På første parket ved fjorden

En drøm om at bo på første række ved Roskilde Fjord blev til virkelighed, da genboens søn bankede på døren hos Marianne Eriksen og Trygve Kalf Hansen i Jyllinge.

© Jesper Ray

Da det en dag bankede på døren hos Marianne Eriksen og Trygve Kalf Hansen i Jyllinge, var det et noget uventet tilbud, der bød sig til udenfor.

Genboens søn tilbød dem ganske enkelt at købe hans gamle sommerhus. På første række ved Roskilde Fjord, vel at mærke.

En drømmebeliggenhed for parret, der dengang boede på samme vej, blot i anden række, og gerne ville tættere på vandet. Marianne Eriksen og Trygve Kalf Hansen tøvede derfor ikke.

De slog til med det samme og gik i gang med at realisere drømmehuset til familien, der også tæller de to børn, Stella på seks og Asbjørn på otte år.

Parrets oprindelige tanke var at tage udgangspunkt i det eksisterende murstenssommerhus, men det stod hurtigt klart, at der skulle indgås for mange kompromisser for at få det hus, de ønskede. Derfor valgte de at rive det helt ned og starte forfra.

© Jesper Ray

Huset ligger direkte ud til Roskilde Fjord, og næsten uanset hvor på grunden man befinder sig, er udsigten betagende.

© Jesper Ray

Lyset strømmer ind fra flere vinkler i stuen, som er møbleret med en blanding af klassikere og nyere design: en patineret Wegner-sofa, et Børge Mogensen-sofabord og Arne Jacobsens AJ-stander-lampe. De to stole er fundet brugt, og den integrerede reol har parret selv tegnet. Rummene heri har forskellige dybder, så der er plads til både bøger og pynt.

© Jesper Ray

Ved indgangen står et opstammet fyrretræ og giver en hyggelig velkomst. I entreen ses Kartells opbevarings-møbel i tre moduler, Componibili.

© Jesper Ray

Et enkelt stilleben i den indbyggede reol. Uglen fandt Trygve Kalf Hansen på en løbetur, hvor den stadig havde en mus i sin klo, og derfor blev den udstoppet sådan.

© Jesper Ray

Ved trappen hænger et imponerende oryx-hoved, som er en gave fra Trygve Kalf Hansen til Marianne Eriksen. De to plakater er tegnet af Sikker Hansen.

© Jesper Ray

Gangarealerne er beklædt med en art skifer, som giver en flot kontrast til det ellers hvide interiør. Bænken er fra Børge Mogensens Asserbo-serie, og vægdekora-tionerne til venstre er fra Trygve Kalf Hansens familie.

© Jesper Ray

Køkken-alrummet er holdt enkelt og lyst med hvide vægge, gulve og lofter. Yderst til højre står Kaare Klints safaristol, og over sofaen hænger et matrikelkort over området og et søkort over fjorden.

© Jesper Ray

Det store køkken-alrum er familiens samlingssted, hvor de kan nyde udsigten og hinandens selskab. Rundt om det store egetræsspisebord, som er fundet på en skole, står Arne Jacobsens 7’er-stole og Stokkes Tripp Trapp-stole til børnene. Det hvide køkken og bordpladen er fra IKEA.

© Jesper Ray

For enden af haven har Marianne Eriksen og Trygve Kalf Hansen bygget en træterrasse, så udelivet får optimale betingelser og kan nydes tæt ved vandkanten. Møblerne er ubehandlede, så de med tiden får den patina, parret holder så meget af.

© Jesper Ray

Køkken-alrummet med den store terrasse i forlængelse vender ud mod fjorden, så familien får mest muligt ud af udsigten. De tre krenitskåle er arvet fra Trygve Kalf Hansens farmor og giver en flot kontrast til både udsigt og det ellers hvide rum.

© Jesper Ray

Den store terrasse er lavet af ubehandlet fyr, der med tiden bliver sølvgråt. Liggestolene har Trygve Kalf Hansen selv lavet af cedertræ og fyr. Bord og stole i baggrunden er af Børge Mogensen fra serien Asserbo.

© Jesper Ray

Alle husets værelser er bygget i samme størrelse, så de helt uden problemer kan byttes rundt, efterhånden som familiens behov ændrer sig. I det hvide soveværelse hænger fotokunst af Henrik Brahe.

© Jesper Ray

På en bænk ved husets indgang sidder en skulptur af ukendt oprindelse. Den fulgte med købet af et tidligere hus og har fulgt parret gennem de sidste mange år.

© Jesper Ray

Da huset blev bygget lod Marianne Eriksen og Trygve Kalf Hansen et træ vokse op igennem terrassen - som en overraskende og spændende effekt. Det sortmalede cedertræ reflekterer livligt solens stråler og giver masser af spil i husets facade.