Kom indenfor i det sydsvenske hus

Parret i Sydsverige ønskede sig et hjem, hvor de kan have gæster på besøg, være sammen som familie eller bare være alene. De fik et åbent og foranderligt hus, der mikser ude og inde – og de nyder det.

© Tim Wahlfried

På færøerne holder man sammen – også selv om man for mange år siden er flyttet til Sverige. Så da Synnøve og hendes mand skulle bygge et nyt hjem, bad de selvfølgelig Synnøves søster og svoger, der ejer tegnestuen Lofti Arkitekter AB, om at stå for byggeriet. Alle tre er opvokset på Færøerne, og når man både er familie og landsmænd, er der ingen tvivl: Man hjælper hinanden. – Vi havde nogle overvejelser om, at det måske kunne være lidt farligt, for hvis projektet ikke blev, som vi havde forestillet os, ville det så gå ud over det gode forhold, vi har til hinanden? Men naturligvis løste Ólavur opgaven præcis så godt, som vi havde forventet. og vi har det bedre sammen end nogensinde tidligere, griner Synnøve. Familien havde to ønsker, der skulle gå hånd i hånd, da huset blev projekteret - det skulle på en og samme gang være en familiebolig og et hus, der er egnet til selskaber. - Vi nyder at have gæster, så det var vigtigt for os, at vores hjem er indrettet til at modtage gæster, siger Synnøve. Derfor er alle de private værelser, bad, soveværelser, garderober o.l., samlet på øverste etage, hvor man begynder dagen i eget tempo. Forældrenes soveværelse, bad og garderobe ligger på den ene side af trappeafsatsen, og de to døtres bad og værelser på den anden. - Jeg vidste fra starten, at jeg ville have eget master bed-area og en adskilt afdeling til pigerne, skyder Synnøve ind. Tonerne er holdt i det afdæmpede: Interiør i mørke farver og gulve i røget eg skaber ro og markerer overgangen mellem den øverste, private del og underetagen, der har betongulv. Bindeleddet er trappen mellem over- og underetagen, som samtidig er husets mest spektakulære detalje. - Det er bestemt meningen, at den skal være iøjnefaldende. Den skal give huset et blikfang – et symbol, siger Ólavur á Lofti. I underetagen flyder rummene sammen i en åbenplan-løsning. Køkkenet er lagt i centrum, lige ved trappen, og med direkte kontakt til både spisebord og tv-stue – og for den sags skyld terrasse, pool og ude-lounge, hvis terrassedørene er trukket fra. - Vi tænkte over, hvordan et selskab forløber: Man laver mad, får en drink på køkken-øen, spiser ved spisebordet og går så udenfor. Med denne løsning er der altid kontakt mellem køkken og gæster, siger Synnøve. Bagest i huset er et kontor samt endnu en stue, som kan være et lidt mere privat område eller åbnes op mod terrassen alt efter behov. Både inde og ude er der betongulve, som i uderummet er fliseskåret med en vinkelsliber for at undgå frostskader. - Vi har med vilje blandet hårde materialer med mere organiske materialer, som bløder dem op, siger Ólavur á Lofti og peger på dørene, gulvene i overetagen og trappen, der i røget eg. Samt ikke mindst husets grønne sedum-tag og plantevægge, der er placeret på garagen, ved indgangen og på en endevæg i haven. - Det, jeg synes er så fantastisk ved huset, er, at det er en oplevelse af bo her. Det forandrer sig hver eneste dag, og det nyder jeg, siger Synnøve.

© Tim Wahlfried

Allerede ved ankomsten til huset i Sydsverige lægger man mærke til, at der er lagt vægt på at få det indre og ydre til at spille sammen. Den svungne indkørsel harmonerer med den markante trappe, som er husets vartegn. Samtidig er der lagt vægt på at skabe et grønt udeliv med masser af planter både foran huset og i haven. Mest markant er plantevæggene, der er anlagt af Daniel Bell Garden Design på garagen og ved indgangen.

© Tim Wahlfried

Bagest i haven, på den anden side af pool-området, ligger en tredje plantevæg, der skjuler en grim endevæg fra naboens garage.

© Tim Wahlfried

Indgangspartiet er en af de detaljer, både ejere og arkitekt er meget tilfredse med. Den speciallavede dør i teaktræ fra Snickeribolaget har stålhåndtag , der er omviklet med læder. De karakteristiske sten fra Petersen Tegl skaber sammenhæng mellem ude og inde.

© Tim Wahlfried

Store vinduer på begge sider af huset skaber et åbent hverdagsrum med masser af lysindfald. Den smukke trappe, der er Ólavur á Loftis eget design, er synlig næsten uanset, hvor man befinder sig i huset. I køkkenet fra Invita er en af døtrene ved at lave frukost - som morgenmad hedder på svensk. Hårde hvidevarer fra Miele. Læg mærke til det store vinkøleskab, der er indbygget i bagvæggen ved siden af køleskabet.

© Tim Wahlfried

Køkken og sofagruppe er bevidst anlagt, så der er en sammenhæng, Det var et af Synnøves ønsker, så hun kan tage del i festen, når der er gæster, og samtidig holde øje med maden. Rammen om den nedsænkede emhætte fra Fjäråskupan er speciallavet. De flotte sten fra Petersen Tegl er inspireret af gamle romerske sten og bruges her for at markere, at man bevæger sig fra køkken-området til afslapnings-zonen. Sofa fra Eilersen og sofaborde fra Ilva. Puderne er fra Zandvoort Inredning.

© Tim Wahlfried

Le Corbusiers Lounge Chair er placeret, så man kan sidde lidt tilbagetrukket, men stadig følge livet i det åbne hus, der stort set ingen døre har. Krukken i hjørnet er købt i 3 Magasin i Ystad.

© Tim Wahlfried

Bag hverdagsrummets væg ligger endnu en stue, der hovedsagelig er til brug ved selskaber. Den store skydedør kan trækkes til side, så stuen bliver sammenhængende med et overdækket loungeområde udenfor. Sofaen og sofabord er fra Minotti, og puderne fra Zandvoort Inredning. På det aflange aflæggerbord ved sofaen ligger bøger, der afspejler den mandlige beboers store interesse for luksusbiler. Rullebordet i forgrunden er købt hos Bukowskis Auktioner.

© Tim Wahlfried

Spisestuen ligger i sammenhæng med sofagruppe og køkken. Bordet og stolene, der er designet af Arne Vodder, har Synnøve fragtet med fra forældrenes hjem på Færøerne. Vasen på bordet er fra Nydahl Inredning i Skanör.

© Tim Wahlfried

Det smukke anretterbord med bakker, coasters og isspand står flot mod den mørke væg.

© Tim Wahlfried

Forældrenes badeværelse er holdt i sorte. Badeværelsesmøblerne er fra Invita, og armaturer fra Vola.

© Tim Wahlfried

Fra den svungne trappe med trin i røget eg har man udsyn til området og garagens sedum-tag. Det store foto på væggen har familien selv fået taget af en fotograf, der blev hejst op i en kran. Det forestiller den Jaguar, der var med i filmen Spies & Glistrup - og som nu holder i garagen.

© Tim Wahlfried

Fra soveværelseter der direkte adgang til en stor altan med glasafskærmning uden kantbånd. Sengen er fra Carpe Diem. Sengetæppe og tilhørende puder er fra Fabric Copenhagen. De øvrige puder er købt på Vindåkra Gård udenfor Malmö. Restauranten på Vindåkra Gård har i øvrigt netop fået en Michelin-stjerne.

© Tim Wahlfried

Detalje fra forældrenes walk in-closet, der er placeret mellem soveværelse og badeværelse. Indretningen fra svenske Kvänum er opbygget, så der er plads til skjorter, sko, hatte, slips mm.. Kombinationen af åbne skabe samt store og små skuffer er valgt, fordi den både er praktisk og pæn, forklarer Synnøve.