Hjemme hos Morten Paustian og hans familie
Når efternavnet klinger af møbelhus, må der selvsagt findes en del designklassikere hos Morten Paustian og hans familie.
AfLouise Kamman Riising/Heyhome.dk
Når efternavnet klinger af møbelhus, må der selvsagt findes en del designklassikere hos Morten Paustian og hans familie.
AfMorten Paustian er, som barn af Monika og Ole Paustian, grundlæggere af den eksklusive møbelbutik Paustian, bogstaveligt talt vokset op med internationalt design. Senere er han blevet uddannet arkitekt, og med sit skarpe blik for design og arkitektur har han skabt et spændende hjem for sig selv og sin familie, hustruen Sofie samt børnene Marie på otte år og Rasmus på seks år, i et nænsomt restaureret Frits Schlegel-hus beliggende på Østerbro i København.
Man kunne ellers godt tro, at med familieforbindelser til et stort møbelhus med moderne design og brugskunst ville der være en kontinuerlig udskiftning af møbler og omrokering af indretningen hjemme hos familien Paustian, men deres fælles holdning er, at hvis noget er af god kvalitet, bør det bevares og ikke bare skiftes ud for nyhedens skyld. Et af familiens borde er et godt eksempel på den holdning. Det har Morten Paustian selv designet og bygget af rester fra et gammelt loft i et Mogens Lassen-hus.
Det var så fint et loft og i så god kvalitet, at jeg ikke kunne nænne at smide det ud. Så blev det til et bord, smiler Morten. Familien købte villaen for fem år siden efter lang tids søgen efter det helt rigtige. Udover arkitekturen var de særlig glade for, at størstedelen af huset fremstod i original stand.
Vi har kun lavet en smule om og har blandt andet bevaret nogle af de gamle køkkenskabe, der er håndbyggede til huset. Vi synes, det ville blive for upersonligt, hvis man satte et helt nyt køkken ind i et gammelt hus, forklarer Morten Paustian og supplerer, at både han og hans hustru Sofie har det bedst med, at hjemmet ikke bliver et showroom; det skal kunne rumme børn, venner og hverdag, og derfor er mange af designmøblerne af ældre dato med lidt slid og patina. Til gengæld har parret mange ting samlet på rejser, ligesom farver og kunst fylder meget i hjemmet.
Det var i første omgang Morten Paustian alene, der så villaen tegnet i 1959 af arkitekt Frits Schlegel, der stod bag bl.a. Daells Varehus, Overformynderiet, dele af København Zoo og Tivolis Koncertsal. Huset blev bygget til Frits Schlegels egen søn, men senere boede arkitekten selv i huset.
Jeg blev meget begejstret for de stærke linjer og spillet mellem ude og inde eller det offentlige og private. Udefra fremstår huset lidt tillukket og afvisende, men det er en helt anden verden, der åbner sig, når først man træder indenfor. Man bliver fx meget overrasket over, hvor højt der er til loftet, forklarer Morten og fortsætter:
Jeg holder meget af husets detaljer og den gennemførte finish. Der er mange små ting, man ikke umiddelbart ser, fx er der i murværket ved haven formet et mønster, hvor arkitek- ten har leget med retningen på murstenene.
Fra vejen tager huset sig noget lukket ud, men man skal ikke lade sig narre af dets ydre. Indenfor og mod haven lukker det sig op på smukkeste vis. Den lukkede facade handler om at markere overgangen til den private sfære.
Morten Paustian og hans familie. Deres hjem på Østerbro er fyldt med kunst, små unikating og helt særlige rejsefund.
I stuen får den markante standerlampe Arco, designet af Achille Castiglioni og Pier Giacomo Castiglioni for Flos, lov til at fylde. Sofaen er fra Flexform med puder fra Paustian, Vitra og Svenskt Tenn. Lænestolen Clark Gable er fra Paustian, og sofabordet er af Børge Mogensen. Det har Sofie Paustian arvet fra sin morfar. Det store billede lænet op ad væggen er egentlig et klæde fra Fiji-øerne, som parret har fået rammet ind.
Parret har på væggen ved spisebordet samlet en del af deres mange billeder af bl.a. Kvium, Ejler Bille og Dea Trier Mørch sammen med håndtegninger, arbejdsskitser og en høvl, Morten Paustian har fået af sin gamle tømrermester. Lampen er en lysekrone 3027 med ovnpærer produceret af Flos og købt hos Paustian. Det klassiske Alvar Aalto-bord får lidt kant sammen med Eames ́ originale skalstole i glasfiber.
Den indbyggede pejs er udsmykket med Mogens Lassens Kubusstage og en buste af Sofies oldefar lavet af Johan Galster. Litografiet er af Per Kirkeby, mens det kinesiske maleri er købt i Beijing. Den spændende vase til højre er af Lin Utzon og er en bryllupsgave til parret.
Blomstrende grene fra haven, børneudgaven af Mogens Kochs foldestol og en kinesisk drage udgør et næsten eventyrligt stilleben i husets entré.
På arbejdsbordet står en model af et projekt, som Morten Paustian har tegnet.
Soveværelset er indrettet med en nærmest svævende jernseng, designet i samarbejde mellem Morten Paustian og arkitekt Philip Arctander, der er Sofie Paustians morfar. Det indiske sengetæppe er en bryllupsgave. I baggrunden er der blevet plads til et lille arbejdsbord, designet af Sofie Paustians morfar i samme stil som sengen. DSR-stolen fra Eames er et arvestykke.
Den originalt indbyggede reol giver en god udnyttelse af væggen. Herfra er der kig til køkkenet, hvor parret har beholdt de originale køkkenlåger.
Den smukke La Chaise-hvilestol, designet af Eames i 1948, giver karnappen et næsten skulpturelt præg. Morten fik den i gave af sine forældre, da han fyldte 30 år. I vindueskarmen ses et skiftende udvalg af figurer, som alle har en speciel betydning for familien - bl.a. Coco de Mer, der med en vægt på op til 30 kg er verdens suverænt største frø. Det kommer fra en særlig palme, der kun vokser på Seychellerne og som er hele seks år om at modne til frugter.