende lys

De mange smukke arvestykker og antikke glaskugler fra Rusland har hun i år kombineret med snehvid gran og sølvfarvet glimmer, glas og masser af levende lys, der tilsammen sætter en eventyrlig julescene. Ivalos grønlandske aner er, ligesom de danske, en evig inspirationskilde i indretningen, hvor der netop er plads til både klassiske elementer og pudsig popart-pynt fra hele verden, hvilket bringer en stor portion personlighed i spil.

– Jeg elsker traditioner, så længe de er foranderlige og fleksible – der skal være plads til nye idéer, forklarer hun med et smil.

Stor blå sofa omgivet af julepynt

Den store blå sofa er fra Minotti og har plads til hele den store familie. Ligesom i resten af hjemmet er der pyntet op i stor julestil – både i loftet, på bordene og rundt om det store spejl på bagvæggen. Hele installationen af blomster, der hænger ned fra loftet, er skabt ved at spænde metalwirer fra stukken til rosetten i midten af rummet, hvorfra en samling af russiske glaskugler og tørrede blomster fra Blooming er hængt op med farvede bånd. De to store malerier på væggen er lavet af Birgitte Støvring, og det smalle bord ved siden af sofaen er fra Gubi.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Opholdsstue med afdæmpet julepynt

I opholdsstuen knitrer ilden i pejsen, og den enorme puf er fyldt med julegodter og pynt. De store svampe i midten er fra Søllerød Blomster. Julepynten er knap så sprudlende og farverig herinde, fordi de traditionelle møbler i højere grad inviterer til hyggelig hulestemning. Det ternede værk er af Poul Gernes.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Bambifigur og levende lys

Bambifiguren er blevet dekoreret med stofblomster fra Décor. De små viklede metalkors agerer lysestager og skaber en varm og mystisk stemning. Kunstværket i baggrunden er af Birgitte Støvring.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Køkken i industrielt look

Det lange køkken, der er tegnet af arkitekt Morten Hedegaard, har masser af bordplads, så familiens mange kokke kan kokkerere i hinandens selskab. Den sorte farve går igen på de væghængte hylder, hvorpå to af Ivalos egne værker står til skue. Hvide metrofliser er sat op på hele væggen og understreger det næsten industrielle look, køkkenet har fået med en bordplade i stål. Over for køkkenet står den store sofa fra Minotti, så man mageligt kan holde kokken med selskab.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Huset er altid fyldt

Ivalo har efterhånden god erfaring med at skabe overdådige juleeventyr. Siden hun var 18 år, har hun nemlig samlet sin store familie hos sig. Og med fem drenge og en i øvrigt stor og børnerig familie er huset altid fyldt. Maden laver de sammen, og med en del kokke i familien opstår der naturligvis variationer i menuen, ligesom der gør i dekorationerne. Småkager bliver bagt i adskillige omgange, og der bliver trillet konfekt i lange baner.

Sølvfarvede julekugler og tørrede blomster

De gamle glaskugler i fattigmandssølv fra Privé Copenhagen og vinterblomsterne med kunstig sne fra Illums Bolighus udgør en overdådig dekoration i et af hjemmets mange hjørner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Fine juleophæng

Julepynten er en blanding af personlige vedhæng med motiver af alt fra spejlæg og avocadoer til ispinde og klassiske julekugler. Størstedelen er fra Astier de Villatte.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Smukt juletableau i vindueskarmen

En lampe i fattigmandssølv fra Fil de Fer, en samling elegante skrin og en glaskugle fra den parisiske butik Astier de Villatte udgør et smukt juletableau i vindueskarmen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den skiftende iscenesættelse markerer familiens forandringer

Selvom nogle ting er de samme fra år til år, markerer den skiftende iscenesættelse også de forandringer, som sker i en familie. Fx ændrer julen sig, i takt med at Ivalos børn bliver voksne. Således er visse ting blevet sat på hold.

– Da børnene var små, gik vi meget op i at danse om juletræet, selvom vi ofte var for mange til, at det egentlig fungerede. Nu står træet i et hjørne og stråler i stedet, men mon ikke dansen kommer tilbage den dag, der kommer nogle børnebørn, siger Ivalo.

Snehvidt juletræ og et pyntet konsolbord

I et hjørne af køkkenet står et stort snehvidt juletræ fra Privé Copenhagen op ad de hvide transparente gardiner. Over panelerne er væggen udsmykket med blandede værker i en iøjnefaldende collage. Konsolbordet fra Green Square er pyntet med en smuk krans, der passer til det snehvide juletræ, samt en enorm buket med tørrede blomster. Den store boksehandske er Poul Isbaks kunstværk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad