Hus fra 1674 forvandlet til et moderne hjem

Designparret bag Friends & Founders forvandlede et historisk hus til et hjem med plads til børn. Kom med indenfor i det smukke renoverede hjem hvor der er pyntet op til jul.

julekrans hængende på døren udenfor
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Huset Karlsberg er fra 1674 og oprindelig bygget til Kongens Fiskemester. Allerede ved det klassiske indgangsparti byder familien Hildebrandt julen indenfor med en naturlig krans, som de har lavet ved at vikle grønt rundt om en spinkel bøjle fra Friends & Founders.

Huset Karlsberg

Mellem skov, strand og by ligger huset Karlsberg, der er opført i et elegant samspil mellem klassicisme og enkelte barokke træk. Gennem tiden har alt fra kongens fiske- og møntmestre, grever og grevinder, samt danske og engelske kunstnere boet her, og de har alle bidraget med deres fortællinger til huset.

Nu er det hjem for designparret Ida Linea og Rasmus Hildebrand, der bor her sammen med tvillingerne, Edith og Vera, og Rasmus’ to børn, Josefine og William.

Da de så huset for første gang for fem år siden, faldt de straks for de store velproportionerede værelser og lyset fra de mange vinduer, der skaber en Hammershøi-lignende stemning i nogle af rummene. Men først og fremmest faldt parret for de historiske lag i væggene fra de mennesker, der har boet her i de forløbne 343 år.

entre i grå farver og mønstret gulv samt en stor loftslampe
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Entreen er malet i en blågrå nuance, som giver en næsten hammershøisk stemning. Det markante geometriske gulv med fem forskellige antikke sten fra engelske Lapicida er lagt i et specialmønster. Væglampen La Lampe, bordet Saw Desk, fadene Marbleous og plantekummen Castle er fra Friends & Founders. Loftslampen er fra Luceplan, og kunsten på væggen er af svenske Nora Svala.

Smukke detaljer

Hvert hjørne af huset fortæller om fortiden, og overalt bliver man mødt af et væld af smukke detaljer – med rigt udsmykkede høje lofter, sildebensparket og store sprossede vinduer, der giver rigeligt med dagslys.

De patinerede vægge i nuancer af gråt, støvet rosa og blågråt skaber en stemningsfuld baggrund for den kollektion af minimalistisk og geometrisk inspireret design, parret er kendt for.

Resultatet er blevet et moderne palæ, der på harmonisk vis forener fortid og nutid og samtidig er en inspirerende ramme om deres kreative arbejdsprocesser og deres familieliv med børn, middagsselskaber og dansk-svenske slægtninge.

stue med stor lysekrone og grå sofa og juletræ
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De store vinduer giver et smukt lysindfald i villaens rummelige og højloftede stue, hvor herskabelige detaljer og moderne design går op i en højere enhed. Den antikke lysekrone har tilhørt huset i mere end 100 år. Bordene Knock Out er fra Friends & Founders. Stuens bagvæg får kant med spejlet Miró Miró fra Friends & Founders designet af Ida Linea Hildebrand, som også står bag den kvadratiske kobbertavle. Bordet Saw Table Marble er fra Friends & Founders ligesom stolene La Pipe Low Chair i velour. Blomstervasen er vintage fra Stockholm, mens de sorte væglamper er fra Lampe Gras.

Renoveringen tog over 3 år

Det har været lidt af en æstetisk balancegang at forene den moderne måde at leve på samtidig med at føre stedet tilbage til sin fordums storhed. Huset blev renoveret i over tre år, hvor fx kælderen blev gravet op, så køkkenet blev placeret her, som det oprindelig var.

Ida Linea og Rasmus Hildebrand etablerede Friends & Founders i 2013 og er på få år blevet en af de nye stjerner på den internationale designhimmel. Kendetegnende for deres arbejde og indretningsstil er den skandinaviske designtradition og tidsløse æstetik, der kombinerer naturlige materialer og en afdæmpet farveskala. Og hvor det klassiske tager livtag med det eksperimenterende.

juletræ med julekugler og levende lys
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Juletræet er pyntet helt enkelt med sølvobjekter og hvide lys.

Hygge og æstetik

Hjemme hos familien foregår højtiden med øje for både traditioner, hygge og æstetik. Ida Linea og Rasmus har pyntet op til jul i en underspillet, men samtidig stemningsfuld stil, der balancerer mellem det klassiske og moderne.

I den nynordiske jul mikses en nedtonet farvepalet af sarte pasteller i støvet rosa, beige og fersken med mørkere toner af bordeaux, grøn og gråt. De historiske rammer og stedets helt særlige ånd skaber et poetisk julesceneri, og for parret handler det i høj grad om at mærke roen omkring julen og være i symbiose med sine omgivelser og landskabet omkring.

marmor bord med lille bronze skål og lysestage i marmor
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Smukke objekter skaber en poetisk stemning i rummet og giver kunstnerisk kant til det enkle interiør. Fadene Marbleous og den trekantede marmorlysestage Lights Out er fra Friends & Founders, mens messingskålen og det lille glasfad er vintage.

stue med stor lysekrone og juletræ og sofa og pejs
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På en baggrund af kølig grå samler karakterfulde former og bløde materialer sig i stuen. Den svungne Redondo-sofa er fra Moroso og designet af Patricia Urquiola. Bænken Saw Bench er fra Friends & Founders ligesom Curve-trådkurven, bordene Knock Out, La Lampe Floor, stolen La Pipe Low Chair i velour og reolen Shelvish Alu. På den oprindelige, ornamenterede pejs står et spejl af eget design i selskab med vaser fra Lyngby Porcelæn og en hvidkalket terrakotta-buste, som har tilhørt huset i mange år.

spisebord i spisestue med to loftslamper
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Indretningen balancerer mellem det moderne og klassiske, hvor milde jordfarver forenes med skandinaviske silhuetter. Bordet Saw Table Black Marble er fra Friends & Founders ligesom stolene La Pipe Chair i velour. Væglampen er antik, og gardinerne specialdesignet til rummet.

stue med rosa vægge og stor loftlampe og en mørkeblå sofa
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kig gennem de to stuer, hvor kolde gråtoner og støvede rosa nuancer på væggene harmonerer med det originale sildebensparket. Sofaen Poeten designet af Finn Juhl er fra House of Finn Juhl. Bordene Knock Out og Spin er fra Friends & Founders. I loftet hænger lampen Etch i kobber, som er en Tom Dixon Special Edition, mens der i vindueskarmen står en antik lampe med messingsøjle og silkeskærm.

stue med stort maleri og aflangt bord og en vase med røde blomster
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Grafisk vellykket indretning, hvor bordet er en prototype. Fadet Marbleous er fra Friends & Founders, figuren er fra Studio Oliver Gustav, og ved siden af ses Nagel-lysestager. Vasen er købt i Stockholm, mens det geometriske kunstværk på væggen er af Ida Linea Hildebrand.

spisebord i marmor i en spisestue med sildebensparketgulv
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Her har parret valgt ikke at have gardiner, så rummenes store vinduer bliver en indretningseffekt i sig selv.

marmorbord med en potte med blomster og et stort rundt spejl over
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Overalt i huset er der leget med spejleffekter som her med spejlet Miró Miró, der ligesom fadet Marbleous og lampen La Lamp er fra Friends & Founders. Lanternerne er købt i en butik i København, mens messingfadet og trææsken er antikke.

sort bord med messing lysestage og en tallerken med et julehjerte
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lysestagen i messing er vintage, mens stenrester fra gulvet i hallen er brugt som dekorative serveringsfade.

kage på et glasfad med fod og messing bestik på et sort bord
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Højtiden foregår med øje for både traditioner, hygge og æstetik. Glasfadet på fod og snapseglassene er arvestykker, fadene er fra Friends & Founders, mens bestikket er købt på en rejse.

sort spisebord og stole samt en rumdeler i glas og jern
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Der er fokus på overflader i boligen, og de gyldne toner giver varme til køkkenet. Det har Ida selv tegnet, og parret fik det efterfølgende bygget op i sort stål og messing med armaturer fra Vola. Det ligger i kælderen, som det oprindelig gjorde, dengang der var tjenestefolk i huset. Ida og Rasmus har begge et passioneret forhold til mad, og derfor er køkkenet et af husets vigtigste rum, hvor de sammen med børnene tilbringer mange timer, som hele familiens arbejdsplads og sociale midtpunkt. Væglamperne er fra Bestlite, mens loftsarmaturerne er fra Flux i Sverige. Barstolen La Pipe Chair er fra Friends & Founders.

køkken i sort og orange med rumdelere i glas og jern
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Køkkenet har et samlet areal på 50 kvadratmeter og er opdelt i et madlavningsområde og spiseplads. Den industrielle glasvæg deler det store rum lidt op, samtidig med at det giver rummet en hyggelig bistrostemning. Det sorte kalkstengulv fra engelske Lampicida er lagt ud i et sildebensmønster, som skaber en tydelig grafisk kontrast til de hvide vægge. Omkring et Saw-spisebord i sortbejdset asketræ fra Friends & Founders står blandt andet gamle stole fra Thonet.