Hvor kragerne vender

Vi er på landet i Nordjylland, hvor en stor gårdejendom har gennemgået en forvandling uden lige. Fra at være en faldefærdig, firlænget rønne er den nu blevet til 600 m² moderne bondeidyl for familien på seks.

© Lars Kaslov

Den gamle, nordjyske gårdejendom står nok stadig og ryster lidt i fundamentet efter den tur, gårdens nye familie for nylig har udsat den for. Landidyllen er skam stadig intakt – men er nu mest at genkende på de udvendige facader, som står smukt restaurerede med udsigt til markerne.

Det var ellers en ordentlig mundfuld for de nye ejere at overtage den renoveringsmodne gård – for hvor begynder og hvor slutter man, når man har hele 600 m² at boltre sig på?

Derfor allierede de sig hurtigt med indretningsarkitekterne Karin Olesen og Bjarke Hansen fra bolighuset Haus, og efter en del møder og hyggelig snak, fik de to parter efterhånden sporet sig ind på hinanden.

© Lars Kaslov

Tre eksklusive badeværelser i hvert sit materiale.

Provokerende design
© Lars Kaslov
© Lars Kaslov

En ombygning der lukker lyset ind i den gamle landejendom.

© Lars Kaslov

Hjemmebiograf med gigantisk flydesofa.

© Lars Kaslov

Fokus på detaljer i fx den specieldesignede nye trappe.

© Lars Kaslov

Nyt køkken med plads til både gourmet- og hverdagsmad, lektielæsning og tv-krog.

© Lars Kaslov

Et innovativt møde mellem ny og gammel arkitektur.

© Lars Kaslov

Et stribet gæstebad med en farvet og en hvid kalksandsten på væggene.

© Lars Kaslov

Danske klassikere af de store arkitekter.

© Lars Kaslov

En vingrotte med kig til himlen.

© Lars Kaslov

Nye lampeklassikere og en overordnet belysningsplan skabt af førende lysarkitekter.

© Lars Kaslov

Kompromisløst materialevalg i alt fra gulve til de specialbyggede møbler, som i den grad har opdateret familiens indretningsstil.

© Lars Kaslov

Køkkenets maskinpark består udelukkende af hvidevarer fra tyske Gaggenau, som er samlet i et højskabsarrangement og placeret med den helt rigtige arbejdshøjde til hver funktion.

© Lars Kaslov

Den store arbejdsø i corian fungerer som buffer mellem selve køkkenet og den daglige spiseplads ved siden af tv-krogen. Her er integreret køkkenvask med speciallavet skærebræt til. Lampen over hedder Lastra 6 og er fra Flos.

© Lars Kaslov

Alle kan være med i køkkenet, hvad enten man er i gang ved gryderne, laver lektier ved arbejdsøen eller ser nyheder. Alle malerierne her i rummet er af Jon Gislason.

© Lars Kaslov

Der er godt med plads i det nye Boform-køkken, som er indrettet superfunktionelt med to køkkenvaske – én i nærheden af gasblussene og én integreret i arbejdsøen, begge med armaturer fra KWC og en Quooker. De store travertinfliser flyder uhindret gennem rummet, da de er lagt helt uden fuge, hvilket bygherren insisterede på. Indretningsarkitekterne mente, man var nødt til at have nogle specielle fliselæggere fra Italien til at lægge dem, hvis det skulle gøres ordentligt. Men den nærtliggende travertin-specialist Dialux Gulve klarede opgaven perfekt. De integrerede loftspots er fra Luceplan.

© Lars Kaslov

Spisestuen er et imponerende rum med plads til ikke færre end 16 spisende gæster, som alle får lov til at sidde i Arne Jacobsens højryggede Oxford-stole. Over bordet hænger et par klassikere fra samme designgeneration og lyser op, nemlig Poul Henningsens Kogler, mens selve bordet er designet af indretningsarkitekt Bjarke Hansen fra Haus. Der er lagt en overordnet lysplan for huset i samarbejde med Luceplan, og der er fx integreret spots i både loftet og de lange plankegulve fra Dinesen, som fortsætter ind i den tilstødende stue.

© Lars Kaslov

Forældresoveværelset er forkælelse på første klasse og har udgang til en stor træbelagt balkon med storslået udsigt til haven. Nyt møder gammelt, når den specialbyggede B&O-løsning ved hjælp af en fjernbetjening kører tv’et op og ned fra bjælken i loftet.

© Lars Kaslov

Hjemmebiografen i kælderen er en sjældent set luksus. Her er en stor projektor parkeret i loftet, der kan lave ægte biograf-stemning med et billede i hele rummets bredde på et lærred, der køres ned fra loftet. Den store cirkelsofa fra Walter Knoll.

© Lars Kaslov

Vinkælderen er udført af en lokal snedker og det lokale stenhuggeri. De store granitsten har været brugt som fundament til gårdens to gamle sidefløje, der i dag er revet ned. Vinkælderens loft er en tyk glasplade, så man fra entrégulvet kan kigge ned til de herlige sager.

© Lars Kaslov

Stuen er enkelt indrettet med sofaer og sofabord fra Rolf Benz, dog krydret med en provokerende gulvlampe designet af Philippe Starck. Maleriet over skænken er af kunstneren Jørgen Buhl.

© Lars Kaslov

Kom indenfor entreen byder velkommen med farverige malerier af billedkunstner Niels Jensen og et kig ned til vinkælderen gennem glaspladen i gulvet.