Huset der er omkranset af de Norditalienske skove
Patrizia Moroso, der er kreativ chef for møbelfirmaet af samme navn, er flyttet ud i de Norditalienske skove. Her har hun bygget et helt særligt hus, hvor det kreative kaos er alt andet end tilfældigt sammensat.
AfMonica Baio og Ida Halvorsen Kemp

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Det var helt tilfældigt, at Patrizia Moroso faldt over den lille lysning i skoven ved den norditalienske by Udine. En by, hvor der knap er ti minutters gang fra den ene ende til den anden, og hvor alt er tæt på centrum. Patrizia Moroso bestemte sig for, at hun ville bygge et hus i lysningen, men var samtidig fast besluttet på, at skoven omkring det skulle stå så uberørt tilbage som muligt. Efter mange år i byen ønskede hun at genopdage følelsen af at bo i naturen med al den ro og tid til fordybelse, det indebærer.
Patrizia Moroso er kreativ chef i familievirksomheden Moroso, som er et designbureau grundlagt i 1952, der i dag hovedsageligt er kendt for deres produktion af sofaer, stole og andet interiør. Møblerne bliver eksporteret til mere end 64 lande i hele verden, og blandt designerne finder man nogle af de helt store navne - Tom Dixon og Patricia Urquiola. Det var da også sidstnævnte, Patrizia Moroso bad om hjælp, da hun skulle indrette det nybyggede hjem – Patricia og Patrizia er nære veninder.
### Farveorgie
Resultatet er blevet et interiør, hvor det er farverne, der angiver rytmen i huset. Inspirationen kommer fra hele verden og ikke mindst fra husets smukke omgivelser. De store amerikanske egetræer, der eksploderer i røde og gule farver om efteråret, har inspireret til farverne på døre og vinduer. Andre inspirationskilder er Afrika, hvor Patrizia Morosos mand Abdou Salam Gaye kommer fra.
Inde i boligen råder en form for kreativt kaos skabt af ejerne selv, som et slags smykkeskrin, hvor bedstemors gamle perlehalskæde ligger sammen med en 3-d-printet ring. Her står tidlige prototyper af møbler, hvor de oprindelige ideer og detaljer er bevaret, før de bliver glattet ud og ensrettet, når de skal i industriel produktion. Ved siden af står nyheder fra Moroso, og mikset ind i det hele finder man en samling af rejseminder.
### Elektrisk miks
Det ser henkastet – nærmest tilfældigt – ud, men det er slet ikke tilfældet. Det eklektiske miks på tværs af form og farve, epoke og kontinent er udvalgt og sammensat med omhu. De farverige genstande er grupperet i smukke, nogle vil mene excentriske, tableauer. For Patrizia Moroso er det imidlertid ikke farver eller former, der definerer og grupperer interiøret – det er i langt højere grad materialet og teksturen, som Patrizia Moroso mener er det, der skaber sammenhæng mellem tingene.
Billede: De store vinduer inviterer den storslåede natur indenfor i stuen, hvor de lyse vægge giver plads til at lege med farverne. Her er brugt både grønne, røde og gule farver, som spejler de store egetræers farveskifte i løbet af sæsonen fra forårets og sommerens grønne til efterårets gule og røde løv. Omkring bordet Countach, designet af Weisshaar & Kram, står stolene Supernatural af Ross Lovegrove. Drejestolen Fjord af Patricia Urquiola har fået afrikansk tekstil på. Alle møbler er fra Moroso.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Det anonyme og underspillede ligger ikke til hverken Patrizia Moroso eller designeren Patricia Urquiola, som har hjulpet med indretningen af huset udenfor Udine i Norditalien. Her er et maleri, der er malet af Patrizia Morosos mand Abdou Salam Gaye. Ved at gentage farverne fra maleriet i indretningen, kan man blande former og stilarter, uden at miste den røde tråd. Bordet er designet af Patricia Urquiola og stolen af Ross Lovegrove. Begge produceres af Moroso.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Indgangen til huset er spektakulær og iøjnefaldende, og gæsterne inviteres nærmest ind med en rød løber.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Patrizia Moroso med manden Abdou Salam Gaye og et af deres tre børn, Amina.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Stuen er adskilt fra resten af huset med en fritstående væg, der bærer en halv-etage med glasgelænder.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
En opstilling af Moroso – sofaen (love me) Tender og sofabordet Fishbone er designet af Patricia Urquiola, og den gule Husk Chair af Marc Thopre. Tæpperne hedder Golran. Spisebordsstolene Impossible Wood Chair er af Doshi og Levien. De store vaser er af Tord Boontje.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Der mangler ikke siddepladser i hjemmet - her en forsænket sofa bag Do-Lo-Rez-sofaen af Ron Arad. Den sorte stol hedder Witch Chair og er designet af Tord Boontje. Kunsten i baggrunden er en lyskasse med et foto af kunstneren Fathi Hassan. Den store “lagkage-skulptur” er af Dragana Sapanjos.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
De firkantede blå puder er et sofasystem, der består af rektangulære puffer i forskellige højder. Det er designet af Ron Arad for Moroso.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Det mønstrede tæppe i hallen er inspireret af mosaikudsmykningen i afrikanske hjem. Kurvene er designet af Sebastian Herkner, og de små tronelignende Moon-stole er af Tokujin Yoshioko – begge dele for Moroso

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Forbindelsesgangen på førstesalen er holdt helt i træ. Bemærk åretegningerne, der er fortløbende – en detalje, der udstråler overskud. Stolen til venstre er en prototype af Ron Arad, som også har tegnet Soft Little Heavy Armchair (til højre). Maleriet er af Patrizia Morosos mand Abdou Salam Gaye.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Stolen th. hedder Binta Chair og er designet af Philippe Bestenheider. Tæppet hedder Sardinian Rug og er designet af Patricia Urquiola ligesom stolen Fjord (til venstre). Bagest stolen Supernatural Bicolour
af Ross Lovegrove.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Køkkenet er stedet, hvor familien samles, men det er også her, Patricia Moroso holder møder med kunder og ansatte. Stolen Husk er af Marc Thorpe for Moroso.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Opstilling med keramik af Renato Montagner.

©
Alessandro Ianoiello/living inside
Udsigten er vidunderlig at vågne op til og lige til at blive i godt humør af. Sengebordet hedder Shanghai Tip Table og er designet af Patricia Urquiola, ligesom stolene Bloomy (th.) og Antibody (tv.), der er placeret for enden af sengen. På altanen står to Shadowy-stole af Tord Boontje. Sengetæpper fra italienske Society.