Modulhuset ved Roskilde Fjord
Moderne modulhus med udsigt til Roskilde Fjord, som er bygget i Letland på en grund med skeletrester fra middelalderen.
AfFjordkontor/Jakob L. Falhof, styling af Hanne Vind

©
Nicoline Olsen
Fortiden fylder meget i Roskilde. Domkirken behøver vist ingen særskilt præsentation, og det samme gælder Vikingeskibsmuseet. Men også undergrunden gemmer på hemmeligheder og overraskelser fra tidligere tider. Det gik for alvor op for Helle og Ole, da de efter længere tids søgen endelig fandt den perfekte grund med udsigt over Roskilde Fjord. For da de gik i gang med at grave ud til fundamentet, tittede fortiden frem fra undergrunden i form af et kranie.
- Gravemesteren troede, det var en sten. men da han slog til det, gik der hul i kraniet. Det lå lige inden for vores sokkel, men det lykkedes ikke at finde andre væsentlige rester, forklarer Ole.
Nogle år tidligere blev der fundet syv kvindelig i forbindelse med et byggeri lige overfor Helle og Oles grund. De stammede fra dominikanerklosteret sankt Agnes, der blev grundlagt i 1264 af Erik Plovpennings datter Agnes. Det er derfor sandsynligt, at kraniet på Helle og Oles grund også stammer herfra.
- Vi har indtryk af, at der kunne have været andre grave, da der var et par mørke firkantede aftegninger i lerjorden på ca 70 x 120 cm, men gravemaskinen stødte ikke på skeletrester, eller også var de allerede fjernet, siger Ole, der samtidig garanterer, at det ikke spøger i huset på trods af grundens tidligere funktion som kirkegård.
Mødet med fortiden fik imidlertid ingen indflydelse på byggeprojektet, som kunne fortsætte, efter at museet havde været forbi. Men inden projektet kom så langt, havde Helle og Ole kontaktet arkitekt Hans ladegård. Han besøgte grunden sammen med Helle og Ole, hvor de kiggede på mulige placeringer af huset. Udsigten over fjorden blev et afgørende ønske, og i dag nyder parret en herlig udsigt over vandet fra 1.-salen. Derefter tog arkitekten hjem til tegnebordet, og kort efter kunne han præsentere et modernistisk punkthus, placeret centralt på den skrånende grund. Førstesalen op er hævet og drejet ud mod Roskilde Fjord, så udsigten er så optimal som mulig.
Huset er bygget i moduler i nogle gamle sovjetiske u-bådshaller i letland, hvilket både har medført fordele og ulemper. En fordel er en lav pris, som har betydet, at der var mulighed for at vælge materialer og interiør af en høj kvalitet. Det gælder fx køkkenet, der er speciallavet til huset i valnød og marmor. En anden fordel var badeværelset, som var formonteret med armaturer, mosaiksten og det hele, da det ankom på en blokvogn. En ulempe har været, at modulerne kun med nød og næppe kunne blive 2,70 m og højst 4 m brede. Det er dog ikke noget, man tænker over. i stedet imponeres man over husets svævende udtryk og det arkitektoniske greb med at dreje overetagen i forhold til underetagen. Tilsæt hertil en elegant, international stil, krydret med eksotiske fund fra hele verden, og man har opskriften på et helt særligt hjem, hvor Helle og Ole i dag kan skabe deres egen fortælling, som med tiden bliver en del af den historie, de er omgivet af.
Billede: Øverste etage på huset er drejet i forhold til underetagen, hvilket skaber en fin overdækket terrasse med plads til et bord og lette metalstole. Den store lampe er en Københavner-lampe, som har belyst gaderne i København.

©
Nicoline Olsen
De skråtstillede metaldragere betyder, at huset syner let og svævende. De giver samtidig en næsten japansk stemning til bygningen.

©
Nicoline Olsen
Set fra denne side er huset trukket diskret tilbage bag træer og planter. Hele huset er beklædt med sorte metalplader.

©
Nicoline Olsen
Udenfor er opbygget små tableauer af ting hjembragt fra rejser og fund fra naturen - en dekorativ træstub, en vindharpe og et organisk stilleben af en hvalknogle hjembragt fra Grønland, drivtømmer og et fad med fossiler fra Marokko.

©
Nicoline Olsen

©
Nicoline Olsen

©
Nicoline Olsen
Det store mahogni-spisebord har Helle og Ole selv designet. De mørke Catifa-stole fra Arper passer flot til. De dekorative lamper er lavet af silkelarvepupper og giver et blødt lys. Butikken, hvor de er købt, er lukket, men tilsvarende kan købes hos Ango. Fra glasmontren overvåger en ugle stuen. tæppet er fra Campo & Co. interieur.

©
Nicoline Olsen
Den lange eksklusive skabsvæg er lavet af valnøddetræ og udført af en snedker i letland, hvor husets moduler også er bygget. skamlen, der har et sæde bestående af lodrette træstave, er købt på Bornholm.

©
Nicoline Olsen
Rummet under trappen udnyttes smart til en hyggekrog.
Den smukke træstub af elmetræ bruges som sofabord. Lampen hedder Parentesi og er fra Flos. Sofaen Orlando er fra Bolia.

©
Nicoline Olsen
Bordpladen er udført i upoleret marmor, der står flot til den mørke glød i valnøddetræet. Et par stykker poleret cedertræ pynter på bordet.

©
Nicoline Olsen
Køkkenfronterne er i valnød med håndlavede læderstropper som håndtag, lavet af Ole i samarbejde med en lokal lædersmed. Væglampen er fra Italien, men tilføjet en fin, hjemmedesignet kobberplade.

©
Nicoline Olsen
En opstilling af ting og dimser fundet på rejser - bl.a. en samling antikke klejnehjul fra Frankrig og tedåser fra loppemarkeder.

©
Nicoline Olsen
Et stenfad fra Grønland med fossiler bliver brugt til opbevaring af knive i køkkenet.

©
Nicoline Olsen
Omkring bordet bryder en af Wegners Y-stole stilmæsigt, og på en god måde, ud fra Eames-stolene.

©
Nicoline Olsen
Den lette loftslampe i papir er et fint modspil til glasbordet, lerfadet og træstellet. Skulpturen er et stykke forstenet træ fra GeoArt i Tisvilde. Lampen Lysende Sky af sejldug er designet af Birgit Østergaard.

©
Nicoline Olsen
Stuen på førstesalen får masser af lys fra de store vinduer. Sofaen er fra Campo & Co. Interieur. Lampen på væggen er fra Catellani & Smith.

©
Nicoline Olsen
Thomas Pedersens Stingray-stol er dekorativt placeret ved trappen på førstesalen. Dekorationen på væggen er gamle vinduesskodder, der er købt hos Campo & Co. Interieur.

©
Nicoline Olsen
I soveværelset har Helle og Ole valgt en skabsvæg, der er bygget omkring vinduet. Det skaber en hyggelig, hule-agtig stemning. Loftlampen er Artemides In Ei Katatsumuri.

©
Nicoline Olsen
Den smukke metalstol er købt i New York, fordi Helle og Ole syntes, den passede så flot til gangen i valnøddetræ.

©
Nicoline Olsen
En hylde i soveværelset fungerer som et funktionelt toiletbord. Lampen er fundet på et loppemarked, og de øvrige ting hjembragt fra rejser. Bemærk de flotte radiatorskjulere.

©
Nicoline Olsen
Badeværelset blev leveret ready-to-shower, hvilket betyder, at fliser, vask og toilet var monteret. Vasken er købt på et loppemarked i Danmark. Mosaikstenene er købt og sat op i Letland. Lampen fra Artemide hedder Artemide Pipe Sospensione.