Fra kaserneanlæg til moderne rækkehus

Hjemmet er gået fra at huse militærkøretøjer, til at være D-A-D's øvelokale til nu at være et moderne rækkehus.

Spisebord
© Kira Brandt

Familiens spisebord har Ask Emil høvlet og slebet i hånden for at bevare ujævnhederne i træet – så det fremstår mere levende og taktilt.

Asks balanceakt – på kanten mellem kunst og design

Det gamle kaserneanlæg Avedørelejren ligger i smukke historiske omgivelser lige op til Vestvolden i København. I 1990’erne blev militærlejren nedlagt, og siden har området huset filmselskaber – deraf kommer også områdets nye navn, Filmbyen. Her bor møbeldesigner Ask Emil Skovgaard.

Husede engang Dronningens karet

I en garage, der i gamle dage husede militærkøretøjer, efter sigende også Dronningens karet og senest fungerede som øvelokale for rockgruppen DAD, bor Ask Emil Skovgaard sammen med sin hustru Iryna og lille datter Sofia. I dag er garagen nedlagt, og i stedet står fire moderne rækkehuse.

Entré
© Kira Brandt

Der er ikke en decideret entré i det moderne rækkehus – men dette lille areal til venstre for hoveddøren er indrettet til formålet med en stumtjener, en konsol og en stol – alle tre møbler er Ask Emils eget design.

Smukt lysindfald

– Det var kun prøveboligen, der stod færdig, da vi så bygningen for første gang, og resten stod helt råt. Vi valgte et af husene i midten, da det har et stort ovenlys-vindue, som ud over at give et dejligt lys også understreger rummets højde, forklarer Ask Emil indledningsvist.

Ask Emil Skovgaard
© Kira Brandt

Ask Emil Skovgaard er født i en traditionsrig kreativ familie. Hans tipoldefar P.C. Skovgaard var en anerkendt landskabsmaler, og hans oldefar Niels Skovgaard var billedkunstner, illustrator og skulptør, og hans malerier kan blandt andet ses på Nationalmuseet. Ask Emils morfar, Hans G. Skovgaard, virkede som arkitekt og tegnede desuden møbler, mens hans far var fotograf og billedkunstner.

Deres helt eget præg

Konceptet fra entreprenørens side var, at de nye husejere selv kunne være med til at skabe deres boliger – primært ved valg af gulve, køkken, bad, gæstetoilet samt detaljer som eksempelvis dørgreb. Men det var også muligt at ændre lidt på selve rummene, og den chance lod parret ikke gå deres næse forbi.

Spisetuen
© Kira Brandt

Spisebordet skulle tage sin plads i det store rum, og Ask havde altid drømt om et kæmpe plankebord, som kunne klare nogle tæsk, og som kun ville blive flottere med alderen. Det blev til et stort, knap fire meter langt knock-down-bord af egetræ. Det ægte tæppe stammer fra en butik på Østerbro, hvor Ask Emils mor købte det for mange år siden. Lampen over bordet har Ask Emil også selv designet og udført. Den er lavet af valnød, egetræ og messing.

Trappen
© Kira Brandt

Ask Emil sejlede som ung og har en stor kærlighed til havet og det maritime håndværk. Derfor besluttede han at bygge en kajak selv. Den er lavet af dampet asketræ og et tykt lærred krænget omkring skelettet. Den har været på vandet og har ifølge Ask Emil oplevet sin andel af grønlændervendinger – nu er den mest til pynt.

Tilbygget walk-in-skab

– Vi begyndte med at ændre på plantegningen, så vi fik et walk-in-skab i forbindelse med soveværelset, og to værelser på førstesalen samt et gæstetoilet. Vi valgte en stor rå 80 x 80 cm beton-flise til hovedrummets gulv, da vi syntes, det passer godt med bygningen, og fordi det er meget slidstærkt, nemt at rengøre, og så er det drønflot. Som kontrast valgte vi røget eg til gulve i værelser og på trappen. Det mørke egetræ skaber også ro og hygge og understreger overgangen fra hovedrummet til de mere intime værelser, fortsætter Ask Emil.

Armaturet
© Kira Brandt

Det hvide køkken har fået et kvalitetsløft med massive bordplader i Wengé-træ samt armatur og vask i messing.

Kvalitetsdeltaljer

Egentlig havde møbeldesigneren gerne selv bygget køkkenet, men travlhed på arbejdet gjorde, at han så sig nødsaget til at få et køkkenfirma til at levere elementerne – et enkelt hvidt grebløst køkken, som falder naturligt ind i rummet.

For at bryde det lidt kolde galleri-look og sætte sit eget præg lavede Ask Emil selv de massive bordplader i Wengé-træ – og valgte hertil vask og armatur i messing. Ligeledes bestemte parret sig for Kaj Otto Fiskers enkle dørgreb i messing, og det er kvalitetsdetaljer som disse, der gør den store forskel – og løfter boligen til noget ud over det sædvanlige.

Ask Emils logo
© Kira Brandt

Ask Emils logo i overdimensioneret størrelse opsat på en bænk, han også selv har designet og udført. Det samme gælder lysestagen, der står på bænken. Malerierne på væggen er af Ask Emils far, Jens Forlev.

Højt til loftet og masser af lys

– Vi elsker at bo her med højt til loftet og masser af lys. Tæt på byen og med smuk natur i baghaven. Vi vil gerne på et tidspunkt have flere lækre farver ind på vægge og loft, lyder det fra parret.

Logo i træ
© Kira Brandt

Det er ikke så tosset at hedde Ask, når man arbejder med træ.

Imødekommende og naturlige materialer

De moderne stringente højloftede rum kræver en varm og levende kontrast i form af imødekommende, naturlige materialer – det kommer fra meget træ og en del stof.

Soveværelset
© Kira Brandt

Møblerne i soveværelset er mørke, bløde og varme. De er udført af Ask Emil på bestilling af hans hustru. Sengen er redt op med puder og sengetæppe fra Roomers. Sengegærdet er Ask Emil blevet inspireret til fra hans mange samarbejder og rejser til USA.

Inspiration fra naturen

– Vores inspiration kommer fra naturen. Rustikke og patinerede overflader. Gamle bygninger, særligt fabrikker og værksteder. Gammelt værktøj og andre brugsgenstande. Klassisk nordisk design er også en uundgåelig inspiration for mig, som dansk møbeldesigner, fortæller Ask Emil og fortsætter:

– En stor del af mine kunder er amerikanske indretningsdesignere og arkitekter, og samarbejdet med dem, samt vores rejser til USA, har inspireret mig til at være lidt større i armbevægelserne og mere voluminøs i formsprog og farver.