© Getty Images

Når børnene flytter hjemmefra, er der pludselig for meget plads

Parret her elsker deres hus, som de har boet i næsten 20 år. Men nu, hvor børnene er rykket ud, er der pludselig meget plads - lidt for meget. Hvordan løser man det luksus-problem?

Kære Lone.

Vores dejlige hus har ca. 19 år på bagen. Børnene er flyttet hjemmefra, og krav og forventninger har ændret sig. Jeg håber, du kan hjælpe os i gang med en evt. renovering.

Mit primære ønske er et større køkken. Mit eget forslag er at vælte halvmuren, men i indhakket imellem køkken og entré/vindfang har vi vores spisebord stående, som vi tit anvender med udtræksplader, når vi har gæster. Bordet trækkes ud på skrå så vi kan sidde ca. 18 personer gennem hele stuen.

Som det er i dag, har jeg inddraget flere af skabene i bryggerset til køkkenting pga. pladsmangel. Også spisekammeret og garderoben er lidt små, men det er til at leve med.

Endelig vil jeg gerne have renoveret vores badeværelse. Sauna og spabad bruges sjældent, men jeg har svært ved at se, hvordan vi kan anvende den overskydende plads til noget fornuftigt.

Med venlig hilsen Lillian og Hans Peter H.

Kære Lillian og Hans Peter.

Umiddelbart ser det ud til at være et rart hus kun at være to i i hverdagen, da det er gode rumstørrelser og en fin opdeling med jeres private afdeling og en kontor/gæsteafdeling, der kan lukkes af, når den ikke er i brug. Det lille køkken med en facon, hvor man skal vende sig hele tiden, kan jeg godt forstå, at I ønsker dig væk, og jeg synes bestemt at I skal udnytte hele facaden og inddrage bryggerset i planlægningen, så I får den opmagasinering, som I har brug for. Det lille fadebur blændes af og lægges til jeres garderoberum i stedet. Den nye vægplads i bryggerset indrettes med 3 eller 4 gode højskabe med udtrækshylder og skuffer til en masse kolonialsager.

Køkkenets base er den lange side med vask og kogeplads imellem vinduerne og to højskabe ind mod bryggershjørnet til kølefrys og ovne. Hertil kan I så vælge mellem to løsninger som skitseret, hvor den ene er med en lang skænk til jeres service eller løsningen med en halvø, der både giver ekstra skuffeplads men også mulighed for et par siddepladser. I begge tilfælde er der placeret et højt vitrineskab for enden mod entreen, hvor der er rigtig god plads til glas, service og kogebøger. Der er stadig plads til jeres langbord på skrå...

Med hensyn til badeværelset, så er det dejlig lyst og skønt med god plads, når saunaen forsvinder. Her er plads til en langside med væghængt toilet og et bord med to vaske og et stort spejl. For enden en virkelig rummelig bruseniche og et indhak enten til et mindre kar eller et stort linnedskab. Foran vinduet en rar bænk til tøj og siddeplads når man skal ordne fødder. Det skæve hjørne har jeg lukket af og lagt til soveværelset i stedet, med en ny spejllåge og gode hylder til linned eller sko. Døren genanvendes i ny placering til badeværelset. Jeres garderoberum eller walk-in-closet er næsten dobbelt så stort med god skabsplads, og så er det rart at garderoben nu har fået vinduer med lys og mulighed for udluftning.

Bedste hilsener Lone