Lille Louisiana ved Ishøj Strand

Henrik Pedersen og Jan Oliver Booth faldt pladask for huset i Ishøj, allerede første gang de så det. Først senere fandt de ud af, at det var tegnet af Vilhelm Wohlert, som også har tegnet Louisiana i Humlebæk.

© Pernille Kaalund
Blot tanken om et tidligere forsamlingshus i Ishøj vil nok få mange mennesker til at lukke øjnene og klikke videre til næste boligannonce. Men ikke Henrik Pedersen og Jan Oliver Booth, som kun så de flotte linjer og den minimalistiske stil. De kunne se, at huset var noget særligt, og at det tiltalte deres sans for former, farver og materialer. Først senere fandt de ud af hvorfor. - Vi kunne se, det var en interessant bygning, men vidste egentlig ikke noget om arkitekten. Men da vi fik tegningerne af huset, fandt vi ud af, at det er Vilhelm Wohlert, der har tegnet huset. Vi elsker Louisiana, og vi kunne straks se lighederne mellem de to bygninger, fortæller Jan Oliver Booth. Huset emmer fra yderst til inderst af god kvalitet, og de naturlige materialer er brugt flot og fornuftigt i hele huset. Lyset strømmer ind af de kæmpe gulv til loftvinduer i stuerne og skaber en perfekt sammenhæng mellem ude og inde. Overalt kan man se ud i den smukke have med et mylder af blomster, planter, buske og træer fra hele verden: Husets arkitektur lader på forunderlig vis ude og inde smelte sammen. Huset, som tidligere havde tjent som forsamlingshus i Ishøj og senere som hjem for en familie med fire børn, var i rimelig original stand, da parret overtog det. Om end lidt slidt. Nu har Henrik Pedersen og Jan Oliver Booth sat huset i stand med stor respekt for den originale arkitektur og de smukke, naturlige materialer. Et nyt badeværelse blev lavet, og køkkenet, som var malet i fire lyserøde nuancer for at matche de rododendron, der blomstrer uden for vinduet, røg til autolakering, og et nyt Smeg-komfur blev installeret. - Men udover at renovere varmesystemet, reparere en mur og købe nye hårde hvidevarer til køkkenet har vi ikke lavet store ændringer, siger parret. I den 2000 m2 store have er der blevet plantet en masse, lavet nye bede og en køkkenhave. Jan Oliver Booth bringer gerne planter med hjem fra alle sine moderejser rundt om i verden, og så bliver de pottet om ved plantebor- det i baghaven, når han kommer hjem. Derefter tager Henrik Pedersen over. Han er uddannet dekoratør, og han står gerne selv for havens indretning, og dekoration i form af accessories, pynt og møbler. På den måde, og ved at få det bedste ud af hinandens evner og interesser, har de skabt en indbydende have med kroge, hyggerum og detaljer, der matcher indretningen af de mange indendørs kvadratmeter perfekt. Her har de nemlig på samme vis skabt tableauer, kroge og så at sige personliggjort hvert et hjørne af huset med et skønt og eklektisk miks af arvestykker, fund fra Lauritz.com, designermøbler og hjemmegjort brugskunst. Vel at mærke uden at det er blevet overpyntet eller usammenhængende - og det er hér, kunsten ligger. - Vi gik ikke op i at finde de rigtige arkitekttegnede møbler til huset, men i at skabe et miks af vores personlige ting. Vi har arvet en del, og det var en udfordring at få det hele til at passe ind i det moderne hus, fortæller Jan Oliver Booth.

© Pernille Kaalund
Stuen er et fantastisk miks af nyt design og ældre klassikere, retrofarver samt bløde og hårde former, som tilsammen skaber et spændende univers, man har lyst til at bevæge sig ind i og gå på opdagelse i. Stenpufferne på gulvet er fra Living Stones. Sofaen er fra Raun, og billedet på væggen er et stykke svensk tekstil. Sofabordene er lavet af en smed i England, og lamperne over bordene og reolen er loppefund, der har kostet en rund tier pr. stk. Keramik og glas på bordene er købt antikvarisk. Træbordet ved siden af sofaen er fra 1950’erne og er købt på Lauritz.com. Farve-installationen på væggen er lavet af genbrugte askbægre fra Henrik Pedersens designkontor og er lavet af farvet Perspex.

© Pernille Kaalund

Henrik Pedersen, chefdekoratør, og Jan Oliver Booth, menswear-designer.

© Pernille Kaalund
Køkkenet er fuld af farver og mønstre i ægte retrostil. Det blomstrede tapet er fra Svensk Tenn, og stolene er designet af Eames - her med flere forskelligtfarvede sæder. Bord og lampe har Verner Panton skabt. Den ovale skål har Jan Oliver Booth lavet, og den anden er fundet på et loppemarked.

© Pernille Kaalund
En flot og elegant opstilling: Vaserne fra Habitat er keramik med metalglasur, hvilket giver en helt særlig farvedybde og glød. Printet på væggen er af en kvindelig kunstner fra 1970’erne, som ejerne ikke kan huske navnet på.

© Pernille Kaalund
Halvdelen af stuen på øverste etage har vinduer fra gulv til loft ud mod haven, hvilket skaber et fantastisk lysspil i stuen. Skænken er af Børge Mogensen, og kunsten på væggen, bl.a. tekstilprint lavet af Jan Oliver Booth, er blevet rammet ind.

© Pernille Kaalund
Et smukt kig gennem den øverste stue, der er opdelt af en dekorativ pejs med åbning på begge sider. Lysestagerne i træ er fra CasaShop. Wiggle Side-stoleni baggrunden er af Frank O. Gehry.

© Pernille Kaalund
Det store foto i spisestuen er fra en foto-session for interiør- og tøjfirmaet Karmameju, hvor huset blev brugt som location.

© Pernille Kaalund
Kender man Louisiana, vil man føle sig hjemme i Henrik Pedersen og Jan Oliver Booths entré. Brugen af egetræ til trappen, den lamel-opbyggede hoveddør og de brændte klinker på gulvet er som taget ud af den del af det kendte museum, som Wohlert har tegnet.

© Pernille Kaalund
Soveværelset ligger lyst og dejligt med direkte adgang til hyggekrogen på terrassen. Indretningen i soveværelset er afdæmpet hotel-stil. De blå billeder på væggen er print af nogle af Jan Oliver Booths tekstildesign. Ejerne holder meget af blå, og man ser farven gå igen flere steder i huset.

© Pernille Kaalund
Terrasse og have er adskilt af et dekorativt højbed, der er plantet til med bl.a. hosta og alium. Et lille springvand, hvor der leges med naturens former kontra det forarbejdede, er der også blevet plads til.

© Pernille Kaalund
Hyggekrogen er indrettet i et hjørne af terrassen, hvor vinden sjældent når ind, men solen til gengæld varmer dejligt om morgenen. Her, blandt blomster, dufte, lanterner, krukker og fuglefløjt, nyder parret at spise morgenmad, når vejret er til det. Blåregnen skaber en idyllisk atmosfære og er desuden nem at holde: Når blot den står ved en syd- eller vest-vendt væg, vokser den til og blomstrer lystigt med kun ganske let beskæring.

© Pernille Kaalund
Bag spisebordet har Jan Oliver Booth og Henrik Pedersen indrettet en lounge med en sofa fra Ikea. Forkærligheden for den blå farve ses i valget af bord, puder og plaiden, der er fra Kirk’s Bazar. Keramikfadene har Jan Oliver Booth lavet. Den sjove metal-edderkop er fra Henrik Pedersens arbejde.

© Pernille Kaalund
I baghaven har parret indrettet et duft- og smagshjørne med masser af krydderurter, der vokser i palle-rammer, der har fået en gang træbeskyttelse. Det rustikke plantebord bliver næsten overmandet af frodigheden i haven: Jan Oliver Booth samler på planter, og han har importeret planter fra sit hjemland Storbritannien, men også fra Kina, Japan, Holland og mange andre steder. Når han er på rejse - og det er han tit - tager han som regel en plante eller to med hjem til haven eller huset.