Villa ved vandet

Mette Rokkedal, hendes mand og deres to børn boede i et lækkert nybygget hus. Men der manglede noget stemning, som de fandt i en patriciervilla i Østjylland.

© Andreas Mikkel Hansen

Hvis de tidligere ejere kom forbi, ville de næppe genkende patriciervillaen ved vandet.

Det hus, Mette Rokkedal, hendes mand Niels Hasager Rokkedal og deres to børn faldt for, er der stadig. Men alle de mange detaljer, der skæmmede, forstyrrede og var et udtryk for stilforvirring, er brækket op, revet ned og kørt bort.

  • Vi kan bedst lide faldefærdige huse, fordi man så kan tage noget gammelt og gøre det til noget nyt, forklarer Mette Rokkedal, der sammen med en kompagnon ejer Køkkenstudio Horsens, som har stor erfaring med ombygninger af køkkener, badeværelser, garderober og også står for andre indretningsopgaver.

Den erfaring, fik hun brug for i forbindelse med sin egen ombygning, hvor stort set hver sten, bræt og spær i det 300 m2 store hus er blevet vendt.

Gulvene blev brækket op og de sænkede lofter revet ned. Stueetagens belysning er lavet oppe fra førstesalen, så der ikke er synlige ledninger. Der er trukket nye kabler og lavet nye elinstallationer, og på loftet har forældrene indrettet et fantastisk soveværelse i det, der engang var et bart og koldt loftrum.

Mange vinduer er ført til gulv for at åbne huset op, og en del døråbninger er udvidet. Der er desuden fjernet døre, især i entréen, hvor fem døre skabte uro og forvirring. Men den største opgave var en grim 1960’er-tilbygning, som blev revet ned og en ny tilbygning blev bygget op.

  • Fra vinduerne kunne man kun se ind til naboen. Det syntes vi var synd. Vi vil nyde vandet, og jeg synes, at det er ren terapi at stå op til den udsigt om morgenen. Så vi rev tilbygningen helt ned, og lavede vores egen, som er tegnet af Vision Arkitekter, sådan at den er bygget i to etager med tagrejsning, så man ikke kan se udefra, at det er nyt.

Netop mødet mellem nyt og gammelt er vigtigt for Mette Rokkedal, og hun lægger ikke skjul på, at selvom hun vil bo i 2013, med de fornødenheder der hører til, så sætter hun pris på, at der har boet nogen før dem.

  • Vi kom fra et hus, vi selv havde bygget. Et skønt hus. Men vi oplevede, at rummene var bygget til en bestemt funktion, som det så var svært at lave om på.

I det her gamle hus er alt lidt mere flydende. Man kan ændre funktionerne over tid. Men sjælen kommer også af, at huset indgår i en sammenhæng med de øvrige huse i kvarteret, at der står gamle træer på grunden, og at det hele har en patina, der giver den her fornemmelse af kontinuitet, mener Mette Rokkedal.

Hele ombygningen har taget halvandet år, fra familien købte huset, til de flyttede ind. Men går man Mette Rokkedal lidt på klingen, indrømmer hun med et skævt smil, at hun nok aldrig bliver helt færdig.

  • Jeg rykker rundt på mine ting mindst en gang om året. Jeg synes, at det er detaljerne, der gør en forskel. De giver liv og aktivitet i ens omgivelser, griner Mette Rokkedal.
© Andreas Mikkel Hansen

Mette Rokkedal ejer firmaet Køkkenstudio Horsens, der løser indretningsopgaver for private og firmaer.

© Andreas Mikkel Hansen

Hoveddøren har parret selv tegnet og fået håndlavet af en snedker. Døren i engelsk stil passer flot til huset og byder velkommen på en elegant måde.

© Andreas Mikkel Hansen

Dinesen-planker skaber ro og struktur. Brændeovnen i hjørnet er købt fra en svensk ødegård. Sofaerne er købt brugt, sofabordet er Poul Kjærholms PK 61, og pendlen herover er fra Møller & Rothe. Brændekurven er fra Nordal.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet fra Multiform er designet af Mette Rokkedals eget firma. Bordpladen er af corian, og armaturerne er fra Dornbracht. Barstolene er fra La Palma. Maleriet er af Pernille Steinhauer.

© Andreas Mikkel Hansen

Højskabsvæggene er malet i en brun-grå nuance for at skabe kontrast til det hvide. Her er plads til alle hvidevarerne og et vinkøleskab. Pendlen Aeros fra Louis Poulsen er hypermoderne og spiller sammen med stukken i loftet. Maleriet er af Vivi Haacke.

© bobedre.dk

Mette Rokkedal med hunden Bailey ved spisebordet i vild eg, som hun sælger i sin butik. Stolene er Arne Jacobsens 7’er-stole, lampen LC Shutters er fra Louis Poulsen.

© Andreas Mikkel Hansen

Bamsestolen, der er ombetrukket af boegh-lisberg.dk, har fundet sig flot til rette med Marokko-pude, kelim-tæppe fra Brandt Indoor og sofabord fra Køkkenstudio Horsens. Den afrikanske maske er en souvenir fra en rejse, og figurerne i vinduet er af Vivi Haacke.

© Andreas Mikkel Hansen

Tv-stuen var tidligere et kontor. Men det blev aldrig brugt, for Mette Rokkedal sidder altid ved spisebordet, når hun skal arbejde.

© Andreas Mikkel Hansen

Den smukke soveværelsesdør fra genbyg.dk viser, at man nu er på vej ind i de voksnes komfortzone.

© Andreas Mikkel Hansen

Det tidligere loft, der var koldt og nøgent, er blevet til et skønt soveværelse med tilknyttet bad. Sengen har Mette Rokkedal selv bygget. Sengetæppet er fra Munthe plus Simonsen, og lampen i loftet er fra Møller & Rothe. Bænken forrest er købt hos La Maison i Aarhus. Billedet er af Marlene Kjær.

© Andreas Mikkel Hansen

Bag soveværelset ligger forældrenes badeværelse, som er en vidunderlig lille oase, hvor man har fået meget ud af den begrænsede plads, ved at tredele det, så toilet, bad og vask/spa får hver deres zone. Vaskemøblet er fra Multiform og spejlet fra La Maison.

© bobedre.dk

Brusebadet er praktisk indrettet, så man får mest muligt ud af pladsen. Brusehoved, håndbruser og vandfald er fra Dornbracht.

© Andreas Mikkel Hansen

Fra entréen har man et flot kig i hele husets længde. Løberen er fra Køkkenstudio Horsens, taburetten er fra Tine K, og det hvide møbel i siden er specialbygget hos Multiform. Lamperne er købt ved Møller & Rothe.