Juleboligen der er gået i arv
"Det hele kan ligesom ikke rigtig blive for meget, når det drejer sig om julen, vel?"
Af
Hvid jul i Grøndalskvarteret
Hos Sandra Krogsbøll bliver der ikke sparet på noget i julen. Den er holdt i grønne, sorte og hvide farver og er helt gennemført, fordi den falder i ét med hjemmets indretning i samme farver. Huset er et af de første i Bedre Byggeskik-arkitektur fra 1900-tallet i Grøndal, hvor nye boligformer og -mønstre blev afprøvet.

Julen hos Sandra Krogsbøll er pyntet med friske blomster, sølv, glas og masser af lys. Familiens hus ligger i det idylliske Grøndalskvarter nordvest for København. Det er et såkaldt Grøndalsvængehus, som er bygget efter et ideal om at bygge bedre huse til mindrebemidlede, den såkaldte Bedre Byggeskik-arkitektur. Det var det første hus, der blev bygget af denne type, og det var en slags prøvehus. Husene i kvarteret blev opført med de engelske havebyer som forbillede og var initieret af havebybevægelsen. I starten af 1900-tallet boede tusindvis af arbejderfamilier i små, mørke og fugtige lejligheder midt i byen. Idéen var at give dem lys, luft og grønne omgivelser og i det hele taget sundere boliger i et område tæt på byen, så man både fik fordele af by- og landliv.

Sandra Krogsbøll ses her i sit hjem nord for København.
En ægte fan af højtiden
Sandra Krogsbøll er indehaver af interiørbutikken og webshoppen Balie Balie på Frederiksberg. Hun bor med sin familie i et halvt dobbelthus fra 1915 på 108 m² i det idylliske Grøndalskvarter nordvest for København.
Hjemmet er indrettet i tråd med stilen i butikken: hyggeligt, elegant og med fine, naturlige, etniske og finurlige indslag. I julen bliver her ekstra hyggeligt og stemningsfyldt, når lys spejler sig i sølvpynten, og grønne, fine dekorationer blander sig med smukke gaver indpakket i blankt, sort papir, og træet er pyntet med plys, velour og glaskugler.
– Det hele kan ligesom ikke rigtig blive for meget, når det drejer sig om julen, vel? siger Sandra, der bekender sig som en ægte fan af højtiden. Hun er typen, der finder tid til at bage og brase alle julens herligheder selv og pynte smukt op.
– Med mange bolde i luften i virksomheden er det virkelig afstressende at komme hjem og bage med børnene. Og pyntning af stuerne er selvfølgelig også en vigtig del af julen, og så får jeg jo samtidig prøvet nogle af vores varer af her i privaten, siger Sandra.

I stuen skaber en dyb petroleumsfarve på væggen en flot ramme for veloursofaen fra Bolia. Puderne fra Balie Balie er i beige og grå toner, der fortsætter i farven i det marokkanske tæppe fra Snowdrops Copenhagen, hvor kubebordet også er fra. Over sofaen har Sandra lavet en gallerivæg med indrammede arkitekttegninger, gamle fotos og postkort – alt i sort-hvid for at holde en ensartet linje, der skaber et roligt udtryk.

Adventskransen er lavet af eukalyptus, havegran og tørrede akelejestande stukket i oasis omkring hvide bloklys på en stor bakke fra Broste Copenhagen. Spejlstjerner og glimmerdryssede sukkulenter får det hele til at glimte. Al pynt er fra Balie Balie.

Juletræet er sat i en stor kurv og pyntet med en blanding af gammel pynt fra julekassen og nye ting fra Sandras butik. Blandingen af plyskugler fra Balie Balie, velourhjerter og klassiske kugler fra Georg Jensen giver en lidt uhøjtidelig kant til julepynten. Gaverne er holdt sort i sort og pyntet med små sølvornamenter og kugler fra Balie Balie.

Et julestilleben er her lavet af en spejlklokke, glasvaser med friske blomster og sølvornamenter.
Spandevis af julepynt samlet med elegance
Og julepynt er Sandra da også særlig dygtig til. Smukke glasklokker, glimtende kugler og plyssede snebolde bliver fragtet med hjem fra butikken og afprøvet hjemme. Spejlflader, sølvstager, glas, blomster og snehvidt bliver også brugt til at skabe smuk julestemning i huset – og så bindes det hele sammen af rigelige mængder af levende lys.
– Vi går ikke ned på stearinlys. Eller pynt. Eller julemad. Faktisk går vi ikke ned på ret meget i julen. Vi kan godt lide, at man kan se forskel på vores hjem, når det er jul. Den tætte fornemmelse i stuen med lidt flere puder, pynt i alle krogene, tændte lys og fade, der dufter, gør noget helt særligt for os i december. Det er klart en favorittid, hvor vi putter os lige lidt mere, end vi plejer. Og når det så bliver januar, luger vi ud i de mørke toner, og måske flytter vi nogle af møblerne ud af stuen og åbner op. Men i julen giver vi den gas med alting, fortæller Sandra.

Mere end ét juletræ må man gerne have ifølge Sandra, og når de er i potter, kan de bruges år efter år eller plantes ud i haven efter jul. Her er det et spinkelt cedertræ i en zinkbalje med enkelte velourhjerter som pynt. Skamlerne er fundet på loppemarkeder.

Glaslygten er fra Balie Balie ligesom de ananasformede lysestager.

Måltiderne i familien indtages ved det runde spisebord og på velourstole fra Balie Balie, hvor også pendlen af stof er fra.
Huset, der skaber tættere relationer mellem generationerne
Familiens bolig er af den unikke slags, der kun sjældent bliver udbudt til salg. En speciel foreningskonstruktion gør, at børnefamilier har mulighed for at bo tæt på deres nære familiemedlemmer, og mange beboere har derfor familie boende i samme kvarter. Tanken er at knytte tættere bånd mellem generationerne – at ældre kan bo tæt på deres børn og få hyppigere besøg – og derfor går boligerne kun i arv. Sandra er selv vokset op her, hendes forældre og bedsteforældre bor her, og derfor fik Sandra tilbudt et af de attraktive huse.
– Vi er utrolig glade for at bo her, og vi er helt klar over, hvor heldige og privilegerede vi er. Ud over den åbenlyse fordel ved at bo tæt på vores nærmeste familie, sammenholdet og de mange sociale tilbud i foreningen har vi jo også en supercentral beliggenhed her i København, forklarer Sandra.
Husene i kvarteret blev i sin tid opført med de engelske havebyer som forbillede og efter et ideal om Bedre Byggeskik, hvor man ville bygge bedre og smukkere boliger til datidens mindrebemidlede. I dag betragtes området som en lille landsby i byen, hvor huse med frodige haver putter sig side om side.
– Vi glemmer tit, at vi faktisk bor i en storby. Og når det begynder at sne, og husene er dækkede, vil idyllen ingen ende tage. Så skulle man næsten tro, vi var med i en engelsk julefilm, siger Sandra.

Spisestuen er en del af køkkenet. Rummet var oprindeligt fire mindre værelser, men er i dag åbnet op for at udnytte pladsen bedre. Vitrineskabene i et moderne, industrielt design er fra Balie Balie. Ovenpå står en samling nips og julepynt. Bordlamperne Flavia i hver side sørger for tyngde og symmetri til arrangementet.

Endnu et juletræ står henkastet ved indgangspartiet til hjemmet og er pyntet med lys, silkebånd og bolsjestokke. Sammen med kransen på døren sikrer den pyntede gran en velkommende julestemning.