Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Før lignede terrasse og kælder nærmest en garage, men et twist gav boligen et frisk pust

Michael faldt for den nænsomme renovering af husets indre, men haven var bare én stor græsplæne. Se det færdige resultat her.

Villaen fra 1870

© Pia Enghild - De moderne materialer er anlagt i minimalistisk stil med bratte overgange, og det skaber en spændende modsætning til villaen fra 1870.

Vinkelvrid væver villa og sø sammen

En skæv vinkel omkring den nordsjællandske villa binder terrasse, trappe og et nyt loungemiljø sammen – og linjerne hjælper blikket forbi kæmpeegen og videre ud over den lille sø. At dreje vinklen i forhold til huset giver også terrassen et større gulvareal.

Trappen ned mod broen

© Pia Enghild - Linjen fra fliseterrassen via trappen ned mod broen leder blikket ud over søen. I aftenlyset brænder de røde ahornblade flot igennem i de grønne omgivelser. Lavendlerne strækker sig mod himlen i bedet under ahornen, som stod i haven, før trappepartiet blev anlagt.

En ahaoplevelse

– Det var en ahaoplevelse, da jeg så tegningerne. Jeg købte øjeblikkeligt idéen om den skæve vinkel i forhold til huset. Jeg kan virkelig godt lide den kant. Ikke mindst fordi den skæve vinkel giver god mening i forhold til udsigten ud over søen.

Ordene kommer fra Michael – villaens ejer – om det øjeblik, han så et bud på fremtidsplanerne for ejendommens over 2000 m2 store have.

villaens bagfacade

© Pia Enghild - Firkantet flisefest. I en have på 2000 m2 er der plads til fliser med store dimensioner. Belægningen hele vejen rundt om villaens bagfacade er bygget op med natursten med et mål på 100 x 100 cm fra DesignHavers Kongsberg-serie

Men der manglede noget

Michael købte i 2017 en 150 år gammel villa ved Nordsjællands kyst. Han faldt for det kæmpestore egetræ, der formentlig har groet der, siden den første del af villaen blev bygget.
Han faldt også for den nænsomme renovering af husets indre, mens haven med hans egne ord bare var én stor græsplæne.

– Set nedefra lignede terrasse og kælder nærmest en garage. Der manglede især noget, der forenede huset og søen i baghaven, siger Michael.

Have

© Pia Enghild - Loungemøblerne er designet af DesignHaver, og puden er fra Skriver Collection. Loungemøblet er bygget op i elementer, der kan kombineres på et utal af måder, så det er fintunet til den enkelte have. På den ene side matcher møblet huset i farverne, men det danner også en moderne modsætning til den gamle villa.

Huset og søen forbindes

Derfor gik han i gang med at lede efter en havearkitekt, faktisk allerede før han købte villaen. Michael googlede løs efter havearkitekter og fandt mange, der havde en “for romantisk og engelsk havestil”.

– Der manglede ligesom noget. Så stødte jeg på DesignHavers hjemmeside. Fliser i store dimensioner, loungemøbler, belysning, rustne kummer. Mange af de elementer kunne jeg godt se for mig. Det havde kant, siger Michael.

Derfor kontaktede han Tor Haddeland, manden bag DesignHaver. Han står nu i haven sammen med Michael og betragter materialiseringen af samarbejdet.

– Det helt store slag ved tegnebordet var at få skabt forbindelsen mellem huset og søen.

Udesofa

© Pia Enghild - Udesofa er fra Cane-Line og modellen hedder Savannah Lounge. Sofa-bordet Pure er også fra Cane-Line. Begge købt via Scheel-Larsen.

Et vinkelvrid med stor effekt

Udfordringen var især den store højdeforskel, og at husets facade vendte mere over mod naboens grund end mod søen, siger Tor Haddeland.

For at hjælpe tegnearbejdet på vej havde havearkitekten fået et helt prospekt med fotos og tegninger, der beskrev problemerne ved haven – og Michaels ønske om at binde hus, have og sø sammen.

Det ønske indfriede Tor Haddeland ved at twiste hele den vinkel, terrasse, trappe og loungezone, som DesignHaver efterfølgende har anlagt haven i.

Vinklen er drejet cirka 25 grader i forhold til huset, og det lille vinkelvrid har stor effekt. Fx leverer den skæve vinkel et større areal til terrassen end den gamle terrasse, som fulgte husets linjer.
Da terrassen nu også er sænket i niveau, kan man se ud over søen fra køkkenet, uden at udsynet spærres af møblerne på terrassen.

Et hav af rododendroner

© Pia Enghild - Mødet mellem moderne minimalisme og organisk natur er en helt grundlæggende idé i haven. De skarpe linjer blødes op af den frodige beplantning. Det ses tydeligt ved den grafiske trappe omgivet af et hav af rododendroner

Et trappeparti der vækker opsigt

Den græsklædte skrænt er udskiftet med et trappeparti med dobbelttrin, der kan tjene som siddepladser, og midt på trappen er det endda lykkedes at bevare en ahorn, der stod midt på skrænten.
Den krogede ahorn giver et flot, organisk modspil til de snorlige linjer, ligesom tre sorter af rododendron, som lyser op i blomstrende farveglæde på begge sider af den minimalistiske trappe. En trappe, der med sine dobbelttrin leder tankerne hen på oldgræske amfiscener.

– Det er en virkelig flot scene, når man står hernede ved søen og kigger op mod huset. Fx opstår der en skulpturel effekt på den måde, trappetrinene bevæger sig rundt om den store ahorn på.
Trappen er blevet en flot modsætning til den gamle villa. Og når mørket falder på, så giver belysning under loungemøbler og trappetrin og spots under ahorntræet en fantastisk effekt, siger Michael.

Hortensia og rododendron

© Pia Enghild - Beplantningen af hortensia og rododendron klæder rammen af vinkelrette fliser, granitplanker og skarpe stålkanter i et farverigt sæt sommertøj. Loungemøblerne nede i haven er designet af DesignHaver. Her står møblet i kontrast til det kæmpestore egetræ, som formentlig blev plantet, da villaen blev bygget i 1870. Den forgyldte hund er et humoristisk indslag, ejeren fik bragt hjem fra et tysk møbelhus.

Naturen giver ro til sjælen

Legen med effekterne slutter ikke der. Hele grundidéen med vinkelvridet er, at blikket bliver hjulpet fra terrassen – og køkkenet – direkte ud over søen frem for ind i naboens have.

– Det er en dragende udsigt. Nogle gange står jeg i køkkenet og laver mad, og måske er jeg ved at se efter noget inde i køleskabet, og så fanger udsigten mit blik. Og så står jeg bare og kigger ud på egetræet og søen.
Det giver ro, siger Michael og fortsætter:

– Efter at DesignHaver har anlagt haven, har jeg ikke længere et samtalekøkken – men et meditationskøkken, fortæller Michael med et stort smil.

Håndplukket til dig