Livet leves i den gamle vandmølle

Man når ikke særlig langt ind ad indkørslen til Pinds Mølle ved Brædstrup, før man forstår, at det her sted er noget helt specielt. En velsignet ro præger den gamle vandmølle, som Vibe og Jesper Krogh sammen med deres to sønner har forvandlet til et moderne og personligt landsted.

© Andreas Mikkel Hansen

Gamle mølle, som nu lægges ned. Oh, hvor var det hjem et dejligt sted. Mage til det ej man let kan finde. Skøn du var med dine stolte linde …

Ordene herover er fra et digt, som blev bragt i avisen i 1914, da Pinds Mølle ved Brædstrup ophørte med at fungere som vandmølle.

Ordene svømmer i følelser, og selv om stedet ikke længere er en vandmølle, så er det stadig –her 97 år senere – helt ualmindeligt dejligt og fuld af følelser.

Vibe og Jesper Krogh har nemlig forvandlet møllen til et hjem, der emmer af personlighed og charme, og det har gjort, at vi faldt pladask for det som den sidste vinder ud af tre i vores store Danmarks Skønneste Hjem-konkurrence.

© Andreas Mikkel Hansen

Pinds mølle ved Brædstrup er en aldrende sag, som stammer helt tilbage fra 1434. De gamle bygninger er skæve på den charmerende måde, og grunden omkring møllen supplerer fint med gamle autentiske frugttræer, mølleåen, en lille sø og lange kig ud over markerne.

© Andreas Mikkel Hansen

Vibe og Jesper Krogh finder en særlig ro i Pinds Mølle, der også lægger bygning til Jesper Kroghs firma, Luxbest, som blandt andet laver solafskærmninger. Vibe Krogh er til hverdag familiebehandler i Horsens Kommune.

© Andreas Mikkel Hansen

Bindingsværk, stråtag og klatreroser ... Så bliver det vist ikke meget mere idyllisk end her på gavlen af Pinds Mølles ene længe. Her hænger også et par fiskestænger klar, så frokosten kan fanges i mølleøen, der risler igennem grunden.

© Andreas Mikkel Hansen

Overraskelserne begynder allerede, når man træder ind i entreen på den gamle gård, for her bliver man modtaget af moderne gulv, døre i en skarp grøn farve og udtryksfuldt tapet. Der er ikke meget “vandmølle fra 1434” over den velkomst ... De gamle trækasser er marskandiserfund, og tapetet hedder Nordic Leaves og er fra Flügger. Lænestolen er fra Jesper Kroghs barndomshjem. Den har fået ny indmad og en gang sæbe efter ”et festligt liv i 60’erne med en milliard smøger og whiskysjusser”, som Vibe Krogh beskriver det.

© Andreas Mikkel Hansen

Den gamle mølleå risler stadig forbi huset og minder én om stedets oprindelige funktion. Far og sønner fanger ofte bækørreder til frokosten her. Grunden er på i alt 30 hektar.

© Andreas Mikkel Hansen

Opholdsrummet er blevet åbnet til kip og det har fuld- stændigt forandret rummet, som er blevet lyst og lækkert, selv om de små bondevinduer ikke er de mest gavmilde, når det kommer til at lukke dagslyset ind. Bjælkerne i toppen giver det idylliske look, men de får moderne modvægt af det mere stramme gulv fra Maxit Designgulv.

© Andreas Mikkel Hansen

Stuen emmer – som gårdens øvrige rum – af personlighed. Sofabordet stammer fra Jesper Kroghs barndomshjem. Hans far var hurtig, da der i 1962 blev fældet et stort egetræ, og lavede selv bordet, der her – snart 50 år senere – stadig står smukt og robust i al sin naturlighed.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet byder én velkommen med sin minimalistiske stil og varme glød fra teaktræet. Selve køkkenet er fra Køkkensnedkeren, og chaufføren, der kom med elementerne helt fra København, udbrød “det er sgu noget andet end Vestegnen”, da han nåede frem til Pinds Mølle ... Det er ikke mindst her i køkkenet, at det smukke, men samtidig praktiske gulv viser sit værd, for det tåler sliddet og de små uheld, der er uundgåelige i et køkken.

© Andreas Mikkel Hansen

Entreen byder på praktisk opbevaring der fortsætter i højden. Her var der også førstesal på oprindeligt, men efter, at der er blevet åbnet op til kip, er rummet blevet et helt andet. En magasinholder er kreativt anvendt som opbevaring af skateboards. Og så tænker den opmærksomme læser måske: Jamen, hvor skater et par teenagedrenge, når de bor så langt ude på landet? Svaret er, at de selvfølgelig har egen skateboard-rampe.

© Andreas Mikkel Hansen

En muret niche giver plads til praktisk og dekorativ opbevaring i køkkenet. På bjælken står fars snaps ... Hele Vibe og Jesper Kroghs vennekreds laver snaps, og som Jesper Krogh siger, så er man jo lige nødt til at prøvesmage, når man ses. Snapsen er lavet på vodka, og hvad Jesper lige har fundet af nye ingredienser ude i naturen. Små skilte på flaskerne afslører, at der pt. er smagsvarianter som pil, valnød, rønnebær, blåbær og vindrue. Og mængden af væske i flaskerne afslører, at hasselnød er en favorit ...

© Andreas Mikkel Hansen

Fra familiens terrasse har man et langt kig ud over grunden. På en af markerne kan man skimte Vibe Kroghs to heste, Thomas og Kottas.

© Andreas Mikkel Hansen

Vibe og Jesper Kroghs soveværelse er helt enkelt og lyst. Sengetøjet fra By Nord og planterne i vindueskarmene trækker den omkringliggende natur helt ind i dette rum også. To arkitektlamper fungerer som læselys.

© Andreas Mikkel Hansen

Buksbombedet – eller kirkegården, som nogle af Vibe og Jesper Kroghs gæster har kaldt det – er en af de ting ved Pinds Mølle, som de ikke kunne finde på at ændre, fordi de føler, at det hører til stedet. Det er anlagt af en tidligere ejer, men Vibe Krogh har selv plantet de 60 historiske roser – lyserøde ’Alfred de Dalmas’ – indeni bedet.

© Andreas Mikkel Hansen

Vibe Krogh og schæferen Chefen slapper af i den lille læsekrog i stuen. Den store bogreol skaber varme og personlighed i rummet, og PK 22-stolen, som Vibe sidder i, er præmien for at være kåret i BO BEDREs store jubilæumskonkurrence Danmarks Skønneste Hjem. Sidebordet er – selvfølgelig fristes man til at sige – en træstub fra egen skov, og den har selskab af en helt klassisk PH-standerlampe fra Louis Poulsen.