Hvis mure kunne tale
Stenmurene stod under den franske revolution og har været vidne til omskiftelige tider gennem flere århundreder.
Af — 29. september 2014
©
Anders Hviid
Cedertræerne blev hentet i USA i slutningen af 1800- tallet og transporteret til Europa på et af datidens fragtskibe. De daværende ejere VILLE bare have cedertræer i parken foran hovedindgangen. Mindre kunne ikke gøre det. Men de smukke, majestætiske træer er langtfra det ældste på den store grund. Selve slottet blev bygget hundrede år før i 1750 af en rig skibsrederfamilie fra den nærliggende by Nantes. Det ligger ved en af Frankrigs smukkeste floder, Erde, som er 97 km lang og kendt for netop at have nogle af Europas fineste villaer liggende ved sin bred.
De nye ejere, Peter og Trude, har respekt for historien. De er fra Holland, men har boet længe i Frankrig, ti år i Provence, og Trude har stor succes med sin antikforretning, Plein Sud, hvor hun fx introducerer skandinaviske antikviteter til det franske marked. Samtidig er parret moderne mennesker med sans for stramt og funktionelt design. Et af de mest synlige eksempler er køkkenet designet af det danske firma Vipp. Elementerne er pulverlakerede, hvilket giver en dybde i overfladen, og bordpladen er 5 mm børstet stål. Minimalistisk og ret-linet, men med en intensitet, som falder flot ind i rummet med dets originale, rå stenklinker på gulvet. Her er desuden en antik kamin, der dog ikke stammer fra 1750, men er fundet et andet sted i Frankrig. Igen viser det Peter og Trudes evne til at holde fast i gamle dyder og samtidig arbejde med funktionalismen.
- Jeg så køkkenet i et fransk magasin og bad omgående mine danske venner om at besøge Vipps showroom i København og kigge på det. Vi købte køkkenet uden at have set det, men jeg var overbevist om. at det tidløse design ville passe godt til et historisk hus, fortæller Trude.
Der er fire etager i den 450 m2 store hovedbygning, som er bygget i typisk Ludvig den 16.-stil, også kaldet nyklassicismen, i midten af 1700-tallet, hvor arkitekter flirtede med oldtidens søjler og symboler. Grunden strækker sig over 14 hektarer, og der er en pavillon i hvert hjørne. To af dem blev anvendt som orangerier tidligere, og en tredje var tjenestebolig.
Trude arbejder stadig med antikviteter, men butikken kører nu online, og hun har opgaver ved siden af som indretningsarkitekt. Familien lever meget aktivt, bl.a. med sejllads. De har en sejlbåd liggende på floden og kan sejle til Nantes, nøjagtig som de første herskabelige ejere af chateauet.
- Vi levede i et helt moderne hus i Provence i ti år, men jeg kunne ikke holde det ud. Jeg savnede historierne, forklarer Trude.
Og historik kan man vist roligt sige, at hun har fået i dette hus, også af mere voldsom karakter. Flere af villaerne langs Erde var oprindeligt beboet af adelige og familier tæt på kongehuset, og mange af dem blev slæbt til Paris og halshugget under den franske revolution i slutningen af 1700-tallet.

©
Anders Hviid
Gulvet er det originale fra 1750. Spisebordet er også antikt, men har en meget from baggrund - det stod oprindeligt i et kloster, hvor nonnerne skulle spise uden øjenkontakt ... Lysekronen er antik og fra Italien, mens Philippe Starcks Costes Chair giver det postmoderne islæt. Læg mærke til de pudsede vægge i støvet grøn, som matcher interiøret og de kridhvide træpaneler. Selv familiehunden står godt til indretningen!

©
Anders Hviid
Opholdsstuen, hvor Piero Lissonis fløjsbløde sofa fra De Padova blender flot ind i de antikke rammer. På det antikke, italienske skab i baggrunden er en opstilling med bl.a. en bogstøtte i 1700-tallets stil og en gylden jesus-figur. Trude, den ene af ejerne, sælger antikviteter via online-butikken pleinsudvaison.fr

©
Anders Hviid
Slottet er gennemrestaureret, men den herskabelige stil fra Ludvig den 16.s tid gennemstrømmer stadig hver en kvadratmeter. Beboerne er dog slet ikke højtideligt anlagt - her til højre ses familien ved indgangspartiet med cedertræerne og Erde-floden i baggrunden.

©
Anders Hviid
De nye ejere har plantet 75 stedsegrønne, formklippede buske langs alleen. På grunden ligger ikke mindre end fire pavilloner i hvert sit hjørne. Tidligere blev to af dem anvendt som orangerier, der var det helt topeksklusive i 1800-tallets Europa.

©
Anders Hviid
Stål- og aluminiumselementerne fra Vipp er pudderlakerede i sort med en bordplade i 5 mm børstet stål. Det er firmaets chefdesigner, Morten Bo Jensen, som har designet køkkenet. Ovnen er fra Smeg og skabt af Marc Newson. Spisebordet er en af familiens svenske antikviteter, som kvinden i huset har fundet via sin onlineshop. Det samme gælder stolene.

©
Anders Hviid
Det gamle ildsted blev erstattet af en ny kamin, som matchede resten af interiøret. Stengulvet har ligesom murene en lang historie at fortælle. Man kan ligefrem fornemme den menneskelige tilstedeværelse og de mange skridt gennem århundreder.

©
Anders Hviid
Gamle skærebrætter får skulpturel virkning, når de placeres på en lang grydestang.

©
Anders Hviid
I skufferne er der skræddersyede gummi-indsatser til bestik.

©
Anders Hviid
I vitrineskabet opbevares en kombination af arvestykker, fx en fin glassamling og terriner, og ny, funktionel keramik fra Vipp

©
Anders Hviid
Vægfarven er opnået ved at male væggene otte gange ...
Familien har brugt lang tid på at finde de rette nuancer til rummene og eksperimentere med farverne. Sengebordet er hjemmelavet - med dele af et gammelt cafébord. Sengelinned fra By Nord, keramik fra Vipp.

©
Anders Hviid
Stolen i ægte Ludvig den 16.-stil er fundet på et lokalt antikvitetsmarked.

©
Anders Hviid
Sønnens værelse, hvor husets næsten 300 år gamle bygningskonstruktioner træder flot frem og får helt nyt selskab af bl.a. skateboards og et skab fra Østrig. Familien rejser Europa tyndt efter gode loppefund og antikviteter.

©
Anders Hviid
Datterens enemærker har mange fine detaljer, bl.a. en seng fundet på et loppemarked i Holland. Hylden fra Vipp er fyldt med personlige fund. Portrættet er malet af datteren selv, og hendes første sko står derunder sammen med en voksdukke og andre nipsgenstande fundet gennem årene. Sengelinned fra By Nord.

©
Anders Hviid
Det lille toilet har klinker, som kan dateres helt tilbage fra slottets barndom.

©
Anders Hviid
Badekarret tilhørte en af parrets venner, men han havde det stående i en baggård, og det var helt ødelagt. Peter og Trude fik det slebet og malet i en dyb blå i samme tone som væggene.