© Milton Huse

I denne nybyggede bolig forenes to verdener på fineste vis

Huset er spritnyt, men grunden – og vigtigere endnu: haven – har ligget der i årtier og er fyldt med fortryllende træer, planter og hyggekroge. Præcis som ejerne drømte om.

Rev ned og byggede nyt

Nybyg behøver ikke nødvendigvis at være lig med en tom grund i et nyetableret kvarter i udkanten af byen. Det er Lars Hede og Susanne Søes hjem et godt eksempel på.

Efter mange år i et ældre hus 12 kilometer fra Horsens drømte parret om at rykke tættere på centrum og bruge færre fritidstimer på vedligeholdelse – og således satte de jagten ind på en nedrivningsparat ejendom på en af byens hyggelige villaveje.

”Vores ønske var at bygge et helt nyt hus med minimal vedligeholdelse. Og så skulle det være i Horsens centrum eller maksimalt to kilometer derfra, så vores piger kunne være selvhjulpne med at cykle til sport, skole og kammerater”, fortæller Lars Hede.

Valget faldt på et 60’er-hus på en 750 kvm stor grund, hvor alt fra vægge og isolering til rør og el trængte til en seriøs overhaling. Med hjælp fra et nedrivningsfirma fik parret derfor jævnet boligen med jorden, og det blev starten på deres drømmehjem.

“Vi var faktisk inde på, om vi skulle renovere i stedet for at rive det ned. Men det ville løbe meget op i pris, og så ville vi slet ikke få den stil, vi drømte om,” siger Lars Hede.

© Milton Huse

Parret har skabt deres nye hjem i samarbejde med byggefirmaet Milton Huse.

© Milton Huse

I store dele af huset har parret valgt akustikgulve, som til forveksling ligner trægulve og er lette at holde – fx kan ridser let udbedres.

Akustik var nummer ét

Sideløbende med nedrivningen designede nybyggerparret deres nye hus i samarbejde med en byggerådgiver fra Milton Huse.

De landede hurtigt på et H-hus med ensidig taghældning, så dagslyset frit kan strømme ind i boligen, og har af netop samme årsag også tilføjet ovenlysvinduer og ekstra høje vinduer i det store, åbne køkkenalrum, hvor familien ofte samles.

Indvendigt var rumdeling, materialer og farver vigtigt. Men øverst på ønskelisten var et godt indeklima. I parrets gamle hus resulterede gipslofter i dårlig akustik, når de var mange samlet, og derfor er den nye bolig udstyret med akustiklofter og akustikgulve. To detaljer, der både ser dekorative ud og gør en verden til forskel for stemningen.

“Vi er supergodt tilfredse med alle de valg, vi har taget. Køkkenalrummet er helt fantastisk med de høje vinduer mod nord, og ovenlysvinduet og den brede skydedør mod syd trækker haven ind i køkkenalrummet,” fortæller Lars Hede.

© Milton Huse

Den gamle have tilfører charme til det nybyggede hus. Træer, hegn og syrenbuske er bibeholdt, ligesom enkelte planter er blevet genplantet efter nedrivningen.

© Milton Huse

Selve køkkenet er holdt i neutrale nuancer, der spiller smukt sammen med de varme akustikgulve.

© Milton Huse

I køkkenalrummet sørger ovenlysvinduet og de høje vinduer for masser af naturligt lys.

© Milton Huse