Hus med kant og sjæl

Helle og Jacob Bahne, som leder butikskæden Bahne, bor på 12. år i et gammelt fireetagers hus på 400 m² nord for København. En langstrakt renovering og indretning har været det hele værd ...

© Jesper Ray

Vi ville have meget svært ved at bo i moderne byggeri eller i en indretning, der er gået hen over hovedet på os. Sjælen skal med, og så må det tage den tid, det tager at finde de helt rigtige ting – hvad enten det er en lampe, en sofa eller en vase. Ordene er Helle Bahnes.

Og den tid, det tog at få den helt rigtige stil og indretning i hendes og hendes mand, Jacob Bahnes, hjem, er samlet set et lille årti. Men det har været det hele værd, siger parret, der til daglig leder interiørbutikskæden Bahne. – Det har været en hård proces, men alle uger, måneder og år, hvor vi har ligget i byggerod, er lagt bag os nu, fordi resultatet er så flot.

Det flotte resultat er et hus, der trods nedrivning af diverse vægge og parrets særlige indretningsideer har bevaret sin historie. Den ses fx i de sprossede døre og vinduer samt det sildebensmønstrede parketgulv. Elementer, som allesammen var grunde til, at Bahne-parret forelskede sig i huset for 12 år siden.

© Jesper Ray

Runde, bløde former i form af Moooi-lampen Random Light er tilsat husets oprindelige kanter i den sekskantede udestue, internt kaldet Kuppelrummet.

© Jesper Ray

Helle og Jacob Bahne ledere af butikken Bahne.

© Jesper Ray

Reolen i stuen er et eksempel på at det nogle gange tager et stykke tid at finde det helt rigtige. Den blev lavet specielt til rummet efter mange kuldsejlede ideer og viste sig ifølge Helle og Jacob Bahne at være lige den ting, der fik rummet i balance. Det sorte kontorbord, som er Helle Bahnes yndlingsmøbel, er hentet hjem fra Bali. Stolen er af Eames. Krystallyse-stagerne er designet af Margit Brandt og fra Bahne. Lampen på bordet er fra Design By Us. Sofaen er en Ejlersen, tæppet på armlænet fra Missoni, sofabordet fra Hay, og tæppet under er fra The Rug Company og designet af Paul Smith. Bakken på bordet er fra Design By Us. Lofts-lampen er af Verner Panton og hedder Globe (fra 1969).

© Jesper Ray

Trægulvet og de sprossede døre var nogle af de oprindelige ting i det gamle hus, som parret forelskede sig i for 12 år siden, og de er markante indslag i indretningen i sig selv. Den store krukke er lavet i et plastprodukt og påsat mosaik, den er fra Kina.

© Jesper Ray

Den sekskantede udestue er Helle Bahnes yndlingssted, hvor der er ro på, når glasdørene er lukket. Bordet er fra hollandske Moooi, og stolene er Eames’ design. Skindene i stolene bryder det glatte look. Bilen på gulvet er en gave fra en indisk forretningsforbindelse, og vasen på bordet er fra Bahne.

© Jesper Ray

Man har god udsigt til både hall og køkken fra det balinesiske kontorbord i stuen. Nedrivning af flere vægge har gjort stueplanet åbent og lyst.

© Jesper Ray

Køkkenet ligger i direkte forbindelse med hallen. Hele køkkenrummet er designet af Design By Us. De to barstole ved køkkenøen hedder Bombo og er fra Magis. Den sølvfarvede lampe på køkkenbordet er af Bahnes eget design og hedder Silvano. Spisebordet, fra Interstudio, blev malet om efter en skade, fra lyst træ til denne sort-røde lakering.

© Jesper Ray

Det "nye" spisebord fik følgeskab af de to lamper fra Design By Us, Berta, med rødlig top, der matcher. Stolene omkring spisebordet er fra Hay, og de to gamle, balinesiske døre giver rummet et særpræg. Maleriet med det røde ansigt er malet af Symon, en kunstmaler fra Bali.

© Jesper Ray

Trappeafsatsen på første sal er et imponerende syn, hvor blikket konstant finder nye overraskelser. Lysekronen med RGB-lys hænger i en rå kæde.Maleriet er af Symon fra Bali. Den gyldne jordklode med en ridende mand er fra Toms Drags. Den finurlige trappe fører op til anden sal, hvor Emma på 13 år har en lille oase.

© Jesper Ray

Der er masser af skæve vinkler i det gamle hus, og det passer fint til parrets modige indretningsideer. I hallen har en helt klassisk Barcelona-stol dog også fået plads.

© Jesper Ray

Butikskæden Bahne Jacob Bahne har viderudviklet Bahne-konceptet, skabt af hans forældre med start i 1965, til i dag at omfatte 16 større butikker over hele landet. Helle og Jacob Bahne har i mange år arbejdet hårdt på at skabe et stilsikkert koncept.

© Jesper Ray

I badeværelset er det tydeligt at se resultatet af Helle og Jesper Bahnes mod og Rasmus Larsson fra Design By Us’ kreative ideer. Både mosaikansigtet i badekabinen og det blå lys bag karret er fra Design by Us. Raindance-bruser og armaturer er fra Vola, og badekarret er fra Duravit.

© Jesper Ray

Gæstebadeværelset er modigt pink i mosaik fra Design By Us. Buddha-figur og glas til fyrfadslys er fra Bahne.

© Jesper Ray

I soveværelset dominerer den sorte farve Skabet med de sorte glasdøre er fra Design By Us. Trævinduet/spejlet over sengen er fra Bali og fås i Bahne. Sengetæppet er fra Moood. Sengebord fra Design By Us, og Verner Panton-lamperne fås hos Bahne.