Usædvanlig vellykket indrettet hjem på Sveriges vestkyst

Josephine Ekström har evnen til at mikse design fra forskellige årtier med etniske mønstre og unikke fund. Tag med til et usædvanlig vellykket indrettet hjem på Sveriges vestkyst med udsigt over Øresund.

ETNISK OG NORDISK
© Birgitta Drejer
Etniske berbertæpper, vandkrukker af ler blandet med antikke svenske barokborde og skabe fra 1800-tallet og stramt design fra 50’erne. Hos Josephine Ekström, der er indehaver af interiørbutikken Lily & Oscar, kan man forvente det uventede i hendes lyse hjem i Höganäs i sverige, som hun deler med sin mand Rikard og børnene Emmie på 10 år, Noah på 8 år og Lily på 5 år. Huset på 200 m2 rummer, ud over en udsigt til Øresund, samlingen af hendes mange fund og er essensen af hendes sans for æstetik og originale kombinationer. Josephine har det særlige blik for at sammensætte materialer og detaljer, der skaber stemning, fornemmelser og en sanselighed, som kan mærkes over hele huset, der er blevet sat i stand fra tag til gulve. Hun er også en efterspurgt boligstylist med kunder over hele verden. – Inspirationen til mine sammensætninger finder jeg overalt – i boligmagasiner, hos folk, jeg kender, på restauranter og hoteller. Og rejser, fordi det at være væk fra det vante giver nye indtryk, som jeg bruger i min kreative og skabende proces. Jeg kan godt lide at blande nye og moderne ting med antikke, fordi mikset mellem stilarter og materialer giver tyngde og en interessant og tankevækkende stil, hvor man hele tiden ser tiderne op imod hinanden. især holder jeg af det unikke fund. Derfor går jeg på auktioner og antikmarkeder både i sverige og på mine rejser rundt om i verden for at finde den særlige skål og altid design fra 50’erne, som jeg har en forkærlighed for. – Vi elsker vores hjem. De rolige linjer og glæden ved at se på godt klassisk design - både nyt som gammelt.

© Birgitta Drejer

Det er det enkle udtryk med anderledes detaljer, der interesserer Josephine. Men ikke detaljer som smånips og alt for fyldte flader, men derimod linjer, som er visuelt tydelige som skabe, borde og krukker med volumen.
-De ting, jeg omgiver mig med, skal helst være store. små ting roder og forstyrrer. Ligesom farver. Jeg foretrækker at bo med douce farvetoner og med det grafiske element i form af sort og hvidt, hvor jeg en gang imellem tilfører en farveklat for at gøre indretningen mere spændende. Alle skal kunne lide at være i deres hjem. Det vigtigste er at kunne trives og slappe af. Så når man har følelsen af at længes hjem, er man lykkedes med sin indretning.

© Birgitta Drejer
Stuen er et mønstereksempel på Josephines evne til at kunne mikse alt ind i en harmonisk ramme. Den stramt designede sofa fra 60’erne i sort skind er fra COR, og enkelheden får fint modspil af Harry Bertoias Diamond Chair fra 50’erne, som er Josephines favorit, og som i materialeudtryk glider ind i designet på sofabordet fra 80’erne, der er fundet på et loppemarked i København. Den sorte Bold Chair med tubede former er fra Lily & Oscar. Let svævende over møblementet hænger Arco-standerlampen fra Flos, som Josephine har købt på auktion. Hun har en svaghed for spejle i alle størrelser og former og deres evne til at skabe refleksioner og nye rumoplevelser, som de tre runde spejle fra 60’erne. Brune nuancer og vævede mønstre - de afrikanske puder og lerkrukken fra Lily & Oscar – skaber en blød, levende kontrast til stuens stramme linjer.

© Birgitta Drejer
Modernistisk enkelhed i form af Marcel Breuer-stolene fra Bukowskis Auktioner blandet med et Beni Ourain-tæppe fra Lily & Oscar, en kakkelovn af nyt design, men med inspiration fra 1800-tallet fra Gabriel Keramik og et sidebord af marmor designet af Eero Saarinen fra 60’erne. Alt tilsat et venetiansk glasspejl fra en auktion og antikke asiatiske krukker.

© Birgitta Drejer
Et ramponeret skab fundet på Lauritz.com fik nyt liv med maling og knofedt af Rikard og fungerer i dag som tv- og bogskab. Urnerne er antikke kinesiske og kommer fra Josephines butik Lily & Oscar, ligesom gulvvasen og stolen Bold Chair, der med sin rørformede konstruktion står skulpturelt i rummet.

© Birgitta Drejer
Metal og marmor – cool og enkelt. Lampen i sort marmor er fra Lily & Oscar, og BMF-lysestagerne er fra en auktion.

© Birgitta Drejer
Stramt design blandet med poetisk nostalgi og hård industri. Det første indtryk, som møder en hos Josephine Ekström, er hendes sans for kombinationer af alle tider, som den industrielle lampe fra 40’erne fra Olsson & Jensen, spejlet med guldramme fra Bruun-Rasmussen, et arvet svensk 1800-tals skab. Alt blandet med 60’er-design i form af stumtjeneren fundet i Tyskland, den arvede Tulipstol og pendlen fra Octobulb. Plaiden er fra No. 74, og de afrikanske tekstiler er antikke.

© Birgitta Drejer
Nuancer af grå og brun skaber en rolig atmosfære i spisestuen. Det enkle, gustaviansk udseende spisebord er sammensat med gamle originale Eames-stole af glasfiber fra Lauritz. com, og den industrielle lampe er fra Olsson & Jensen. Som dekorativ billedkunst hænger en tapetrulle med et design af Deborah Bowness. De afrikanske masker i vinduet er fundet på et antikmarked i Paris.

© Birgitta Drejer
På husets anden sal samles familien om aftenen for at se tv eller spille. Sofaen af sort læder er fra Dux, og glasbordet med messing og kromstel er svensk design fra 80’erne tilsat tysk design med Nagelstagerne fra 60’erne, der snor sig i vejret. Blødt organisk liv har Josephine skabt med det grafiske Beni Ourain-tæppe fra Lily & Oscar og en trætaburet fra en antikvitetshandel på Österlen. En opslagstavle sørger for skiftende liv med billeder, sjove udklip fra magasiner og fotografier. Den minimalistiske pendel med ledning og oversized pære er fra Lily & Oscar.

© Birgitta Drejer
Josephine holder af at blande stilarter, som i sammensætningen mellem bordet i barokform med originalt bemalede balusterben og stramt designede Eames-stole fra 50’erne. Sysler som skriverier, tegning og spisning foregår her. Det rummelige fad er fra Sydfrankrig, og de antikke kinesiske urner kan fås i Lily & Oscar.

© Birgitta Drejer
Soveværelset ligger i åben forlængelse af det store opholdsrum på 2. sal. Det lysegrå sengetæppe af hør er fra Olsson & Jensen, og puderne af mørk velour er designet af Christina Lundsteen og fra Lily & Oscar.

© Birgitta Drejer
En støvet-grå kommode underbygger farvevalget i soveværelsets rolige stemning, sammen med den kinesiske lerkrukke, den afrikanske maske fundet i Paris og sort-hvid- grafikken af Picasso. Hånden af stål er fra Wiingaard Boheme Interieur i København, og den er oprindeligt blevet brugt som mål for tilvirkningen af gummihandsker.

© Birgitta Drejer
På første sal har familien skabt et fællesrum, hvor man kan slappe af og læse i sofaen eller tegne og skrive ved bordet. En gymnastikmåtte af læder fundet på et antikmarked i København bliver brugt som daybed, hvor velourpuder designet af Christina Lundsteen fra Lily & Oscar skaber et blødt, farvet underlag. Wirestolene af flettet metal designet af Harry Bertoia står som en effektfuld kontrast til de bløde linjer.

© Birgitta Drejer
Lyst, enkelt og fornemmelsen af romersk bad – badeværelset med hvide kakler, fliser og mosaik af natursten har parret selv designet.