Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Optikeren, som lagde brillerne på køkkenhylden

Pernille og Kim Juel har over en periode på fem år renoveret deres klassiske villa nord for København med funktionalisme og blød minimalisme i fokus.

© Steen Evald

Kim Juel har stor kærlighed til godt håndværk. Og han sætter pris på at udføre det selv. – Det er vel nærmest en hobby. Og at renovere et hus som vores har været en måde at udleve de kreative tanker og ideer på, som Kim altid går rundt med, fortæller hans hustru Pernille Juel.

Huset er en klassisk patricierejendom fra 1916. De mere end 300 m² var opdelt i to selvstændige lejligheder: én i stuetagen og én på første sal. Under istandsættelsen blev adskillelsen mellem de to lejligheder bevaret.

Familien– Pernille og Kim Juel samt de to døtre, Caroline og Emilie –har nemlig boet i huset under hele forløbet. På den måde kunne de koncentrere sig om den totale renovering af én etage ad gangen og alligevel have en dagligdag upåvirket af støv, puds og larm.

© Steen Evald

Familien Juel består af Pernille og Kim, samt deres to døtre Emilie og Caroline.

© Steen Evald

Skaktern er som regel sorte og hvide men Pernille Juel syntes, at det blev for hårdt i udtrykket i entreen. Hun malede i stedet gulvet i en brun nuance, der hedder Cuba-brun. Den går godt i klang med det smukke mahognitræ på spejl og gelænder. Det fine spejlmøbel er et arvestykke.

© Steen Evald

Køkkenet er husets centrum Der er tænkt nøje over arbejdsgange og placering af funktioner. De hårde hvidevarer har fået deres egen væg, mens køkkenøen på den side, der vender mod spiseafdelingen, rummer alt, hvad der skal bruges i det daglige.

© Steen Evald

Indbygget pejs Pejsen er på én gang fremtrædende i rummet og passet dygtigt ind. Den er etableret i den gamle skorsten. Hvad man ikke kan se her, er, at pejsen har “vinduer” i to sider, så ilden kan nydes fra spisebordet såvel som i selve køkkenet.

© Steen Evald

Diskret skjulested Skabet med jalousilågen er tænkt som skjul til stikkontakter og elkedel. Altså de ting, som er rare at have ved hånden, men som man helst ikke vil se på.

© Steen Evald

Arvestykker og pædagogiske udsmykning Lampen over spisebordet er resultatet af en kreativ fusion: Skallen er et moderne køb fra Moooi, og krystallysekronen indeni er et arvestykke. Den er gået på omgang i familien gennem tyve år og ankom i en papkasse – som samlesæt. Ingen havde hidtil formået at rekonstruere den. Verdenskortet på væggen er en Wallsticker fra Ferm. Det hedder World Map. Med børn i huset har det fået en pædagogisk funktion.

© Steen Evald

Smukt og funktionelt Som et eksempel på Pernille og Kim Juels grundtanke om, at ting ikke kun skal være smukke at se på, men også have en funktion, står bistadet på terrassen. Efter bierne er flyttet ud, er hynderne til havemøblerne flyttet ind og ligger dermed beskyttet for vind og vejr.

© Steen Evald

Enkelhed og symmetri i den ene stue brudt af feminine puder fra Gitte Bang – syet af gamle duge. Sofaen er en Ektorp fra Ikea. Om vinteren får den sort betræk på for at ændre det lyse udtryk lidt. Loftlampen fra Moooi er anbragt lige under loftet. Den sorte farve, der går igen i det blanke bord fra Multiform, skaber balance. Kobberfadet på gulvet er en antikvitet – og smukt til opbevaring af blade. De to standerlamper har Kim Juel selv lavet.

© Steen Evald

Luftigt og køligt Huset ligger højt med udsigt over villabyens tage – det fornemmer man især i soveværelset. Den runde, lyse karnap leder tankerne i retning af et observatorium eller – som Kim Juel synes – broen på et skib. Det indbyggede skab har Kim Juel selv lavet.

© Steen Evald

Lyst og gennemført Da parret nåede til badeværelset i deres lange renoveringsproces, rev Kim Juel alt ned –bogstavelig talt. Her var intet tilbage – hverken vægge eller loft. Det stod som et billede på hans perfektionisme, fortæller hans hustru, da rummet måtte lade livet, fordi vinduet sad 20 cm for lavt. Den operation forlængede projektet med tre måneder, men til gengæld blev resultatet præcis, som Kim Juel ønskede. Det store ovenlysvindue giver ekstra meget lys i rummet, og et speciallavet trekantet vindue giver også ekstra lys og udsyn. Interiøret er fra Multiform, og møblet fortsætter hen over toilettet og skjuler på den måde wc-installationerne.

© Steen Evald

Ekstra bad Der er varmt vand i den udendørs bruser, og den bruges dermed dagligt, året rundt – også efter en løbetur. Privatlivet er sikret ved en dekorativ, rund niche bygget af tynde rafter.

Relaterede Artikler